Film

Skribent

Robert Lange

24 mars 2015 | 21:00

7 olycksdrabbade skräckinspelningar

Från oförklarliga fenomen till tragiska olyckor och dödsfall. Några av de mest kända skräckfilmerna har råkat ut för ett helvete till inspelning.
Att spela in en långfilm är inte en enkel process och i manga fall inte helt motgångsfri. Många produktioner av kända skräckfilmer har präglats av olyckor, tragedier och självklart fall av påstådda mystiska omständigheter och händelser. I många fall rör det sig om vidskeplighet och kanske till och med påhittade historier för att hjälpa till att marknadsföra filmen. I andra fall har produktionerna faktiskt präglats av riktigt tragiska och fruktansvärda olyckor. 

Här är sju olycksdrabbade filminspelningar som vi sent kommer att glömma.

1. Olyckor drabbade "The Omen"
Inspelningen av den klassiska skräckfilmen led knappast av någon brist på olyckor och märkliga händelser. När produktionen av filmen satte igång dröjde det inte länge förrän en medlem i filmteamet råkade ut för en mycket allvarlig bilolycka och lyckades med en väldig tur komma undan med livet i behåll.

Strax därpå träffades planet, där bland annat manusförfattaren till filmen fanns ombord, av ett blixtnedslag och cirka åtta timmar senare inträffade detta igen, denna gång var skådespelaren Gregory Peck och filmens exekutiva producent ombord på planet i fråga. Även de överlevde lyckligtvis.

För att spela in några av scenerna i filmen, som utspelar sig ombord på ett plan, hyrde man in ett privatjet. Denna flygtur blev dock uppskjuten, eftersom två affärsmän behövde använda planet. När flygplanet skulle lyfta från startbanan gick något fruktansvärt fel och planet kraschade på en motorväg och träffade en åkande bil, som i sin tur i hög fart körde in i ett annat fordon. En hemsk olycka som inte lämnade någon av de inblandade levande. 

2. "Exorcisten" tog hjälp av präst
När det kommer till problem och tragedier under filminspelningar hör ”Exorcisten” till de mest omtalade. Har man sett intervjuer och extramaterial till filmen har man ett praktexempel på hur detta användes som marknadsföring. Men som Linda Blair själv sade när jag tog upp ämnet med henne, under hennes besök på Sci-fi-mässan i Stockholm 2013:

- Jobbar man med en film i nästan ett och ett halvt år så är det inte mer än naturligt att saker händer. Folk kommer alltid att tro på vad de själva vill när det gäller "Exorcisten".

Under inspelningen av ”Exorcisten” hände bland annat följande:

Skådespelaren Jack McGowran, som porträtterar regissören Burk Denning, spelade in alla sina scener i filmen utan några konstigheter. En vecka därefter dog han plötsligt. Både nattvakten på inspelningsplatsen och specialeffektsexperten dog under inspelningen. 

Inspelningsplatsen brann nästan ned till grunden ”utan att man kunde förklara varför”. William Friedkin blev så orolig över allt som skedde att han kallade in en jesuitpräst som i förebyggande syfte fick komma och välsigna inspelningsplatsen då och då.

Då filmen gick på biograferna i New York påstods det att hjärtattacker under filmen inte var något ovanligt och i LA sades varje visning av filmen framkalla cirka fyra hjärtattacker och sex spyfontäner från vettskrämda och äcklade biobesökare. 

En av de mest omtalade historierna inträffade då "Exorcisten" hade premiär på Metropolitan Theatre i Rom, Italien. Biografen var belägen i närheten av två gamla kyrkor som båda var dekorerade med två enorma kors på tornen. Ett våldsamt åskväder gjorde biobesökarna sällskap då de strömmade in på biografen och en kort stund efter att filmen börjat kunde man höra ett väldigt oljud utifrån. Efteråt visade det sig att detta oljud kom från ett av kyrkans 400 år gamla kors, som hade träffats av blixten och kraschlandat ner på torget framför kyrkan. Det hade kanske inte varit någon dum idé att låta djävulen få en procent av filmens intäkter.

