Huvudjägarna (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I Jo Nesbøs "Huvudjägarna" möter vi den charmiga skurken Roger, en man som till synes har allt. Han är den bästa headhuntern i branschen. Han är gift med den alltför vackra galleristen Diana, har en alldeles för tjusig villa och för att hålla näsan över vattenytan ekonomiskt, måste han stjäla lite för mycket konst.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HUVUDJäGARNA

Riktigt spännande från början till slut
Jo Nesbøs bästsäljande bok har blivit film i en samproduktion mellan norska Friland och svenska Nordisk Film och Yellow Bird som ligger bakom Millenium-filmerna. Resultatet är en riktigt spännande film med starkt skådespel.

Handlingen kretsar runt norske Roger Brown. Om dagarna jobbar han som headhunter och utnyttjar de jobbintervjuer han gör med potentiella chefer för att få information om hur de bor, vilka säkerhetssystem de har hemma och framförallt - om de äger några dyrbara tavlor. På fritiden är Roger nämligen en framgångsrik konsttjuv.

Tavlorna han stjäl säljer han för att ha råd att betala för sin alldeles för flotta villa och för att ha tillräckligt med pengar för att underhålla sin vackra och modemedvetna fru Diana.

Hans liv är för bra för att vara sant och allt går perfekt för honom, tills en av chefskandidaterna han stjäl en tavla från plötsligt börjar jaga honom.

Från den snygga introsekvensen till det dramatiska slutet är "Huvudjägarna" en riktigt spännande film. Den är välregisserad, bra klippt och har stämningsfull musik som höjer spänningen. Storyn är riktigt bra och även om den har några detaljer som känns lite långsökta, skadar det inte helhetsintrycket.

Roger Brown spelas av norske Aksel Hennie, känd från filmer som “Max Manus” och “En ganska snäll man”. Han känns som ett riktigt bra val. Hennie hanterar såväl de scener där hans karaktär är lugn och självsäker som de där han är livrädd med en säkerhet som får karaktären att kännas väldigt realistisk. Roger Brown blir ett med publiken och man känner verkligen med honom och håller tummarna för att han ska klara sig ända till slutet.

Danske skådespelaren och “Game of Thrones”-stjärnan Nicolaj Coster-Waldau spelar den målmedvetne och hänsynslöse Clas Greve som börjar förfölja filmens huvudkaraktär efter att hans tavla blivit stulen. Coster-Waldau är väldigt övertygande och spelar sin roll med stor skicklighet. Mycket av hans skådespeleri är inte i dialog utan i kroppsspråk och i ögonen. Han känns verkligen livsfarlig att ha att göra med och ju längre in i filmen vi kommer, ju mer inser vi att Clas Greve är som en maskin som inte går att stoppa.

Filmen har en del komiska inslag som var lite svåra att tolka. Ibland kändes det som att de inte riktigt passade in och att regissören hade lite problem att hitta exakt vilken typ av film han ville göra. Å andra sidan är spänningen så hög under stora delav av filmen att det kanske behövs ett skratt här och där för att låta publiken ta en paus från slagsmål, biljakter och ensliga stugor i mörka skogar.

Jag tyckte att "Huvudjägarna" var riktigt underhållande. Den har bra skådespel och bygger på en välskriven handling, men framförallt lyckas regissören Morten Tyldum hålla spänningen på topp. Om filmen går hyfsat bra här i Norden känns en amerikansk remake given, för det är verkligen den typ av story som de gillar i Hollywood. Men vänta inte tills dess. Om du tycker om spännande thrillers med bra handling och starkt skådespeleri så är "Huvudjägarna" en film du inte bör missa.

Andreas Climent Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Rostburken
Spännande film med bra fart, kanske lite för långsökt ibland som sagt. Sträcker mig till en 4a. Såg den förövrigt på engelska, kanske hjälpt lite utan dubbningen.
Anders Falun
Några ord som beskriver spektaklet : 
Schabloner 
Stereotyper 
Soppa
Trams
ozjeppe
Högoktanig, välproducerad thriller-underhållning i en originell grundide´. Men man försöker packa alldeles för mycket in i en film på 1:40; som någon nämnde här, den byter ton från lättsam till extremvåldsam och tillbaks igen (med en huvudfigur som inte riktigt säljer in sin heja-på-sympati hos mig)... och har en storyutveckling som sträcker sig ganska långt bortom både nödvändighet och trovärdighet. Men en stabil 3:a av 5 är det, och vilken gömma-sig-på-dass-scen den har!
Visa fler (28)

Veckans populära filmer

Visa fler