Serie

Skribent

MovieZine

28 januari 2019 | 12:45

"Björnstad" - ny svensk dramaserie till HBO

Fredrik Backmans roman filmas av regissören Peter Grönlund.
Efter den internationella succén "En man som heter Ove" och bioaktuella "Britt-Marie var här", är det nu dags att filma nästa Fredrik Backman-roman.

Turen har kommit till "Björnstad" som beställts som tv-serie av HBO Nordic. Den hyllade och prisbelönade Peter Grönlund ("Tjuvheder", "Goliat") regisserar de fem entimmesavsnitten. I ledande roller kommer vi se bland andra Ulf Stenberg och Aliette Opheim, skriver man i ett pressmeddelande.

"Björnstad" handlar om hoppet som för ett litet samhälle samman, de hemligheter som sliter det itu, det mod som krävs för att gå emot gruppen och konsekvenserna av hur vi uppfostrar våra pojkar.
 
 

Så blir tv-serien "Björnstad"

 
Den lilla staden Björnstad håller sakta på att försvinna in i den omgivande skogen. När stadens junior-hockeylag har chansen att vinna rikssemifinalen landar hela bygdens drömmar på några tonårspojkars axlar. Denna tunga börda blir startskottet för en våldsam handling där en flicka blir traumatiserad och en stad försätts i kaos. Anklagelserna sprider sig som ringar på vattnet och lämnar ingen opåverkad.

I denna historia om en liten svensk skogsstad hittar Fredrik Backman en hel värld. Han vet att vi formas för alltid av den plats vi kallar hem och det är med starka känslor och stort hjärta Björnstad berättar om vad som kan hända när vi bär bördan av andra människors drömmar på våra axlar.

- ”Hur vi förhåller oss till varandra, individen till gruppen och vice versa, är något jag återkommer till i alla mina berättelser. I "Björnstad" finns den tematiken, men det är även en berättelse om konsekvenserna av hur vi fostrar våra pojkar, en dissekering av vinnarkulturen inte minst, och om föräldrars strävan efter att skydda sina barn. Här finns allt man behöver för ett starkt känsloladdat drama!, säger regissören Peter Grönlund.

"Björnstad" kommer att spelas in på plats i Norrland med start i början av 2019 och serien får samtidig premiär på HBO Nordic och HBO Europe.
| 28 januari 2019 12:45 |