Film

Skribent

Robin Andersson

31 maj 2019 | 19:00

12 saker du inte visste om Godzilla

Godzilla verkar föredra Dr Pepper över människokött.
Om det är något monster som har nött höjden i världens populärkultur, så är det japanska jättedinosaurien Godzilla. Ända sedan 1954 har han skapat tsunamis, vält byggnader, och.. spelat basket!? Efter hela 38 filmer om det strålningsfyllda monstret är det nu dags för "Godzilla II: King of the Monsters". Det firar vi med en lista över 12 saker du förmodligen inte visste om Godzilla.
 

1. Godzillas filmer görs nästan alltid även i serietidningsform

 
Den första Godzilla-filmen kom ut 1954 och strax därefter gjorde man en serietidningsadaption av filmen. Den kom ut i form av manga, och det blev en tradition därefter att så fort en Godzilla-film gjordes så skulle det även göras en serietidningsversion av samma historia. Fram till 2018 har det gjorts 38 filmer om Godzilla, och 29 av dem finns även att hitta som serietidning.
 

2. Han har slagits mot Spindelmannen

 
Mot slutet av 70-talet hade Godzilla nåt så högt kändisskap att Marvel ville inkludera jätten i sina serietidningar. Så under tre år, 1977-1979, kunde vi se och läsa om hur han slogs mot Iron Man, Thor, Spiderman och flera andra i Marvels universum. De använde sig då av 50-talsversionen av Godzilla, där han endast är ett stort, farligt monster utan något vidare karaktärsdjup.
 
 

3. Originalfilmen blev hyllad av kritiker

 
Den första Godzilla-filmen gjordes som sagt 1954 och blev hyllad runt om i Japan för sitt manus och sina specialeffekter. Den blev nominerad för bästa film av “Japan Movie Association” men förlorade mot klassikern “De sju samurajerna”.
 
 

4. Godzillas vrål skapades med hjälp av en läderhandske

 
Det klassiska vrålet har förändrats en hel del genom tiderna, men i hans första film skapade man ljudet genom att dra en läderhandske mot strängen på en basfiol. Min fråga är ju hur man kom på den idén? Någon som spelade basfiol med en läderhandske på handen och råkade dra handen mot strängarna? Frågorna är många.
 

5. En riktig reklamjätte

 
I takt med hans ökade kändisskap, såg vi Godzilla i allt fler reklamfilmer genom åren. Han har bland annat gjort reklam för Dr Pepper, och även spelat basket mot Charles Barkley i en reklamfilm för Nike. Personligen vill jag se Drogon från "Game of Thrones" spela tennis med Roger Federer.
 
 

6. Den största Hollywoodstjärnan i världen

 
När Godzilla fyllde 50 år, 2004, fick han en stjärna på Hollywoods Hall of Fame tillägnad till sig. Det är dock inte det enda priset han har fått, han fick även MTV Movie Awards Lifetime Achievement år 1996. Härnäst kanske vi får se honom ta emot en Oscar för bästa skådespelare.
 

7. Godzilla kunde ha varit en bläckfisk

 
I de första designstadien var det oklart hur jätten skulle utformas. Det enda som stod klart från början var att han skulle komma från havet och vara skapad från atombombstester. Länge tänkte de honom med 8 tentakler, men till slut nöjde de sig med att göra en enorm dinosaurie bara, och det gjorde de förmodligen rätt i. 
  

8. Godzilla växer och växer

 
Under första filmen från 1954 var Godzilla “bara” runt 50 meter hög. Ända sedan dess har han ökat stadigt i storlek, fram till 2014 då han korsade 100 meter-gränsen för första gången med 106 meter i höjd. Rekordet togs dock över två år senare i japanska “Shin Godzilla” där han växte sig till 118 meter över marken. Det är ingenting mot Kroll från "Doctor Who". hans huvud är 250 meter högt. Jösses.
 

9. Hotell med Godzilla-tema

 
2015 hedrades Godzilla i Tokyo, dels genom att få Japanskt medborgarskap (!), men också genom att få ett hotell tillägnat sig. Mitt i hotellet finns ett 12 meter högt Godzilla-huvud och sex rum har utsikt precis mot huvudet, vilket gör att det känns som att han går omkring utanför ditt hotellrum. I ett av rummen finns en 2 meter hög staty med klorna precis ovanför sängen. Något läskigare än ABBA-rummet i Bodaborg.
 
 

10. Godzilla äter inte människor

 
Det är lätt att tänka att Godzilla är ett monster, och monster äter människor, därför äter han människor. Men så är det inte. Faktum är att han aldrig har ätit människor. Han bryr sig helt enkelt inte tillräckligt om oss där nere på marken för att bry sig. Det är oklart vad han faktiskt livnär sig på, om ens något. Förutom Dr Pepper då.
 

11. Godzilla skapade ett filmuniversum långt före sin tid

 
Nu för tiden är det vanligt med långa filmserier med spin-offs och solofilmer i samma universum, som till exempel Marvels filmuniversum. Men redan på 50- och 60-talet gjorde Toho ett eget monsteruniversum. Karaktärer som Godzilla, King Kong, Mothra och Rodan hade egna solofilmer som sedan kom att knyta an med de andras filmer, till exempel i “Godzilla vs Ghidorah”. Monsters Assemble!
 

12. Godzilla sprutar inte eld

 
Ett annat vanligt missförstånd är att Godzilla är en eldsprutande ödla. Det stämmer inte. Han skapades genom att vara för nära atombombstester, och därför består han till står del av strålning. Det som kommer ut ur honom är koncentrerad strålning som förstör allt som befinner sig i vägen. Aldrig eld.
 
 
 
Vilken Godzilla-film är din favorit? Kommentera nedan.
| 31 maj 2019 19:00 |