Film

Skribent

Hannes Kinnunen

10 december 2014 | 12:00

20 saker du inte visste om ”Sagan om Konungens Återkomst”

Visste du att Viggo Mortensen dödade sin egen son i filmen och att han dödade varje stuntman minst 50 gånger?
För ett par veckor listade vi 20 saker man inte visste om "Sagan om Ringen" och förra veckan spaltade vi 20 saker man inte visste om "Sagan om två tornen" och nu är vi framme vid den sista filmdelen, "Konungens återkomst". Tro det eller ej, även här har vi hittat 20 oväntade saker man inte visste om "Sagan om Konungens återkomst".

1. Vid tiden för den tredje filmen var Howard Shore tvungen att komponera sju minuter av musik varje dag för att kunna hålla takten innan filmens premiär. 

2. Wellingtons borgmästare kastade avkapade huvuden från Minas Tiriths murar när han var på besök på inspelningsplatsen.

3. Elijah Wood hade munnen full av Alka Seltzer, en tablett för huvudvärk som löses upp i vatten, för att få effekten av fradga när Shelob hugger honom. 

4. Den första orcen Aragorn dödar på Pelennors fält var spelad av Viggo Mortensens son Henry.

5. Hela "Sagan om Ringen"-trilogin hade en budget på 280 miljoner dollar, bara 30 miljoner mer än vad ”Hobbit: Femhäraslaget” kostade att göra.

6. Billy Boyds sångnummer i filmen kom till efter att producenten och manusförfattaren Philippa Boyens hade följt med några av skådespelarna på en karaokekväll där hon hörde Boyd framträda. 

7. Viggo Mortensen räknade ut att under loppet av inspelningen så dödade han varje stuntman minst femtio gånger. 8. Peter Jackson lider av arachnofobi, en rädsla för spindlar. Han baserade Shelob på den spindeln han var absolut mest rädd för. 

9. I scenen där Merry och Pippin röker pipa var Dominic Monaghan tvungen att dricka ett glas mjölk innan varje tagning för att inte spy så fort han tog ett bloss. 

10. En vanlig Hollywoodfilm består av cirka 200 effekttagningar. ”Konungens Återkomst” hade 1488 stycken. 

11. För galapremiären av ”Konungens Återkomst” i Wellington vann de en plats i Guinness World Records för den längsta röda mattan i världen.

12. Elijah Wood skämtade ofta om det latex-liknande materialet som han blev inlindad i som skulle föreställa Shelobs spindelnät, han sa att det kändes som att ”bli inlindad i världens största kondom”.

13. Peter Jackson hatade de dödas armé och kände att det var för orealistiskt att tusentals spöken kom in och avslutade slaget, han behöll scenen i manus för att inte göra fansen av boken arga. 

14. "Sagan om Ringen"-trilogin kom att bli den filmserie som fått mest Oscarsnomineringar, hela 30 stycken. Det slog ut "Gudfadern" på 28 stycken och "Star Wars" som låg på 21 stycken. "Konungens Återkomst" fick också hela 11 stycken Oscars vilket gör den till en av tre filmer med flest vunna Oscars vid sidan om "Titanic" och "Ben-Hur". 15. Den sista filmrullen blev klar bara fem dagar innan filmens galapremiär. Filmrullen var fortfarande våt då det inte fanns någon chans att hinna få den torr innan premiären. Det var också på galapremiären som Peter Jackson för första gången fick chansen att se hela filmen klar. 

16. För att få tillräckligt med statister vid slaget vid den svarta porten var de tvungna att ta in soldater i den Nya Zeeländska armén. De var så övertaggade på att vara med att de slog sönder alla sköldar och spjut som de blev tillgivna. 

17. Filmens öppningsscen där man får se Smeagol som Hobbit när han hittar ringen och till slut blir Gollum regisserades av Peter Jacksons fru Fran Walsh. 

18. När Howard Shore arbetade med musiken för scenen i Shelobs grotta sa Peter Jackson till Shore att han skulle tänka annorlunda, att han skulle tänka som om han gjorde musiken till en David Cronenberg-film. Cronenberg är mest känd för att göra skräck och splatterfilmer på 80-talet. 

19. Filmfotografen Andrew Lesnie filmade mycket av stridsscenerna med hjälp av att han klädde på sig poloskydd och hoppade in mitt i striden med kameran. 

20. I scenen där Christopher Lee blir huggen med en kniv i ryggen berättade Peter Jackson för Lee hur han skulle låta. Lee, som är en krigsveteran från andra världskriget, sa till Jackson att han inte behövde hjälp med hur han skulle låta, då han själv hört hur en man som dör av en kniv i ryggen låter.

Läs också:

| 10 december 2014 12:00 |