Falling Overnight 2011

Romantik Drama
USA
88 MIN
Engelska
Falling Overnight poster

Synopsis

20-årige Elliot möter jämnåriga fotografen Chloe, dagen innan han ska operera bort en hjärntumör. Romantiken spirar under deras magiska kväll på stan, men kommer han att finnas där även dagen därpå?
Ditt betyg
3.3 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

17 november 2011 | 01:01

En oemotståndlig kärlekshistoria

#SFF11 - I "Falling Overnight" behövs inga stråkar för att förstärka känslorna, det behövs inga menande blickar eller stora farväl för att framkalla rysningar. Regissören navigerar mellan kärleksfilmernas klyschor som om det vore den mest självklara sak i världen.

Kärleksfilmer borde vara den svåraste genren att ge sig på. Det blir så lätt för grandiost, för pajigt, eller helt enkelt för likt tvåhundrafjortontusen tidigare filmer på samma tema. Men så kommer det emellanåt en liten pärla, en bagatell till synes, som skalar bort allt överflödigt och tar sig an ämnet från en ny, fräsch vinkel. 

När Elliot kräks utanför Chloes fik, anar han inte vad det hela ska sätta igång för kosmisk händelsekedja. Han går in för att låna toan, hon bjuder på en banansmoothie och lite oskyldigt sådär en invit till hennes fotoutställning samma kväll. Inte med någon tanke på att han faktiskt ska dyka upp. Men det gör han, och det blir bara början på en kväll, natt och morgon i romantikens tecken. 

Det är något särskilt magiskt med att följa turturduvornas umgänge. Chloe och Elliot gör egentligen inget särskilt, de besöker en födelsedagsfirande vän, tar en cykeltur, myser på berget och pratar om allt och inget. Från första blicken känns det som att de två har något särskilt ihop, personkemin är otrolig. Vad som riktigt vässar på dramatiken är hemligheten han inte riktigt vet hur han ska kläcka; att han har en svår hjärnoperation morgonen därpå, och är innerst inne livrädd för att den här natten kan bli hans sista.

Parker Croft och Emilia Zoryan, hyfsat nya i gamet båda två, är som gjorda för rollerna, och varandra. De agerar efter Crofts manus utan att någon replik eller scen känns fel. Visst hjälper det också att de båda är söta som socker och man kan inte slita blicken från alla de bländvita, blyga leenden som de utbyter.

I "Falling Overnight" behövs inga stråkar för att förstärka känslorna, det behövs inga menande blickar eller stora farväl för att framkalla rysningar. Det är så avskalat och vackert som det bara kan bli. Vid närmare eftertanke påminner det en del om Richard Linklaters "Bara en natt", men på något sätt betydligt mer intimt och äkta. Regissören Conrad Jackson navigerar mellan klyschorna som om det vore den mest självklara sak i världen, och levererar en liten men gnistrande magisk berättelse om kärlek vid första ögonkastet. "Falling Overnight" är svår att stå emot. 

| 17 november 2011 01:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Falling Overnight
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu