Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

11 januari 2020 | 19:15

Aliette Opheim: "Herregud, jag ska snacka i telefon i åtta avsnitt!"

MovieZine har snackat med Aliette Opheim om hennes roller i den nya thriller-serien "Kalifat" från SVT samt den kommande HBO-serien "Björnstad".
Det råder ingen tvekan om att "Kalifat", SVT:s kommande originalserie om ett möjligt terroristattentat i Sverige, svenska IS-krigare i Syrien och radikaliseringen av unga tonårsflickor i en svensk förortsskola, kommer väcka en hel del diskussion under de kommande veckorna. 
 
MovieZine har pratat med en av seriens huvudrollsinnehavare, Aliette Opheim ("Patriot") som spelar agenten Fatima vid Säpos mellanösternavdelning. Hennes karaktär får telefonkontakt med Pervin, en svensk kvinna i Syrien, som vill fly hem från sin IS-make tillsammans med sitt barn. Ett scenario som redan har väckt debatt under en lång tid här i Sverige. I serien får vi däremot gräva oss ned djupare i den här frågan, samtidigt som vi kastas rakt in i en riktigt spännande thrillerserie som på flera sätt påminner om den amerikanska tv-serien "Homeland".
 
Vi passar även på att prata om HBO Nordics kommande originalserie "Björnstad" samt Amazon Primes ofantligt underskattade och fantastiskt absurda originalserie "Patriot" - i vilken Opheim hade en av huvudrollerna.
 
Aliette Opheim i "Kalifat". 
 
Vad var det som gjorde att du själv drogs till din roll i "Kalifat"? Spelade faktumet att serien troligtvis skulle väcka många känslor i tittarna in på något sätt?
 
- Jag reflekterade nog aldrig om att själva ämnet i sig skulle ha kunnat avskräcka mig från att ta rollen. För min del handlade det snarare om att jag till en början inte visste om jag, just där och då, ville göra en till polisroll. Men sedan var det ett så fint manus, som jag verkligen kände att jag vill vara en del av. 
 
Vi får under säsongens gång följa en hel del olika karaktärer, som på ett eller annat sätt hänger ihop med huvudberättelsen. Men kärnan är ändå relationen mellan din karaktär Fatima och Gizem Erdogans karaktär Pervin. För oss som tittar på serien kommer ni ha väldigt många scener tillsammans, men jag funderar lite på hur det fungerade under inspelningarna eftersom era scener mestadels är över telefon?
 
- Ja, det var väldigt svårt. Haha, det var ännu en grej som fick mig att tveka innan jag tog rollen först faktiskt... för jag tänkte att "herregud, jag ska snacka i telefon i åtta avsnitt!". Det är kanske inte en skådespelares dröm, men manuset var fortfarande så pass bra att det inte gick att tacka nej!
 
 
Lite som att agera mot en tennisboll i en superhjältefilm kanske? 
 
- Haha, ja lite så faktiskt! Fatima är ju mer av ett drivmedel i Pervins story, så Gizem fick såklart lite mer "spelscener" att lattja med som skådespelare. För min del var ju fokuset hela tiden att driva och pressa henne fram till nästa steg och lyckas hålla både henne och fallet vid liv. Men mellan samtalen får jag ju också röra lite på mig, utan en telefon i handen!
 
- Fatimas utveckling börjar väl lite med att hon inledningsvis bara ser samtalen som en ny intressant grej att göra på jobbet, men under tiden så blev Pervin mer och mer av en person för Fatima. Så när hon inte ringde så blev det nästan som att en pojkvän inte hörde av sig... att hon gjort bort sig på något sätt.
 
Men ni pratade aldrig live med varandra under dessa scener alltså?
 
- Nej, utan Gizem spelade in alla sina scener i Jordanien ungefär ett halvår innan jag började spela in mina scener i Stockholm. Men när det var lite mer känsliga scener så fick jag titta på Gizem innan, hur hon spelade i sin del av scenerna alltså, vilket jag kunde använda mig av när jag spelade in min del. Utan att avslöja för mycket om själva scenen, men vi spelade faktiskt in den allra sista scenen i det sista avsnittet först av allt!
 
 
Nu när jag ändå pratar med dig måste jag ju givetvis även passa på att nämna att "Patriot" är en av mina absoluta favoritserier - och den pratas det alldeles för lite om här i Sverige. Hur var det att vara en del av den produktionen?
 
- Vad kul att höra! Det var såklart en helt fantastisk upplevelse. Det var också min första produktion utanför Sverige, så jag hade verkligen tur. För mig var det en sådan otrolig lyx att få vara med i serie där regissören [Steve Conrad], som även skrev manuset och skapade serien, hade en så tydlig vision av allt han ville göra. Jag hade aldrig varit med om en så tydlig regi innan det... och jag fick till och med lära mig franska för rollen, så det var verkligen en fantastisk upplevelse men också en stor utmaning på många sätt.
 
