Huvudjägarna 2011

Action Thriller
Norge
96 MIN
Norska
Huvudjägarna poster

Synopsis

I Jo Nesbøs "Huvudjägarna" möter vi den charmiga skurken Roger, en man som till synes har allt. Han är den bästa headhuntern i branschen. Han är gift med den alltför vackra galleristen Diana, har en alldeles för tjusig villa och för att hålla näsan över vattenytan ekonomiskt, måste han stjäla lite för mycket konst.
Ditt betyg
3.5 av 593 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Climent

17 oktober 2011 | 14:01

Riktigt spännande från början till slut

Jo Nesbøs bästsäljande bok har blivit film i en samproduktion mellan norska Friland och svenska Nordisk Film och Yellow Bird som ligger bakom Millenium-filmerna. Resultatet är en riktigt spännande film med starkt skådespel.

Handlingen kretsar runt norske Roger Brown. Om dagarna jobbar han som headhunter och utnyttjar de jobbintervjuer han gör med potentiella chefer för att få information om hur de bor, vilka säkerhetssystem de har hemma och framförallt - om de äger några dyrbara tavlor. På fritiden är Roger nämligen en framgångsrik konsttjuv.

Tavlorna han stjäl säljer han för att ha råd att betala för sin alldeles för flotta villa och för att ha tillräckligt med pengar för att underhålla sin vackra och modemedvetna fru Diana.

Hans liv är för bra för att vara sant och allt går perfekt för honom, tills en av chefskandidaterna han stjäl en tavla från plötsligt börjar jaga honom.

Från den snygga introsekvensen till det dramatiska slutet är "Huvudjägarna" en riktigt spännande film. Den är välregisserad, bra klippt och har stämningsfull musik som höjer spänningen. Storyn är riktigt bra och även om den har några detaljer som känns lite långsökta, skadar det inte helhetsintrycket.

Roger Brown spelas av norske Aksel Hennie, känd från filmer som “Max Manus” och “En ganska snäll man”. Han känns som ett riktigt bra val. Hennie hanterar såväl de scener där hans karaktär är lugn och självsäker som de där han är livrädd med en säkerhet som får karaktären att kännas väldigt realistisk. Roger Brown blir ett med publiken och man känner verkligen med honom och håller tummarna för att han ska klara sig ända till slutet.

Danske skådespelaren och “Game of Thrones”-stjärnan Nicolaj Coster-Waldau spelar den målmedvetne och hänsynslöse Clas Greve som börjar förfölja filmens huvudkaraktär efter att hans tavla blivit stulen. Coster-Waldau är väldigt övertygande och spelar sin roll med stor skicklighet. Mycket av hans skådespeleri är inte i dialog utan i kroppsspråk och i ögonen. Han känns verkligen livsfarlig att ha att göra med och ju längre in i filmen vi kommer, ju mer inser vi att Clas Greve är som en maskin som inte går att stoppa.

Filmen har en del komiska inslag som var lite svåra att tolka. Ibland kändes det som att de inte riktigt passade in och att regissören hade lite problem att hitta exakt vilken typ av film han ville göra. Å andra sidan är spänningen så hög under stora delav av filmen att det kanske behövs ett skratt här och där för att låta publiken ta en paus från slagsmål, biljakter och ensliga stugor i mörka skogar.

Jag tyckte att "Huvudjägarna" var riktigt underhållande. Den har bra skådespel och bygger på en välskriven handling, men framförallt lyckas regissören Morten Tyldum hålla spänningen på topp. Om filmen går hyfsat bra här i Norden känns en amerikansk remake given, för det är verkligen den typ av story som de gillar i Hollywood. Men vänta inte tills dess. Om du tycker om spännande thrillers med bra handling och starkt skådespeleri så är "Huvudjägarna" en film du inte bör missa.

| 17 oktober 2011 14:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Huvudpersonen är så himla obehaglig. En psykopat? Känner noll sympati för honom och hoppas och önskar att han ska åka fast så att han kan möta Jesus i fängelset, omvända sig och få sitt hjärta förvandlat så att han slutar vara så himla kall och hjärtlös. Huvudpersonen påminner om karln i filmen "Limitless" som använder sina krafter åt att manipulera och utnyttja folk för egen vinning. Jag var tvungen att stänga av Limitless, var tvungen att stänga av den här filmen med. Dålig, riktigt dålig.
Läs mer