Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

23 juni 2014 | 18:00

Så blir nästa säsong av "Game of Thrones"

Är det tomt i dag utan "Game of Thrones"? Säsong fem blir den starkaste hittills, utlovar TV-skaparna. Något att se fram emot, med andra ord.
"Game of Thrones" David Benioff och Dan Weiss säger att de till femte säsongen dragit inspiration från George R. R. Martins fjärde och femte bok i  "Sagan om is och eld" - det vill säga "Kråkornas fest" och "Drakarnas dans" - vilka bägge täcker ungefär samma tidsperiod men som handlar om olika rollkaraktärer. 

För Entertainment Weekly berättar de om sina tankar och planer för det som komma skall.

- Vi var sjukt nervösa efter säsong tre - vi hade sett fram emot Red Wedding så mycket att vi efter att ha spelat in den var oroliga för att resten skulle kännas som ett antiklimax bara. Men när vi fått ihop råskissen för fyran började nervositeten släppa , när avsnitten var klara var vi än mindre nervösa och all återstående nervositet gick helt upp i rök när vi såg directors' cut på alltihop - då visste vi att vi hade en grym säsong i händerna. 

- Med säsong fem började oron försvinna direkt efter vi insett hur mycket mer vi hade att berätta. Och nu när vi nästan är klara med de första utkasten till varje avsnitt är det inget som inte talar för att detta blir vår starkaste säsong hittills. 

EW: Är sju säsonger sammanlagt fortfarande tanken?

- Japp.

EW: När en castinglista läckte ut ingick en lång rad Dorne-roller. Kan vi alltså förutsätta att vi kommer spendera tid i Dorne [Spanien får stå som kuliss för landet]?

- Det kommer bli Dorne och vi ser fram emot det. Vem skulle inte vilja hänga i Dorne? De har avundsvärda värderingar och prioriteringar. Och ni har väl sett Oberyns kappa?

EW: Kan vi förvänta oss ännu fler övernaturliga ting?

- Det viktigaste för oss är och förblir karaktärerna. De scener som ger oss mest är oftast de som äger rum mellan två personer. Men med det sagt... White Walkers ska ingenstans, drakarna blir inte mindre, Melisandre fortsätter med sitt häxeri och jättarna är surare än någonsin... så, nej, det övernaturliga lär inte försvinna. Det är ju en fantasyserie.

EW: Ni vet hur George tänkt sig slutet, och utan att gå in på detaljer, är ni överens om att det är ett tillfredsställande slut? 

- Ja, absolut. Till 100  procent.

- I år har vi börjat prata om slutet. Något "Breaking Bad" lärde oss, som hade en fenomenal sista säsong - och som var en fenomenal serie - var att du verkligen fick känslan av att [skaparen Vince Gilligan] gick in i det med en klar idé om vad han ville och sen genomförde den. Vi vill uppnå samma sak.

"Game of Thrones" är tillbaka våren 2015. De tidigare fyra säsongerna går att se i HBO Nordic. 
| 23 juni 2014 18:00 |