Upplever du att det börjar bli fler som känner till serien här i Sverige allt eftersom Amazon Prime har börjat slå igenom lite mer här i Sverige? Efter exempelvis "The Boys" och "Carnival Row" ifjol...
 
- Ja, men kanske framför allt av sånna som du, som skriver om film och serier och faktiskt lyfter fram den då och då som en serie alldeles för få har givit en chans. För den fick verkligen helt fantastiska recensioner av nästan alla större internationella tv-kritiker - men den nådde aldrig riktigt fram till en bredare publik, varken i USA eller här hemma i Sverige. Men i vissa kretsar har den börjat sprida sig allt mer nu, vilket jag är glad över. För den är verkligen så absurt bra, jag älskar Conrads intelligenta och torra humor.
 
Amazon Prime har väl officiellt lagt ned serien, men vet du om Conrad hade planer på någon fortsättning? Nuförtiden känns det inte som att något är omöjligt, om bara tillräckligt många börjar tjata om en fortsättning kanske de kan ändra sig...
 
- Jag vet att han, i alla fall när vi spelade in den första säsongen, sade att han hade "tre säsonger i sig". Men det har ju aldrig bekräftats officiellt efteråt, utan Amazon har ju sagt att det inte blir något mer. Vilket är jättesynd, för jag hade verkligen älskat att få göra en till säsong av "Patriot"!
 
 
Innan vi avslutar måste vi givetvis även prata lite om Peter Grönlunds kommande HBO-serie "Björnstad". Är ni klara med inspelningarna av den?
 
- Ja! Vi blev klara med inspelningarna i somras faktiskt, så de håller på med efterarbetet nu... men jag har tyvärr ingen aning om exakt när den kommer att komma ut. Men det var verkligen en väldigt fin produktion, både den och "Kalifat" har verkligen känts som två toppenproduktioner att få vara en del av!
 
Kan du berätta något om din roll i "Björnstad"?
 
- Där spelar jag mamman i en familj som flyttat hem till Sverige, närmare bestämt hem till den här hockey-tokiga lilla byn "Björnstad". Min karaktär flyttar hem med sin man som har varit NHL-proffs i Nordamerika, men under tiden där så förlorade vi vårt yngsta barn genom en sjukdom, vilket fick min make att börja dricka... och därefter flyttar alltså familjen, bestående av en tolvårig son och en tonårsdotter, hem till Sverige.
 
- Anledningen att vi flyttar just till Björnstad är att min karaktärs man tar över byns hockeylag som deras tränare, där vår dotter blir väldigt förtjust i lagets stjärna. Hela byn kretsar kring det här laget, både politiskt och genom annonsörer och så vidare... och när vår dotter därefter blir våldtagen av stjärnan i laget vänder sig nästan hela byn mot henne, eftersom han är "stjärnan". 
 
Peter Grönlund är ju känd för att använda sig av amatörskådespelare i stor utsträckning i sina filmer, hur ser det ut med den delen nu i hans första serie?
 
- Ulf Stenberg spelar pappan och sedan är det några få roller till som är tillsatta av skådespelare, men de allra flesta är folk som Peter har hittat på andra sätt. Hockeylaget är ju bara ett gäng killar som i vanliga fall är bra på att spela hockey, men där Peter vet precis hur han ska göra för att få ut vad han vill ur deras prestationer framför kameran.
 
- Det var verkligen väldigt spännande att se hur han arbetar med amatörskådespelare. Han har sådant tålamod och vet precis vad han vill få fram, men han är alltid öppen för att man ska kunna komma med förslag själv. Fast han kan samtidigt gå in och nästan detaljstyra allt i vissa scener i bland, vilket jag själv kan tycka är ganska skönt. Det är inte alltid det fungerar så med regissörer, men eftersom han ofta arbetar med amatörskådespelare så har han alltid så otroligt bra koll på varje liten del av historien som ska berättas.
 
Ulf Stenberg och Aliette Opheim i "Björnstad". 
 
Den första säsongen av "Kalifat" börjar att sändas på SVT1 och SVTPlay från och med den 12 januari. "Björnstad" får premiär på HBO Nordic någon gång under 2020 - och båda säsongerna av "Patriot" finns redan att ta del av hos Amazon Prime.
 

Läs också: "Björnstad" - ny svensk dramaserie till HBO

 
Kommer du ge någon av Aliette Opheims serier en chans? Kommentera gärna nedan!
| 11 januari 2020 19:15 |