Film

Skribent

Robert Lange

6 april 2015 | 17:00

7 skrämmande fall där skräckfilm blev verklighet

"Scream", "Den onda dockan" och "American Psycho" har inspirerat till mord.
Ett flertal välkända skräckfilmers innehåll har under historiens gång snappats upp av diverse galningar. De led troligen redan innan av en svår psykisk åkomma, och har därefter gjort verklighet av vad de sett på filmen. Här är 7 kända brottsfall där förövaren kopierat fiktiva händelser från skräckfilmer.

Ljusassistent mördad av Hitchcock-besatt psykopat
År 1988 blev "Psychos" ljusassistent Myra Davis mördad av Kenneth Dean Hunt, en psykiskt sjuk man som var besatt av Hitchcock. Fallet utreddes av detektiven Robert Graysmith, som också utredde det ökända Zodiac-morden vilka filmatiserades av David Fincher 2007 i ”Zodiac”. 

Fick ett nej när han friade - bytte om till Ghostface-kostym och mördade sin flickvän
Wes Craven lyckades med den banbrytande ”Scream” (1996) leverera en skräckfilm som parodiserade och gav pikar åt skräckgenren, men som samtidigt lyckades vara både skrämmande och seriös. Vad som dock är skrämmande på riktigt är att en amerikansk domare även beskrev filmen som ”en mycket bra källa för att lära sig hur man begår ett mord” och filmen inspirerade också diverse galningar till att begå en rad så kallade copycat-mord. 

Det finns som sagt flera fall, men ett av de mest uppmärksammade var det som hände den belgiska tonårstjejen Alisson Cambier. Cambier besökte en dag sin nyblivne vän, den 24-åriga Thierry Jardin, i hans hem. Den dagen friade Jardin till henne och fick ett nej, varpå han lungt ursäktade sig, gick in i ett annat rum och tog på sig den numera ökända Ghostface-kostymen från ”Scream”-filmerna. Han valde därefter ut två knivar, gick tillbaka till rummet där Cambier befann sig och knivhögg henne 30 gånger, på samma sätt som i den första ”Scream”-filmens öppningscen. 

Därefter ringde Jardin polisen och erkände mordet och berättade senare att han planerat mordet utefter ”Scream”-filmen. Polisen var skräckslagna och förvånade över fallet, då Jardin inte hade begått några brott tidigare och inte heller hade någon historik av mental sjukdom. 

Mor angav son för att ha planerat flera mord inspirerade av ”Saw”-filmerna
2009 rapporterades det i pressen att en mor i Salt Lake City hade angivit sin egen son och dennes kompis, efter att ha råkat höra dem planera kidnappning, tortyr och mord på ett flertal personer. 

Ungdomarna var 14 respektive 15 år gamla och hade utarbetat sina sjuka planer utefter de välkända ”Saw”-filmerna. De ville lära folk som på något sätt skadade andra (bland annat en polis) en läxa och erkände även att de satt upp kameror för att dokumentera sina dåd, precis som i filmerna.

Drack flickväns blod efter att ha sett ”En vampyrs bekännelse"
Kvällen den 17 november 1994 satt Daniel Sterling och såg ”En vampyrs bekännelse” tillsammans med sin flickvän Lisa Stellwagen. När de sett klart filmen gick de och la sig. Klockan 03:00 väcktes Lisa Stellwagen av sin pojkvän, som låg blixtstilla och stirrade in i hennes ögon varpå han sa ”inatt kommer du att dö, jag ska döda dig och dricka ditt blod”. 

Lisa som fortfarande var halvsovande trodde detta var ett dumt skämt och mumlade något i stil med ”ok, visst älskling” och somnade därefter om. Det var inte förrän dagen därpå som Sterling knivhögg sin flickvän sju gånger och sedan drack hennes blod.

Sterling var i senare polisförhör tydlig med att inte beskylla filmen för sitt sjuka dåd, men erkände också att den inspirerat honom till viss grad. Han dömdes senare för bland annat mordförsök.

Tioåringar dödade tvååring efter att ha sett ”Den onda dockan"
Filmerna om Chucky, den ondskefulla dockan som med hjälp av Brad Dourifs röstskådespel skrämde livet ur oss alla som barn, blev skrämmande nog inspiration åt diverse galningar, som modellerade sina sjuka handlingar efter filmerna. Tragiskt nog handlade ett av fallen om två 10-åringar som mördade en 2-årig flicka. 

Det mest kända fallet var den australienske seriemördaren Martin Bryant som lade 35 människoliv på sitt samvete. Bryant var schizofren och blev besatt av den ondskefulla dockan och dess förmåga att tillfoga massförstörelse. Det sades att Bryants besatthet av ”Child’s Play”-filmerna var en avgörande faktor i det fruktansvärda dåd han begick 1993 i Port Arthur, där 35 personer massakrerades.

Ett annat fall uspelade sig i Liverpool 1993, och väckte ett enormt raseri över hela landet, då den 2-åriga Jamie Bulger mördades av två 10-åringar vilka båda var stora fans av ”Child’s Play”-filmerna. 

Gav sig ut på massaker efter att ha sett ”American Psycho” och ”När lammen tystnar"
2008 dömdes den 18-årige Michael Hernandez för mord, efter att han fyra år tidigare knivhuggit sin skolkamrat till döds. Hernandez erkände för polis att han baserade sitt beteende innan och under mordet efter karaktärer i ”American Psycho” (2000) och ”När lammen tystnar” (1991). Han berättade att han identifierade sig med mördarna i filmerna och att han sedan länge själv velat bli en seriemördare.

Till råga på detta sade Hernandez även att han hade varit i kyrkan och fått medkännande av Gud för att utföra sina hemska dåd.

The Freddy Krueger Killer
2004, London. Daniel Gonzalez, en paranoid schizofren, gav sig ut på en blodig massaker under två dagar, där han tog livet av fyra personer och skadade ytterligare två. 

Under mordet var Gonzalez starkt drogpåverkad och hade även beväpnat sig med ett flertal knivar. I efterhand har Gonzalez blivit känd som ”The Freddy Krueger Killer” då han identifierade sig själv med Freddy Krueger från ”Terror på Elm Street”-filmerna. Under ett av sina mord hade han också på sig en vit hockeymask, som Jason Voorhees från "Fredagen den 13:e" bar.

Läs också: 7 olycksdrabbade skräckinspelningar

| 6 april 2015 17:00 |