3. Lik hittades nära inspelningsplatsen för "The Amityville Horror"
Den ökända “Amityville”-serien är från början baserad på de verkliga mordfallen som ägde rum 1974, då familjefadern Ronald DaFeo Jr. gick upp ur sängen och sköt sex av sina familjemedlemmar. Detta är en minst sagt skrämmande och obekväm vetskap för publiken. 

Som tur var drabbades inte inspelningarna av några mord, men däremot en rad andra oroväckande händelser. Detta skedde då man spelade in remaken av skräcklassikern 2005. Strax innan inspelningen skulle påbörjas flöt en död människokropp upp på stranden strax intill inspelningsplatsen. 

Ryan Reynolds, som porträtterade Ronald DaFeo Jr. i filmen, påstod även att flera i inspelningsteamet hade svårt att sova och ofta vaknade upp kvart över tre på natten, precis det klockslag då de riktiga Amityville-morden ägde rum.

4. "Atuk" filmades aldrig - alla som läste manus dog
De flesta har nog inte hört talas om den, vilket knappast är märkligt eftersom den faktiskt aldrig spelades in. Faktum är att den inte kom längre i produktionsprocessen än till manusstadiet. Vad som däremot kan ses som märkligt och skrämmande är anledningarna till att ”Atuk” aldrig blev av.

Till skillnad från de tidigare filmerna i den här listan är detta ingen skräckfilm, men historien kring vad som fick filmen att aldrig bli av är mer än obekväm och skräckinjagande. "Atuk" skulle vara en komedi som berättade historien om en Inuit som besöker New York. Låter som en skön feelgood-rulle att koppla av till en fredagskväll, inga konstigheter alls... förutom att alla skådespelare som varit tänkta för huvudrollen, däribland John Belushi, dog i princip så fort de börjat läsa manuset till filmen.

John Belushi läste manuset till ”Atuk” 1982 och strax efter att han läst klart och tackat ja till rollen dog han, tragiskt nog, av en drogöverdos. Rollen erbjöds därefter till komikern Sam Kinison. Kinison läste även han klart manuset och dog strax därefter i en bilolycka. Manuskriptet lämnades efter denna tragiska händelse över till John Candy (”Det våras för rymden"), som tog hem och läste klart det för att strax därefter dö av en hjärtattack.  

Slutligen ville man erbjuda rollen till komikern Chris Farley. Farley dog emellertid av en överdos strax innan han ens erbjudits rollen.

5. "Rosemary’s Baby"-producent fick galna hotbrev
Roman Polanskis nervisande historia om en ung mor, som efter en rad av mystiska och skrämmande händelser inser att hon är gravid med satans son, är en av skräckfilmshistoriens mest kända filmer som även tillhör mina personliga favoriter. 

Under produktionen av filmen fick producenten William Castle ett brev skickat till sig, utan någon tydlig avsändare, som lydde:

”Bastard. Believer of Witchcraft. Worshipper at the Shrine of Satanism. My prediction is you will slowly rot during a long and painful illness which you have brought upon yourself.”

När man producerar en film med sådana teman invävda i storyn är det nog ingen överraskning att diverse galningar börjar skicka trevliga hälsningar i olika former. Märkligt nog kollapsade Castle kort efter att han mottagit brevet och kördes i ilfart till sjukhus där han opererades. Hans tillstånd var extremt instabilt under hela sjukhusvistelsen och han var tvungen att återvända till sjukhuset vid flera tillfällen under en period av flera månader. Under en av dessa sjukhusvistelser kunde man plötsligt höra honom ropa ut: ”Rosemary, for God’s sake, drop the knife!”

Den polske kompositören av musiken till ”Rosemary’s Baby”, Krzysztof Komeda, avled i sviterna av en hjärnblödning under inspelningen av filmen, ett öde likt det som karaktären Hutch går till mötes i filmen. 

