Film

Skribent

Emma

9 september 2013 | 18:01

75 000 nyanser av missnöje med "Fifty Shades of Grey"

Den övervägande reaktionen på avslöjandet av huvudrollsinnehavare i filmen "Fifty Shades of Grey" verkar hittills vara skepsis.

När nyheten kom att huvudrollerna i filmatiseringen av den extremt populära boken "Femtio nyanser av honom" skulle spelas av Dakota Johnson ("The Social Network", "21 Jump Street") och Charlie Hunnam ("Pacific Rim", "Children of Men") lät reaktionerna från fansen inte vänta på sig.

Missnöjet har kommit till uttryck i bloggar och i kommentarsfält. Dessutom startades snart en namninsamling på sajten change.org, som huvudsakligen är ämnad för namninsamlingar till förmån för social förändring. För några veckor sedan kom en insamling i protest mot att Ben Affleck fått rollen som Batman i "Batman vs. Superman", vilket var första gången sajten användes i syftet att försöka påverka Hollywood. Protesten mot rollbesättningen i "Fifty Shades" är alltså andra gången som sajten använts i det syftet (anar vi början på en trend?). I skrivande stund har namninsamlingen nått över 75 000 signaturer.

Även här i Sverige har reaktionerna varit tydligt emot skådespelarvalet. På svenska forum och bloggar kommer reaktioner om att Dakota Johnson är både för okänd, för gammal och för blond för rollen som Anastasia Steele, och att Charlie Hunnam inte alls passar in på beskrivningen av Christian Grey. En svensk bloggare skriver att hon nog kommer att bojkotta filmen på grund av valet av skådespelare.

Dakota Johnson och Charlie Hunnam

Och nog kan man förstå fansens protester. Även jag, som visserligen anser att boken är mer eller mindre smörja utan några som helst litterära ambitioner, tycker att valet av skådespelare är tämligen uppåt väggarna. En actionhunk som den eleganta, mystiska och världsvana Christian Grey? BDSM med ett muskelknippe ter sig åtminstone för mig mer farligt på riktigt än särskilt upphetsande. Och en Anastasia som känns helt intetsägande och alldaglig (vilket visserligen stämmer väl överens med min uppfattning av bokens hjältinna) är kanske inte vad man vill ha utav skådespelaren som fått en av årets mest omtalade roller?

Bland de många fansen har diskussionerna om vilka som skulle passa i huvudrollerna när bokens filmatiseras gått heta långt innan det ens blev klart att en film var på gång. Favoritkandidaterna har utan tvekan varit Alexis Bledel ("Gilmore Girls", "Sin City") i rollen som Anastasia och Matt Bomer ("In Time", "The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning") som Christian Grey. På YouTube har det länge funnits mängder av videor som ska föreställa filmtrailers gjorda av fans, där de klippt ihop olika scener med de båda skådespelarna. Ibland så bra att det övertygat många om att rollbesättningen redan var klar.

Det tar visserligen emot att säga att jag håller med om vad fans till "Fifty Shades" tycker. Jag vill helst tro att jag inte har någonting gemensamt med någon som så helhjärtat tagit till sig en bok som jag har svårt att sluta skämmas för att jag har läst. Men det är ändå de, fansen, som skapat bokens succé och möjligheten att filmatisera den, och det är de som känner boken och dess karaktärer bäst, som tagit dem till sig och älskat dem så som bara hängivna fans kan. När boken dessutom från början är en slags hyllning av fans för fans, då den skrevs som så kallad fan fiction till Twilight-serien, tycks det mig ändå finnas någonting väldigt lämpligt och tilltalande i att låta fansen ha något slags inflytande över filmen.

Men så fungerar hollywoodsk logik inte som annan logik. Skådespelares tillgänglighet, inspelningsscheman och finansiella hänsynstaganden ligger nog mer till grund för valet än vad ett antal tusen potentiella biobesökare gör. Ändå tvivlar jag på att idén med att filmatisera "Fifty Shades" är att skapa en film med konstnärligt värde, åtminstone om den ska vara någorlunda trogen boken. Så varför inte vara lite tillmötesgående mot fansen och inte välja de mest osannolika skådespelarna?

"Fifty Shades of Grey" har biopremiär 1 augusti 2014.

| 9 september 2013 18:01 |