Film

Skribent

Mats Karlsson

21 juni 2013 | 19:30

30 blockbusters siktar på biopremiär 2015

2015 ser ut att bli ett riktigt tjockt filmår med hela 30 potentiella kioskvältare, men vilka av dem har störst chans att lyckas?

Varje filmår har ett antal blockbusters, men blickar vi framåt till 2015 ser det ut att gå till historien som det mest späckade blockbusteråret någonsin. Hela 32 potentiella filmer har allt vad som krävs för att bli en blockbuster, men alla kan såklart inte lyckas. Marknaden är helt enkelt för liten.

MovieZine listar nedan alla filmer som har det preliminära datumet 2015.

20.000 Leagues Under the Sea - David Fincher har bestämt sig för att göra en blockbuster och det blir en ny filmatisering av Jules Vernes klassiska historia.

Ant-Man - Den nördige Edgar Wright ("Shaun of the Dead") kommer att filmatisera den lilla superhjälten som har ihop det med en geting.

Bild från spelet "Assassin's Creed"

Assassin's Creed - Michael Fassbender spelar huvudrollen I Ubisofts filmatisering av deras spelsuccé. Ovan är en bild från spelet.

Avatar 2 - Uppföljaren till James Camerons dundersuccé "Avatar" och självklart sätter sig Cameron återigen i registolen.

The Avengers 2 - Joss Whedon kommer tillbaka och gör uppföljaren till "The Avengers"som blev en riktig kassasuccé med 1.5 miljarder dollar i biointäkter.

Bond 24 - "Skyfall" blev däremot en riktig pangsuccé som spelade in 1.1 miljard dollar. Även den 24:e Bondfilmen kommer regisseras av Sam Mendes och ha Daniel Craig i rollen som 007.

The Bourne Legacy

Bourne Legacy 2/Bourne 4 - Universal har inte riktigt bestämt sig hur de ska gå vidare. Antingen blir det en rak fortsättning på "The Bounre Legacy" med Jeremy Renner eller så försöker de ta tillbaka Matt Damon. Eller så kan det bli båda skådespelarna.

Die Hardest - Hur kan samma sak hända samma kille sex gånger är frågan vi alla ställer oss, men Bruce Willis tänker utmana ödet en sjätte gång.

Fantastic Four - Josh Trank ("Chronicle") kommer att reboota superhjältefilmen från 2005 som vi helst glömmer.

Ghostbusters 3 - Ett projekt som har gått fram och tillbaka, men planen är att få filmen klar till 2015. Uppföljare till klassikerna "Ghostbusters" och "Ghostbusters II".

G.I. Joe 2: Retaliation

G.I. Joe 3 - De första två filmerna har cashat in riktigt fina pengar, 670 miljoner dollar sammanlagt och det är ganska givet att planen är att ge oss ännu en film. Jon M. Chu ("G.I. Joe 2: Retaliation") kommer att regissera den tredje filmen.

Ghost Recon - Michael Bay har bestämt sig för att lägga Transformers på hatthyllan och gå vidare med spelfilmatiseringen av spelet "Ghost Recon". Han kommer att producera filmen, men har ännu inte bestämt sig för om han regisserar.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 - Francis Lawrence ("I Am Legend") avslutar filmserien som han inleder med "The Hunger Games: Catching Fire").

Hitta Doris - Uppföljaren till Pixars succé "Hitta Nemo" som även denna gång regisseras av Andrew Stanton.

Independence Day 2 - Roland Emmerich har tagit patent på stora katastroffilmer och nu planerar han att göra en uppföljare på sin egen "Independence Day" från 1996.

Konceptbild för "Inside Out"

Inside Out - Pixar ger förnyat förtroende till "Upp"-regissören Pete Docter som gör en film om det mänskliga sinnet.

Jurassic Park 4 - Colin Trevorrow regisserar och Steven Spielberg producerar det fjärde dinosaurieförsöket.

