Film

Skribent

Robin Andersson

12 juni 2019 | 18:00

9 saker du inte visste om "Men in Black"

Berusare bankrånare och skrämmande skådespelare. Mycket har hänt bakom kulisserna till en av tidernas mest framgångsrika filmserier.
Sällan har vi sett en så skön kemi som mellan Agent Jay (Will Smith) och Agent Kay (Tommy Lee Jones) i "Men in Black"-filmerna. Nu är det snart dags för Chris Hemsworth och Tessa Thompson att ta över stafettpinnen. Men innan de raderar våra minnen, tar vi en tripp tillbaka i tiden och tittar på 9 saker du förmodligen inte visste om Männen i svart.
 
 

1. Bara slagna av “Titanic”

 
 
Den första “Men in Black”-filmen kom ut 1997 och blev en riktig ekonomisk framgång. Faktum är att filmen spelade in näst mest dollar av alla filmer i USA det året, endast slagna av James Camerons “Titanic”, som blev en av tidernas mest framgångsrika filmer.
 

2. Tommy Lee Jones gjorde regissören nervös

 
 
När filmregissören Barry Sonnenfeld såg Tommy Lee Jones i en tv-intervju i början av 90-talet tänkte han “Tack och lov att jag inte behöver jobba med honom, han verkar vara riktigt dryg”. Ett par år senare blev de ihopparade när Sonnenfeld skulle regissera “Men in Black” med Jones i en av huvudrollerna. “Till min förvåning älskade jag varje sekund” har Sonnenfeld berättat senare om att arbeta med Jones.
 

3. Men in Jump Street?

 
 
Under ett par år efter succén med “21 Jump Street”, med Channing Tatum och Jonah Hill, funderade Sony på att göra en crossover mellan “21 Jump Street” och “Men in Black”. Det visade sig dock att filmerna var för olika i ton för att det skulle fungera, och projektet är nu inte längre aktuellt. Tråkigt, det hade varit intressant att se Jonah Hill slåss mot utomjordingar.
 

4. Agent Ross?

 
 
När “Men in Black” gjordes under mitten av 90-talet hade inte Will Smith hunnit bli det stora namnet han är idag. Därför var han inte allas förstahandsval när det gällde att hitta skådespelare till rollen som Agent Jay. David Schwimmer, som spelade Ross i “Vänner”, blev tillfrågad men tackade nej. Producenten Steven Spielberg ville ha Chris O'Donnell som spelar Robin i “Batman Forever” och “Batman & Robin”, men det ville inte regissören Barry Sonnenfeld. Till slut var det Sonnenfeld som fick sista ordet, och fick Smith som var hans förstahandsval.
 

5. You get a cameo, everybody gets a cameo...

 
 
Vanligtvis är kända cameos utspridda genom en film, men en viss scen i “Men in Black” är smockfull av cameos från kändisar. Det är scenen där Agent Jay blir visad alla aliens som för närvarande jobbar runt om i världen. Där kan vi se Michael Jackson, Steven Spielberg, regissören Barry Sonnenfeld, Sylvester Stallone och Danny DeVito, med flera.
 

6. Berusad bankrånare

 
 
“Men in Black 3” öppnar med Agent Zeds begravning, och det finns en anledning till att skådespelarn Rip Torn (coolaste namnet ever) inte är med i filmen. Han var nämligen i fängelse. En dag hade han råkat dricka en del alkohol, okej jättemycket alkohol, och vandrade in på en bank med en pistol i näven. Larmet gick snabbt och han blev arresterad. I domstolen försökte han försvara sig med att han trodde banken var hans hem och att polisen bröt sig in i hans hem. Men varför ens dra pistolen mot polisen då...?
 

7. Will Smith föredrar att vara ren 

 
 
Om ni har missat det så är “Men in Black”... slemmig. Det är mycket slem i filmen. I öppningsscnen skjuter Agent Kay ihjäl en alien och 100 liter slem används då för att illustrera hans kropp sprängas. Flera gånger under filmen blir våra huvudroller täcka av det, och Tommy Lee Jones har gått ut och sagt att han inte hade något emot det. Will Smith däremot avskydde varenda sekund.
 

8. Ray Ban älskar filmerna

 
 
När det först blev känt att männen i svart skulle bära Ray Ban-solglasögon, jublade givetvis företaget. Lika glada blev de inte när det blev klart att de logotyperna skulle täckas över. Hur skulle nu Ray Ban få cred för sina trendiga Ray Ban Predator Predator II? Det kompromissades genom att Will Smith nämner dem i sin allra första solohit, när han rappar temalåten till “Men in Black”. Efter omnämnandet ökade försäljningen av solglasögonen med cirka 200%.
 

9. Dyraste insekten någonsin? 

 
 
Alla minns vi väl avslöjandet i slutet av “Men in Black”, när den gigantiska kackerlackan gör sig av med sitt människoskal och avslöjar sitt riktiga utseende. Från början var tanken att man skulle använda praktiska effekter för att skapa krypets utseende, men studion var sugna på att göra honom datoranimerad. 4,5 miljoner dollar senare hade de skapat en datoranimerad kackerlacka, som ser väldigt bra ut för att vara från 1997!
 
| 12 juni 2019 18:00 |