Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

19 januari 2020 | 12:00

5 nya svenska tv-serier du inte får missa under 2020

Svensk sci-fi hos SVT, runstensäventyr på Viaplay och en tragisk familjehistoria på HBO Nordic - vilka nya svenska serier ser du fram emot mest under 2020?
Efter att ha satt ihop en lista på 10 nya internationella tv-serier värda att hålla koll på under 2020, så är det väl inte mer än rätt att vi även tar en titt på det svenska tv-året 2020. "Hamilton" (C More) och "Kalifat" (SVT) har redan hunnit öppna det svenska tv-året bättre än normalt, men under året finns det givetvis en hel del andra svenska serier att hålla ögonen på. 
 
Två titlar jag vill nämna, men som det fortfarande är osäkert om de faktiskt kommer att släppas under 2020 eller 2021, är de två kommande svenska Netflix-serierna "Snabba Cash" och "Kärlek & anarki" som båda åtminstone spelas in under 2020 - men frågan är som sagt ifall vi även hinner få ta del av premiärerna redan under året.
 
Listan här nedan kommer däremot enbart att fokusera på helt nya titlar, återkommande serier som Viaplays "Advokaten", "Rig 45" eller SVT:s julspecial av "Vår tid är nu" dyker därför inte upp.
 

"American Runestone" (Viaplay) - juni 2020

 
 
Vi börjar listan med den enda dokumentärserien på listan, nämligen Peter Stormares passionsprojekt "American Runestone" som han själv berättade om för MovieZine ifjol. Den nya serien kommer att följa Stormares eget grävande i huruvida den omtalade runstenen i USA faktiskt är ett bevis på att vi svenskar var borta i Nordamerika långt före alla andra - och om han kan lyckas rentvå den svensk som hittade stenen och i över hundra år har anklagats för att själv ha förfalskat den.
 

"White Wall" (SVT) - hösten 2020

 
 
När seriens skapare själv beskriver den kommande svenska sci-fi-serien som en blandning mellan "Arrival" och "Fargo" - så behövs det kanske inte mer än så för att förklara varför "White Wall" har en given plats på listan. Vera Vitali gör en av huvudrollerna i den svensk-finska samproduktionen som kommer att ta oss djupt ned i en gruva, tänkt för förvaring av radioaktivt avfall, där något mystiskt plötsligt hittas långt ned i botten.
 

"Björnstad" (HBO Nordic) - under 2020

 
 
Den Guldbaggevinnande regissören och manusförfattaren Peter Grönlund ("Goliat", "Tjuvheder") har fått förtroendet att göra HBO:s andra svenska originalserie (efter förra årets "Gösta"). I en intervju med MovieZine berättade Aliette Opheim, en av seriens huvudrollsinnehavare, om att den nya serien kommer att handla om hur dottern till hockeytränaren i "Björnstads" heliga hockeylag blir våldtagen av lagets stjärna - vilket splittrar både familjen och staden i två olika läger.
 

"Bäckström" (C More/TV4) - under 2020

 
 
"Bäckström" är en ny svensk originalserie i sex delar som bygger på Leif GW Perssons böcker "Kan man dö två gånger?" och "Den som dödar draken". Kjell Bergqvist är klar för huvudrollen som den luttrade kriminalkommissarien Evert Bäckström - som vi redan 2015 faktiskt kunde ta del av i en amerikansk version.
 

"Top dog" (C More/TV4) - under 2020 

 
 
"Top dog" bygger på advokaten och författaren Jens Lapidus ("Advokaten") bokserie med romanerna "VIP-rummet", "Sthlm Delete" och "Top Dogg". Den handlar om krocken mellan den drivna affärsjuristen Emily Jansson, spelad av Josefin Asplund och ex-brottslingen Teddy Maksumic, som spelas av Alexej Manvelov.
 

Läs också: Lisa Langseth gör "Kärlek & anarki" för Netflix

 
Vilka nya svenska tv-serier ser du fram emot mest under 2020? Kommentera gärna nedan!
| 19 januari 2020 12:00 |