Film

Skribent

Hannes Kinnunen

2 december 2014 | 20:00

20 saker du inte visste om "Sagan om de två tornen"

Visste du att Orlando Bloom spelade in en scen med brutna revben och att Peter Jackson tog hjälp av 20.000 cricketfans?
Förra veckan spaltade vi 20 saker man inte visste om "Sagan om Ringen" och nu är det dags att ta itu med nästa del, "Sagan om de två tornen". Vi har även här hittat 20 mindre kända fakta:

1.
När Viggo Mortensen ska sparka på Uruk-hai-hjälmen bryter han sin tå och faller ner på knän skrikande. Just den tagningen är den vi ser i filmen. ´

2. I scenen där Aragorn, Gimli och Legolas tidigt i ”Sagan om de två tornen” jagar Uruk-hai-plutonen som kidnappat Merry och Pippin har Viggo Mortensen en bruten tå, John Rhys-Davies stuntmans knä har hoppat ur led och Orlando Bloom hade ett brutet revben efter att ha ramlat av en häst.

3. Man kan se vilka scener som blivit spegelvända i klippningen på grund av det håll följeslagets alvbroscher pekar.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

4. När Gandalf den vite först syns har man klippt in Sarumans ögon och blandat in hans röst tillsammans med Gandalfs. Detta för att bygga upp en spänning att man ska tro att det kan vara Saruman som dyker upp i skogen.

5. Brad Dourif som spelar Sarumans kumpan Ormtunga var tvungen att raka av sina ögonbryn för inspelningen. Under två års tid var han tvungen att göra det fem gånger.

6. Det finns en scen som fortfarande inte finns tillgänglig för oss där en ung Aragorn möter Arwen, en scen som Viggo Mortensen rakade sitt skägg för. Frågan är när vi ska få se denna? Kanske en extended-extended-version i framtiden?

7. Warg-attacken var först planerad som en nattattack mot Edoras men då de inte kunde lysa upp inspelningsplatsen spelades scenen istället in i dagsljus.

8. Viggo Mortensen var nära på att drunkna i scenen där han flyter ner längs floden. Han träffade en sten och blev nertryckt av strömmen. I sista sekund blev han hjälpt upp och kunde ta sig till säkerhet.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

9. 20000 tusen cricketfans ligger bakom rösterna för Uruk-hai-armén, Peter Jackson och filmteamet besökte en arena inför en cricketmatch och berättade för åskådarna vilka läten de skulle göra och som sedan spelades in.

10. När hästarna galopperar ut från Helms Deep så red de egentligen ut ur studion, över gatan och in i något som heter The California Garden Centre.

11. Skriket hos draken, som häxkungen rider på, är baserat på en åsnas läten.

12. Scenen utanför den svarta porten var inspelad på en före detta militärövningsplats, som var tvungen att undersökas för potentiell osprängd ammunition och minor.

13. Andy Serkis drack flaska efter flaska av vad han kallade Gollum-juice (en mix av honung, citron och ingefära) för att kunna få behålla sin röst under inspelningen.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

14. Då orcher har svart blod istället för rött var det naturligt att deras mun inte skulle vara rosa utan svart även där. För att åstadkomma detta var alla som spelade orcher i filmen tvungna att dricka ett lakritsbaserat munskölj.

15. Andy Serkis säger att han baserade Gollums rörelser och beteende på en heroinberoende person.

16. Orlando Bloom gick egentligen först på en audition för rollen som Faramir innan han till slut landade som Legolas.

17. I scenen utanför Fangorn där tre orcher bråkar och diskuterar om huruvida de ska äta Merry och Pippin, görs rösterna på alla tre orcher av Andy Serkis.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

18. Under inspelningen var Viggo Mortensen så inne i sin karaktär att Peter Jackson under en diskussion kunde kalla honom Aragorn. Det tog Mortensen timmar innan han reagerade på att det inte var hans riktiga namn.

19. I scenen där Frodo och Sam passerar Osgiliath så säger Sam ”By rights, we shouldn’t even be here”. Det är en skämtsam blinkning till vilka omvägar manuset tagit från boken, då de i boken aldrig passerar Osgiliath.  

20. Inför slaget vid Helms Deep när Legolas säger till Aragorn att de är ”300 mot 10,000” är en referens till slaget om Thermopyle mellan spartanerna och perserna, ett slag som senare blev filmatiserat i Zack Snyders film ”300” från 2006.

Läs också:

| 2 december 2014 20:00 |