Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 november 2014 | 16:00

8 saker du inte visste om "Tomten är far till alla barnen"

Det är nu exakt 15 år sen Katarina Ewerlöf och Peter Haber bjöd in till en minnesvärd julfest.
När det kommer till svenska julklassiker finns det egentligen bara en värd namnet. "Tomten är far till alla barnen" är flitigt repriserad och citerad dagarna före julafton. Men visste du att det nu är exakt 15 år sen som Katarina Ewerlöf och Peter Haber öppnade stugan för den brokiga skaran av barn och exmakar? Den 26 november 1999 hade Kjell Sundvalls komedi biopremiär. 
 
Det firar vi med att luska fram några mindre kända fakta om filmen, med hjälp av manusförfattaren Monica Rolfner och skådespelerskan Helena af Sandeberg.
 
Large 7fbbb611b22fbefd9201e2ef2ab9acb4 tomten ar far barnen6
 

1. Vännerna inspirerade filmidén

 
Monica Rolfner fick idé till ett filmmanus när hon såg hur vänner fick barn med flera olika partners. Och hur snabbt de skaffade dem:
 
- Jag tänkte på hur alla plötsligt "måste" ha barn med varann och hur de blev "kärleksbarn" och jag tänkte, de första barnen då, vad var dom? Olyckshändelser? Jag hade lite synpunkter på det där, varför så bråttom, varför är det alltid (som jag såg det) kvinnan som bestämmer om det ska bli barn eller inte? Så då skrev jag en film om det.
 
Large 7fbbb611b22fbefd9201e2ef2ab9acb4 dbc4bb8ab3df7a15adfccb4eb0da3974 tomten3
 

2. Vem var roligast på inspelningen? 

 
Många kända skådespelare trängs i komedin och den ena överträffar den andra med sköna oneliners. Hur var det egentligen att vara del av en sådan ensemblekomedi? Vi frågade Helena af Sandeberg:
 
- Åh, alla var ju väldigt roliga men Leffe (Andrée), Danne (Ekborg) och Jessica (Zandén) var alla HYSTERISKT roliga. Vi hade väldigt kul! Jag var ju mycket yngre än de andra förutom Alexandra Dahlström, så jag tyckte det var väldigt häftigt att jobba med alla dom där erfarna… Och Alexandra blev som en slags lillasyster till mig efter den filmen. Sen spelade vi ju det i "Blondie".
 
- Det var så roligt att filma med en stor ensemble. Säkert slitigt för regissören, men det var kul för vi var liksom alltid där, man var statist i varandras scener. Man blev verkligen ett gäng. 
 
Large 7fbbb611b22fbefd9201e2ef2ab9acb4 tomten ar far barnen5
 

3. Julen varade än till påska

 
…och längre än så. Inspelningen skedde från mars till maj. Det gjorde att skådespelarna fick fira jul varje dag i två månader under våren 1999.
 
- Alla skådespelare var där hela tiden eftersom det utspelade sig på en dag. Det blev väldigt skön stämning. Och så minns jag att vi åt julmat i 8 veckor! På slutet höll man på att kräkas bara av tanken på Janssons frestelse, berättar Helena av Sandeberg.
 
 

4. Suzanne Reuter skulle haft en större roll

 
- När jag skrev tänkte jag på Suzanne Reuter i rollen som Rita. Det blev Jessica Zandén istället, och det är jag verkligen inte besviken över eftersom hon är lysande i rollen.
 
Suzanne Reuter gjorde istället ett mindre inhopp på grund av andra uppdrag, berättar Rolfner (som själv för övrigt gästspelar som "tant på bussen").
 
- Sara hade jag själv inget konkret förslag på och där var ju Katarina ett mycket bra val. I övrigt var vi (jag, regissören och producenten) löjligt överens. De såg samma saker som jag i karaktärerna och när de rollsatte bröderna Ekborg som bröderna blev jag genuint lycklig. Det var inte förrän i version 6, tror jag, som jag skrev in tonårsdottern, och den skrevs direkt för Alexandra Dahlström. Alla i ensemblen är fantastiskt bra, och nu kan jag förstås inte se några andra.
 