Justice League/Man of Steel 2 - Oklart vilken film DC Comics och Warner Bros tänker ta till biograferna 2015, men vi vet att Zack Snyder har ockuperat registolen för båda filmerna.

Kung Fu Panda 3 - De två första animerade filmerna har spelat in 1.3 miljarder dollar och därför är det inga konstigheter att DreamWorks planerar att ta oss tillbaka till pandaland. "Kung Fu Panda 2"-regissören Jennifer Yuh gör även den tredje filmen.

Legend of Conan - Det gick inget vidare att göra en Conan-film utan Arnold Schwarzenegger som Paradox fick erfara med "Conan the Barbarian" som floppade. Nu har man fått ombord Arnold till nya försöket "Legend of Conan".

Mission: Impossible - Ghost Protocol

Mission: Impossible 5 - "Mission: Impossible - Ghost Protocol" genererade en massa kassaklirr och självklart går man vidare med en femte film. Tom Cruise  återvänder som Ethan Hunt och Christopher McQuarrie ryktas ta hand om registolen.

The Penguins of Madagascar - Madagaskar-filmerna har verkligen hittat sina favoritpublik som bara vill ha mer. Nu tänker DreamWorks göra en spinoff av "Madagaskar", där pingvinerna är i fokus.

Pirates of the Caribbean 5 - Joachim Rønning och Espen Sandberg ("Kon-Tiki") har fått förtroendet att regissera den femte filmen om Jack Sparrow.

Prometheus 2 - Den första filmen "Prometheus" som regisserades av Ridley Scott blev inte den knallsuccé Fox hade hoppats på, men den spelade in mer än tillräckligt (403 miljoner dollar) för att de skulle gå vidare med en uppföljare.

Splinter Cell - Ubisoft har mer filmplaner än bara "Assassin's Creed". De tänker även filmatisera actionfyllda"Splinter Cell" där Tom Hardy ska spela huvudrollen.

Star Wars: Episode IV

Star Wars VII  - J.J. Abrams ("Star Trek") regisserar fortsättningen av den välkända och klassiska rymdsagan.

Terminator 5 - "Terminator Salvation" blev ingen flopp, men chanserna förbättras avsevärt när man har Arnold tillbaka som den ikoniske terminatorn.

Tintins äventyr 2 - Steven Spielberg gjorde den första filmen "Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet" och nu har turen kommit till Peter Jackson att filmatisera "Tintins äventyr 2".

Tron 3 - Joseph Kosinski ("Oblivion") gjorde "Tron Legacy" 2010 och nu tanker han göra den tredje filmen "Tron 3".

World of Warcraft - Spelnörden Duncan Jones ("Moon") tar Blizzards välkända spel till bioduken.

2015 kommer att bli ett redigt tjockt blockbusterår och alla kommer dessvärre inte att lyckas. Några filmer kommer att få bita surt i äpplet och ta den ekonomiska smällen. Det är minst sagt en salig blandning av filmer, där några är mindre än andra och ett fåtal av dem är väldigt starka varumärken som redan nu kan ställa sig i kassakön.

De givna biosuccéerna: "Star Wars VII", "The Avengers 2", "Bond 24", "Avatar 2" och "Jurassic Park 4".

De främsta utmanarna: "Pirates of the Caribeean 5", "Mission: Impossible 5", "Man of Steel 2"/Justice League" och "20.000 Leagues Under the Sea".

Varningens finger till: "Assassin's Creed" och "World of Warcraft". De har en stark fanskara och görs de rätt och har rätt marknadsföring kan de absolut bli riktigt ekonomiskt framgångsrika.

Floppvarning för: "Splinter Cell", Ghost Recon", "Legend of Conan", "Die Hardest", "Tron 3" och "Ghostbusters 3".

Det ska påpekas att alla filmer har preliminär release 2015 och högst troligen kommer några filmer att inse faran och flytta fram till 2016 eller tidigareläggas till 2014.

Vilka tror du kommer att bli de mest framgångsrika filmerna och vilka filmer riskerar att floppa?

| 21 juni 2013 19:30 |