Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

19 september 2014 | 16:00

10 galna fakta om "Game of Thrones"

Visste ni till exempel vem av skådespelarna som varit porrskådis eller vem som nedblodad fastnade på en toasits?
Obs! Nedanstående text innehåller spoilers för de hittills visade avsnitten av "Game of Thrones". Läs vidare på egen risk om du inte är ikapp med alla fyra säsongerna. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

1. Charlie Chaplins dotterdotter spelade Robb Starks fru


Oona Chaplin var sjuksköterskan Talisa Maegyr som Robb (Richard Madden) gifte sig med istället för den utsedda Frey-dottern, vilket i slutändan ledde till blodbadet i The Red Wedding. Oona är dotter till Geraldine Chaplin och är utöver skådespelerska även en duktig flamencodansare och balettdansös. Hon var, enligt What Culture, också begiven på att härma sin morfar när hon var 15 år.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

2. The Mountain och Jojen Reed är nästan lika gamla


Eller snarare skådespelarna Hafþór Júlíus Björnsson och Thomas Brodie-Sangster. Björnsson är född i november 1988 och Brodie-Sangster i maj 1990. Just nu är alltså Björnsson 25 år och Brodie-Sangster 24 år. Buzzfeed kan inte smälta detta fakta. I serien spelar Brodie-Sangster 13 år... Och ja, han är också ungen från "Love Actually". 

3.  Fler heter nu Khaleesi än Betsy i USA


2012 döptes 147 flickebarn till Khaleesi mot 137 Betsy, skriver The Daily MailKhaleesi är "Game of Thrones"-författaren George R. R. Martins eget påhitt. Namnet betyder "fru till khalen", khal = krigarhövding. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

4. Sansa Stark adopterade sin direwolf


Skådespelerskan Sophie Turner blev så förtjust i vovven som spelade hennes direwolf Lady att när hon fick höra att hundens ägare ville omplacera henne så tog Turner tillfället i akt och adopterade henne. Voffsingen, som är av rasen Northern Inuit, går numera under namnet Zunni.

Heart

5. Det där hästhjärtat Daenerys glatt mumsar i sig...


... var gjort av gelatingummibjörnar, som enligt skådespelerskan Emilia Clarke smakade klor.  Efter att ha tvingats äta avsevärda mängder av gelen var Clarke spyfärdig och tyckte det var nästan lika vidrigt som att ha behövt äta ett riktigt hjärta, skriver The Hollywood Reporter. Allt fejkblod hon täcktes i under samma tillfälle gjorde också att hon fastnade på toasitsen under en paus i inspelningarna.

6. Theon är Lily Allens lillebror


Att Alfie Allen som gått från sturske Theon Greyjoy till stackars stympade Reek är sångerskan Lily Allens bror kanske inte är någon nyhet, men har ni hört låten hon tillägnat honom (med tillhörande video), där hon anklagar honom för att bara röka på och eh... besudla sig själv?


Värt att notera är att låten gjordes INNAN Allen fick "Game of Thrones"-jobbet. Nu får han nog både brudar och räkningarna betalda.

7. "Game of Thrones" myntade uttrycket "sexposition"


Vilket inte är samma sak som "position du har sex i" utan snarare att opåkallade sexscener sker samtidigt som viktiga delar av handlingen avslöjas, om man får tro Cultural Learnings.

Shae

8. Hoppsan Kerstin, Shae var visst porrstjärna!

Tyskfödda Sibel Kekilli som spelar Tyrion Lannisters (Peter Dinklage) älskarinna Shae har ett förflutet som porrfilmsaktris, då under namnet Dilara. Hon är dock inte ensam om det. Minst fem andra damer i serien, fast i mycket mindre roller, har samma ekivoka bakgrund

9. Originalpiloten har aldrig visats


Den var tydligen så dålig att HBO nära nog drog in hela serien. Den filmades hösten 2009 med flera skådespelare som sedan byttes ut, bland andra Tamzin Merchant som Daenerys och Jennifer Ehle som Catelyn Stark. Regissör för piloten var Thomas McCarthy, som hade varit med och skrivit Disney-filmen "Upp". Sedan fick Tim Van Patten ("The Wire", "Boardwalk Empire") komma in och ta över/rädda upp situationen/filma om. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

10. Peter Dinklage hjälpte Lena Headey få rollen som Cersei

Dinklage, som var den ende som var påtänkt redan innan serien drog igång - just för rollen som Tyrion, såg till att producenterna fick veta att hans BFF IRL, ja alltså bästis i verkligheten, fanns tillgänglig och skulle passa för rollen som hans maktgalna syster Cersei. Headey blev kallad till audition och resten är historia...

Den femte säsongen av "Game of Thrones" håller just nu på att spelas in. Kommer till HBO Nordic i vår (troligen april). Peppade?

Läs mer:

| 19 september 2014 16:00 |