The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning 2006

Skräck
USA
91 MIN
Engelska
The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning poster

Synopsis

Den skrämmande historien om hur Thomas Brown Hewitt blev den ondskefulle och psykotiska seriemördaren Leatherface. Historien tar plats i Texas där en baby har fötts under de hemskaste omständigheter. Han tas hand om av den psykopatiska familjen Hewitt. Medan tiden går så blir Thomas hunsad av ungar i sin ålder och när han blir en vuxen man så tar han ut sin ilska på slakterichefen genom att döda honom med en slägga. På vägen hem så tar han med sig en enorm motorsåg. En dag är några ungdomar fångar hos den mystiske polischefen. Vad dem inte vet är att sheriffen är en del av Hewitt-familjen och han har speciella planer för dem. Detta är händelserna som kommer att bli kända som ett av  dem mest kriminella och perversa brotten i Amerikas historia: Motorsågsmassakern i Texas.
Ditt betyg
2.4 av 366 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Dunerfors

1 januari 2008 | 00:00

Nya offer på bordet, samma kära motorsåg

Det är sent 60-tal, och två tonårsbröder med respektive flickvänner kör genom Texas. Eric är på väg tillbaka till Vietnamkriget och lillbrorsan Dean försöker komma på en ursäkt för att slippa följa med. De får snart helt andra saker att oroa sig över, när en ilsken mc-brud försöker råna dem och får deras bil att volta av vägen. Till platsen kommer den lilla öde stadens sheriff, och han har inte hört talas om mottot ”To serve and protect”...

”Texas Chainsaw Massacre: The Beginning” är en prequel till remaken (ursäkta all svengelska) som kom 2004. Titeln, och inte minst filmens officiella synopsis utlovar någon slags inblick i hur en liten grabb utvecklade en passion för tortyr och motorsågar och blev Leatherface, en av tidernas mest kända skräckfilmsskurkar.

Glöm ovanstående. Visserligen får vi bevittna hur den lille krabaten kommer till världen, charmigt nog på ett slakterigolv (och att han delar födelsedag med Andra världskrigets början kan väl inte bara vara en slump). Men därefter hoppar vi raskt fram 30 år i tiden, och egentligen blir vi inte mycket klokare på Thomas Hewitt och hans tjocka släkt. Vilket är en klar besvikelse, för jag hade gärna velat se vilka psykologiska mekanismer som ligger bakom den här helvrickade familjens ageranden. Eller vad sägs om en morsa som inte har något emot tebjudningar medan en kidnappad ung tjej ligger fastbunden under bordet?

”The Beginning” bör snarare ses som en simpel upptakt till föregångaren. Vi får exempelvis se hur Leatherface fick människoansiktet han bär i ”Texas Chainsaw Massacre”, eller vem som dog och gjorde familjens överhuvud till låtsassnut med storhetsvansinne. I övrigt är det i stora drag en väldigt lik, för att inte säga exakt samma, historia som förut. Utan ansträngningar upprepas konceptet på nytt igen, med några färska offer och samma gamla, kära motorsåg. Därför blir även mitt betyg detsamma som sist.

Slutligen komer jag att tänka på videovåldsdebatten under 80-talet, där ”Motorsågsmassakern”, Tobe Hoopers kultis, nästan ensam fick bära ansvaret för ungdomarnas fördärv. Filmen och de två uppföljarna stoppades helt i många länder, inte minst Sverige. Vad har hänt sen dess? Bara de senaste åren har titlar som ”Saw” och ”Hostel” höjt ribban för hur många avhuggna lemmar eller genomborrade kroppar vi ska klara av.

”The Beginning” är inget undantag, så förvänta dig några rejält magstarka scener med motorsågen på högvarv. Grymheten i denna film har varit omdiskuterad, men även om tortyren är "värre" än i ovan nämnda filmer, är det inte fullt lika mycket närbilder och slowmotion. Den skakiga kameran och snabba klippningen gör att vi vet vad som händer, men slipper se percis allt. Frågan är väl vilket som egentligen vore bättre. Klart är ändå att Hoopers klassiker framstår som rena ”Bolibompa” i jämförelse.

Allt som allt är det en jäkligt snygg och hyfsat underhållande splatterfilm som säkert stillar genrefansens blodhunger, men har du sett en motorsågsmassaker, har du sett dem alla.

ONÖDIGT VETANDE ”Motorsågsmassakern” sägs vara en sann historia om en galen Texasfamilj med kannibalistiska matvanor. Lyckligtvis enbart en ren pr-kupp, men filmerna är löst baserade på seriemördaren Ed Gein. Flera andra thrillers har baserat sina karaktärer på Gein, bland andra ”Psycho” och ”När lammen tystnar”.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu