Film

Skribent

Hannes Kinnunen

26 november 2014 | 20:00

20 saker du inte visste om "Sagan om Ringen"

Vet du hur självaste James Bond inspirerat Peter Jackson?
Och har du någon gång tänkt på att "Sagan om Ringen" har mindre magi och CGI-effekter än vad man kan tro? Det finns ännu många saker att upptäcka i den nu tretton år gamla filmklassikern. Vi har grävt fram 20 mindre kända fakta:

1. Idén med att starta första filmen med ett slag var inspirerad av de action-scener som oftast startade James Bond-filmerna. En filmserie som Peter Jackson själv är ett stort fan av. 

2. Henry Mortensen, Viggo Mortensens son, blev anställd för att forska fram vad som hände med Thorins karta i boken ”The Hobbit”, om det överhuvudtaget skulle vara möjligt att visa den i början av filmen i Bilbos hem.

3. Att Sam tituleras som trädgådsmästare var något som aldrig syntes i bioversionen, utan det fick först plats i den förlänga versionen av filmen som släpptes på DVD fyra år senare. 4. Det är överhuvudtaget inget CGI inblandat i scenen där Frodo och Gandalf möter varandra för första gången i skogen, trots att Gandalf är metervis längre än Frodo. Istället användes en kortväxt person och en två meter lång man som fick dubbla för Elijah Wood och Ian McKellen. 

5. Varje person som spelade en hobbit i filmen använde peruker, förutom Peter Jacksons son Billy som hade perfekt ”Hobbit-hår”. 

6. Peter Jackson är inget större fan av magi i fantasy-filmer och försökte undgå Gandalfs användning av det så mycket han kunde. 

7. Porträtten på Bilbos föräldrar i Bag End är modellerade efter Peter Jackson och hans fru Fran Walsh.8. Under Peter Jacksons cameo, där han ses äta en morot, var det först planerat att vi skulle se honom röka en pipa, han bytte dock ut pipan mot moroten när han mådde dåligt av pipröken. 

9. 27 kopior av boken användes för manusarbetet. En bok var bland annat för att markera vissa ord och dialoger, en annan för att notera i och en för att riva sidor ur.

10. Ringvålnadernas skrik baserades på skriken Fran Walsh gav ur sig under en strupinfektion. 

11. Scenen där ringvålnaderna jagar Arwen och Frodo blev avbruten när den närliggande staden Queenstown översvämmades. Filmteamet tillsammans med Liv Tyler åkte istället till staden och hjälpte till att barikera med sandsäckar mot vattnet. 

Large 09d5ed44e62aa32c690221c738b41bc1 rings2

12. Balrogen som Gandalf slåss mot inne i Moria har mer gemensamt med honom än man kan tro. De är faktiskt båda Maiar-andar, bara det att Balrogen har blivit korrupt. 

13. Sams kära ponny Bill spelas i vissa scener av två personer i en väldigt välgjord hästdräkt.

14. Scenen där följeslaget sörjer Gandalfs död utanför Moria var inspelad innan Ian McKellen ens hade anlänt till filminspelningen för första gången. 15. Orcherna är egentligen korrumperade och torterade alver, innan de tog den form som de har i filmerna. 

16. Grott-trollet som dyker upp inne i Moria är enligt Peter Jackson inte ond. "Han har bara fallit i dåligt umgänge."

17. Scenen där Gandalf går in i bjälken i taket i Bilbos hus var inte i manus, Ian McKellen slog sig i huvudet på riktigt.18. Christopher Lee som spelar Saruman läser "Sagan om Ringen"-boken en gång per år. Han är också den enda i filmen som har träffat Tolkien på riktigt. 

19. John Rhys-Davies som spelar Gimli är också lustigt nog den längsta av alla skådespelare i följeslaget. Han är 1,85 cm lång. 

20. Viggo Mortensen som är en man av många språk och mästrar både flytande danska och spanska, förutom engelska, bad att manuset skulle skrivas om för att låta Aragorn få mer dialog på alviska.

Bonus: Liam Neeson och Jake Gyllenhaal var bara två av skådespelarna som kunde ha fått roller i "Sagan om Ringen". Sean Connery tackade nej, och sägs ha ångrat sig efteråt. Här har vi skrivit mer om hur "Sagan om Ringen" kunde ha blivit...

Läs också:

| 26 november 2014 20:00 |