6. "Twilight Zone: The Movie" drabbat av bisarr katastrof
Den ökända serien blev långfilm 1983 och producerades bland annat av Steven Spielberg och regisserades av John Landis. Under inspelningen av filmen inträffade emellertid en fruktansvärd olycka som numera är känd som ”Twilight Zone Accident” – en av de värsta olyckor som drabbat en filminspelning.

I en av filmens scener, där skådespelaren Vic Morrows karaktär ska rädda vietnamesiska barn (porträtterade av barnskådespelarna Renee Shin-Yi Chen och My-ca Dinh Le, som hyrts in illegalt av filmens producenter) från en by, användes en Bell UH-1 Iroquois-helikopter, som flögs av vietnamveteranen Dorcey Wingo.

Helikoptern svävade på sju meters höjd, strax intill en pyroteknikpjäs som användes för scenens specialeffekter. Pyroteknikpjäsen detonerade när helikopterns bakre rotorblad fortfarande var precis över den och fick det att lossna. Helikoptern tappade kontrollen och kraschade över både Vic Morrow, som krossades av helikopterns ena landningsställ, och de två barnen, som halshöggs av de roterande rotorbladen.

Ett år innan tragedin hade Morrow tecknat en livförsäkring på cirka 5 miljoner dollar, eftersom han haft föraningar om att han skulle omkomma i en helikopterolycka. Filmens bildmanusartist hade även av misstag inkluderat en bild föreställande en kraschad helikopter intill en flod strax innan olyckan ägde rum.

7. "Poltergeist"-förbannelsen
Det som skedde under inspelningarna av de tre ”Poltergeist”-filmerna tillhör de mest kända fallen när det gäller tragedidrabbade filminspelningar. Under åren 1982-1988, då de tre filmerna spelades in, dog 4 av skådespelarna – Heather O’Rourke, Will Sampson, Julian Beck och Dominique Dunne. Det tragiska händelseförloppet kom senare att bli känt som The Poltergeist Curse. 

Dödsfallen började redan under produktionen av den första filmen, då skådespelerskan Dominique Dunne, som spelar Dana i filmen, mördades brutalt av sin svartsjuke pojkvän. 

1987, året innan ”Poltergeist III” hade premiär, blev skådespelerskan Heather O’Rourke, som porträtterar flickan Carol Anne i filmen, akut sjuk och togs snabbt till sjukhus. På sjukhuset diagnostiserades hon med Crohns syndrom, som dock senare visade sig vara fel diagnos. Hon fick efter en tid återvända hem från sjukhuset. I januari 1988 blev O’Rourke plötsligt sjuk igen och kollapsade när hon var på väg från sitt hem till sjukhuset. Hennes pappa ringde efter ambulans, men hon drabbades dessvärre av hjärtstillestånd i ambulansen och fick flygas till sjukhuset med helikopter. Tragiskt nog avled hon på sjukhuset senare samma dag, 12 år gammal. 

Skådespelaren Will Sampson, som spelar den indianske medicinmannen i ”Poltergeist II”, avled av njursvikt 1987, 53 år gammal. Även skådespelaren Julian Beck dog 1985 av magcancer, men han hade fått diagnosen långt innan filmerna började spelas in. Skådespelerskan JoBeth Williams har även berättat att hon brukade komma hem från inspelningarna och märka att alla hennes tavlor hängde snett på väggarna. 

Zelda Rubinstein har medverkar i samtliga tre "Poltergeist"-filmer. Hon spelar karatären Tengina Barron, ett medium som kan kontakta andevärlden. Rubinstein var med om en märklig händelse under inspelningen av "Poltergeist III". Under en pågående fotografisession stannade plötsligt Rubenstein till och började ryckte till ett antal gånger. Regissören Gary Sherman som var närvarande vid tillfället, frågade henne vad som var fel, varpå Rubinstein svarade "Jag vet inte, det var inget, jag bara ryckte till". Några minuter senare togs Sherman åt sidan och ombads låta Rubinstein lämna inspelningsplatsen. 

Varför? Hennes mor hade precis dött.     
| 24 mars 2015 21:00 |