Film

Skribent

Hannes Kinnunen

9 december 2012 | 19:01

15 saker du inte visste om "Hobbit"

Vi har samlat många intressanta fakta om Peter Jacksons arbete med det episka äventyret.

"Hobbit" spelades in på 30 Red Epic-kameror, bland annat fyra av kamerorna var döpta efter Beatles-medlemmarna John, Ringo, Paul och George. The Beatles hade själva planer på en egen version av "Sagan om Ringen" under 70-talet, ett projekt som aldrig blev av.

"Hobbit" var inte den första filmen som Peter Jackson frågat Guillermo Del Toro att regissera, han frågade honom om han ville regissera "Halo" men Del Toro var tvungen att tacka nej för att regissera sin egna film "Hellboy II: The Golden Army". Del Toro tackade ja till "Hobbit", men hoppade av på grund av hinder i produktionen.

Sylvester McCoy som spelar Radagast den brune i "Hobbit" var tidigare tänkt att spela rollen som Bilbo i "Sagan om Ringen".

Daniel Radcliffe, Shia LaBeouf, James McAvoy, Erryn Arkin och Tobey Maguire var alla på tänkta att spela Bilbo innan Martin Freeman blev tilldelad rollen.

Peter Jacksons största rädsla med att regissera "Hobbit" var de tretton dvärgarna, något han senare har sagt visat sig vara den absoluta höjdpunkten med att regissera filmerna.

Skådespelarna i filmen behövdes sminkas rödare än deras normala hudfärg på grund av att kamerorna hade en tendens att skala bort mycket färg från det filmade materialet.

Både Ian Holm (äldre Bilbo) och Christopher Lee (Saruman) var båda tvungna att spela in sina scener i Londons Pinewood Studio, på grund av hälsoskäl som gjorde att de inte klarade av att flyga till Nya Zeeland.

Jed Brophy som spelar rollen som Nori i "Hobbit" spelade även rollerna som orcherna Snaga och Sharku i "Sagan om Ringen".

Om Peter Jackson inte skulle skrivit in Galadriel i manuset så skulle "Hobbit" inte haft en enda replik från en kvinnlig karaktär.

Varje dvärg i filmen behövde sex stycken peruker och åtta stycken skägg vardera som alla gjordes på hår från oxdjuret jak.

Allt som allt vägde dvärgkostymerna, fetdräkterna och vapnen 80 kg per skådespelare. För att de inte skulle få värmeslag och för att svett inte skulle synas på kamera när man inte ville det, så fick de även bära en kylväst under sin kostym, som man kunde koppla in en slang i som fyllde västen med cirkulerande kallt vatten.

Richard Armitage fick under en scen en sköld rakt mot ansiktet vilket resulterade i en sprucken läpp och en blodfylld mun. Istället för att skicka iväg honom till sjukstugan så frågade Peter Jackson Richard om han kunde spela in scenen en gång till, då det sprutande blodet från munnen gav iväg en autentisk känsla i striden.

Flera av de återkommande karaktärerna från "Sagan om Ringen" behövde se yngre ut då det var elva år sedan de spelade rollerna sist. Bland annat Elijah Wood som Frodo och Ian Holm som den äldre Bilbo fick båda ett digitaliserat yngre utseende.

Peter Jackson, Philippa Boyens och Fran Walsh första manus av "Hobbit" låg på 310 sidor, vilket gör manuset längre än Tolkiens bok.

Andy Serkis spelade in sina scener som Gollum under produktionens första vecka men fortsatte jobba på filmen som second-unit-regissör.

"Hobbit" delas upp i tre filmer som regisseras av Peter Jackson. De två första får biopremiär 12 december 2012 samt 2013 och den tredje i juli 2014. Läs mycket mer om Hobbit-filmerna på vår specialsajt och gilla Hobbit Sweden på Facebook.

| 9 december 2012 19:01 |