Large 7fbbb611b22fbefd9201e2ef2ab9acb4 tomten ar far barnen3
 

5. Det finns mer att upptäcka

 
"Tomten är far till alla barnen" är inte bara en förvecklingskomedi. Det finns också en tanke om att belysa hur svinigt en del människor kan bete sig, och hur fördomar frodas. 
 
- Det var så jag smög in egna åsikter och "budskap". Rollen Marika, som spelas av Helena af Sandeberg, fick uttrycka en del av vad jag skulle ha sagt om jag hade varit där. 
 
- Min uppfattning är ju att budskap inte ska köras upp i folks näsor, utan liksom ligga där för den som upptäcker dem, och då är det fri tolkning. Vilket jag tror är en anledning till att filmen ses om i så stor utsträckning. Det finns mycket smått och gott att upptäcka. Sånt man inte ser första gången eftersom det händer så mycket och de är så många. 
 
7fbbb611b22fbefd9201e2ef2ab9acb4 tomten ar far barnen4
 

6. Känd praktikant

 
Helena af Sandeberg minns en praktikant från filmskolan, som senare själv skulle komma att göra populära komedier som "Jalla! Jalla!" och "Kopps".
 
- Josef Fares var med oss under inspelningen, jag lärde känna honom där. Kjelle sa att han ska vara med och är jävligt begåvad. Och det kan man ju lugnt säga att han hade rätt i, haha! 
 
 

7. Flera remakes har gjorts…

 
Få känner till det, ännu färre har sett den, men "Tomten" finns också i en tysk version. "Meine schöne Bescherung" (ungefär; "Min sköna julklapp", och också en viss hint till den tyska titeln för "Ett päron till farsa firar jul) släpptes 2007, och sett till trailern är det inte mycket som är annorlunda. 
 
- Den är ganska lik. Mycket bra skådespelare där också. Man tog bort tonårsdottern och hennes muslimske pojkvän dock. Ansågs känsligt tror jag. Sen skulle inte Tomten kräva Sara på en ursäkt, han skulle lämna tillbaka en väldigt stor kaktus (!), detta därför att grannarna och deras adoptivbarn också var bortplockade, berättar Monica Rolfner vars manus även den tyska förlagan bygger på.
 
- Det har funnits planer på en amerikanske remake och jag tror inte de är helt nedlagda faktiskt. Den gjordes även i Frankrike och gick upp i januari 2014. Jag har bara sett trailern så jag vet inte hur stora friheter de har tagit sig, mer än att där förekommer hagelgevär.
 
 
(Men alltså. Det är exakt samma film!)
 

8. …men blir det en uppföljare?

 
Går det att återbesöka Janne och Sara efter alla år? Hur skulle en uppföljare kunna se ut?
 
- Fan vet… Men ännu svartare. Alla har vart gifta ett varv till, fått fler barn. Bittrare. Mer Norén, svarar Helena af Sandeberg. 
 
Monica Rolfner säger att det vore roligt, men att det inte finns några planer på en fortsättning. Däremot kan vi se fram emot bröllopskomedin "I nöd eller lust", som kommer på bio 6 mars 2015. Här får Katarina Ewerlöf, Dan Ekborg och Suzanne Reuter sällskap av bland andra Magdalena in de Betou, Peter Magnusson, Adam Pålsson och Ellen Bergström. Med samma regissör och samma manusförfattare:
 
- Monica Rolfners underbara scener och elaka repliker är en njutning att få vara med om att levandegöra och gestalta! Det här blir en väldigt rolig film, men där också skratten ibland kommer att fastna i halsen och locka till eftertanke, har Kjell Sundvall tidigare sagt.
 

Se också:

De 50 bästa julfilmerna

15 saker du inte visste om "Fucking Åmål"

 
Har ni några favoritscener och -citat ur "Tomten är far till alla barnen"? Eller kanske aldrig sett filmen? Kommentera nedan.
| 25 november 2014 16:00 |