Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

11 juni 2019 | 20:00

Peter Stormare berättar om nya tv-serien "American Runestone"

MovieZine har snackat med Peter Stormare om jakten på Kensingtonstenens mystiska ursprung, som vi kommer att kunna följa i början av nästa år på Viaplay.
Idag släpps nyheten om att Peter Stormare kommer att dyka upp i den helt nya tv-serien "American Runestone" hos Viaplay, denna gången som sig själv när han försöker hitta svar på gåtan bakom världens mest kända runsten, Kensingtonstenen. Dokumentärserien, med Stormare i fokus, är redan klar för två säsonger varav den första kommer att släppas i början av 2020.
 
MovieZine har varit i kontakt med Stormare, som vi tidigare i år har kunnat se i "American Gods", och låtit honom själv få berätta om vad som lockade med just den här historien. Vi passar givetvis även på att stämma av om det kommer att bli något mer av "Swedish Dicks" och huruvida hans underhållande "Castlevania"-karaktär kan ha något med den nya serien att göra. 
 
 
Vad är det som gör Kensingtonstenen så speciell - var kommer ditt intresse ifrån?
 
- Stenen hittades redan i slutet av 1800-talet av Olof, en svensk som hade emigrerat till Minnesota [i USA], under ett stort träd som han skulle röja undan på sina ägor. För två år sedan fick jag veta att han växte upp i en grannby till den by jag själv växte upp i hemma i Sverige, 100 år innan jag föddes. Jag har liksom varit och spelat knattefotboll där som pojk. Sen ganska exakt 100 år innan jag själv flyttade iväg till USA så gjorde han samma resa - men i en helt annan tid. Vi ser också väldigt lika ut... så det känns liksom som att vi har en särskild koppling till varandra. 
 
- Men han blev tidigt anklagad för att själv ha förfalskat runorna på stenen, som enligt runorna kommer från 1300-talet, anklagelser som sedan förföljde Olof och hans utskrattade familj resten av livet. Med dagens teknik kan man däremot dra en hel del slutsatser som det inte gick att få fram svar på då - som jag hoppas kunna rentvå hans namn med nu. Om man kan bevisa att stenen är äkta betyder det också att svenska vikingar var långt ned i Nordamerika långt innan Christofer Columbus hittade dit.
 

"Det blir som Einstein för nybörjare"

 
Elroy Balgaard och Peter Stormare framför Kensingstonstenen.
 
Blir det något mer åt reseprogramshållet där du åker omkring och träffar vanligt folk i USA eller mer av en utbildande dokumentärserie? Finns det någon annan serie eller film som du har sneglat på för inspiration?
 
- Bra fråga. Om du tänker dig ett vanligt program på typ History Channel där någon smart och beläst snubbe åker omkring och utbildar publiken om olika historiska händelser... så är "American Runestone" inte alls som det, haha. Jag har parat ihop mig med en illustratör och amatörarkeolog från Minnesota som heter Elroy Balgaard, och tillsammans försöker vi komma fram till vad som egentligen hände. Det blir som Einstein för nybörjare. 
 
- Men det kommer inte finnas några dramatiserade inslag med 1300-tals vikingar som slåss med svärd eller något sånt heller. I början verkar det egentligen som ett ganska lätt uppdrag, att ta reda på vad som stämmer och inte stämmer kring den historia som har berättats kring dem här händelserna de senaste 100 åren. Desto längre in i vårt grävande efter sanningen vi kommer, blir det däremot mer och mer mystiskt och spännande.
 
Peter Stormare gör rösten till vampyrvikingen Godbrand i den andra säsongen av "Castlevania" hos Netflix.
 
Jag måste givetvis även fråga. Undersöker ni om det finns någon teori kring att det kan ha varit din karaktär Godbrand från "Castlevania" som placerade ut runstenen?
 
- Haha! Nej, den teorin har vi nog faktiskt inte tagit upp ännu. Men du har såklart rätt, det måste vi verkligen lägga lite tid på när vi spelar in den andra säsongen. Vi får inte missa att vända på någon [run]sten i den här gåtan! Jag lovar att vi ska kolla upp det åt dig, haha. Vi kommer även att försöka förklara hur runstenen kan ha hamnat där den hittades.
 
- Det är lätt att glömma bort hur svårt det var att ta sig fram i världen på den tiden. Nordamerika såg helt annorlunda ut då och på något sätt måste ju ändå runorna hamnat på den där stenen, som legat under jord i flera hundra år - vilket forskare och geologer har kunnat bevisa. Det finns de som tror sig veta exakt hur det ska ha gått till och det finns massor av intressanta teorier att rota i där, till och med frimurare och tempelriddare dyker upp. 
 
Jag får även passa på att gratulera - det är redan klart för två säsonger av "American Runestone"! Kommer ni att spela in allt i ett svep eller hur ser upplägget ut där?
 
- Tack! Vi har faktiskt spelat in den första säsongen, det gjorde vi redan förra sommaren. När vi visade upp delar ur den för Viaplay så sade dem att det var kanon och att de ville ha en fortsättning. Så det känns såklart jättepositivt! Vi håller på att spela in den andra säsongen nu.
 
Du nämnde att Olof och du var väldigt lika varandra även till utseendet, med tanke på att ni kommer från grannbyar med varandra, har du kollat upp om ni kanske till och med kan vara släkt?
 
- Kul att du nämnde det. Ja, jag har faktiskt lämnat ett DNA-prov för analys och jämförelse med ett av Olofs barnbarn. Så det får vi kanske svar på under den andra säsongen!
 
Johan Glans och Peter Stormare i "Swedish Dicks".
 
Avslutningsvis, om vi lämnar historiedetektiven Stormare och fokuserar lite kort på din fiktiva detektiv Ingmar i "Swedish Dicks". Johan Glans kommer ju att extraknäcka som utomjording i en ny Viaplay-serie och du kommer att spendera två säsonger på runstensjakt, hur ser det ut med en fortsättning på Ingmars och Axels resa i en eventuell tredje säsong av "Swedish Dicks"?
 
- Haha jodå, det kommet det bli! Det handlar mest om att hitta någon tid när alla är lediga samtidigt. Men vi vill göra mer av "Swedish Dicks"... vi måste bara hitta en tid när vi alla kan sammanstråla och få det att hända.
 
Det återstår med andra ord att se om "American Runestone" lyckas rentvå emigranten Olofs namn eller inte, men enligt Stormare själv råder det inte någon tvekan. Alla som hoppats på mer av "Swedish Dicks" kan också glädjas åt att det kommer mer, även om det alltså kan dröja ett bra tag till.
 
Kommer du att ge "American Runestone" en chans i början av 2020? Kommentera gärna nedan!
| 11 juni 2019 20:00 |