Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

17 juni 2014 | 22:00

Säsongens fem WTF-ögonblick i "Game of Thrones"

Efter en mycket intensiv fjärde säsong är det dags att göra bokslut. Här är de fem tillfällen då uttrycket WTF verkligen kommit till sin rätt.
Observera att artikeln är full av *spoilers* för hela fjärde säsongen av "Game of Thrones". Läs vidare på egen risk om du inte är ikapp med HBO Nordics visningar.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

WTF #1 Joffreys dödskamp

Den sadistiske incestavkomman tillika pojkkungen i Kings Landing mötte sitt öde i en bägare förgiftat vin - mitt under sitt eget bröllop dessutom - i avsnitt två ("The Lion and the Rose") och fanns det någon som blev ledsen utöver hans ömma moder Cersei? Skulle inte tro det. Nätet fylldes efteråt reaktioner, till och med Hollywood-kändisarna hade mycket att säga om saken.

WTF #2 Cerseis våldtäkt

Oavsett vad man har för känslor för Cersei i övrigt är en våldtäkt ett övergrepp som inte går att rättfärdiga. I avsnitt tre "Breaker of Chains" tvingar Jaime sig på Cersei trots att hon upprepade gånger säger stopp. Dessutom i kryptan där liket efter Joffrey, deras son, ligger. Mm... Regissören Alex Graves sade i en intervju att han ville att det skulle framgå att Cersei först är ovillig men sedan blir tänd av situationen. Många av tittarna såg det inte så.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

WTF #3 Jorahs svek

Okej, så det var en chock att Shae svek Tyrion i rättegången men det kom som en ännu större chock när Daenerys i det händelserika avsnitt åtta, "The Viper and the Mountain", fick veta att hennes högra hand och mest  uppskattade rådgivare Ser Jorah Mormont varit spion åt Kings Landing. Trots att han sedan länge slutat med det och alltigenom var Khaleesi lojal (dessutom svårt förälskad i henne) var drakmodern inte nådig i sin dom utan förvisade honom för all framtid från Meereen. Tulle! 

WTF #4 The Mountains skallkross

I samma avsnitt, det åttonde, möttes The Red Viper/Oberyn Martell och The Mountain/Gregor Clegane i en tvekamp där Tyrions liv hängde på Oberyns seger. Det såg länge ut som om Oberyn hade övertaget där han lekande lätt dansade omkring den otymplige jätten. Men sedan visade The Mountain fog för sitt namn och den där skallkrossen i slutet var... enormt motbjudande och chockartad.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

WTF #5 Tyrions dubbelmord

Att Jaime kom till Tyrions räddning i fängelsehålan i säsongsavslutningen var en positiv överraskning. Inte fullt lika positivt var att Tyrion istället för att fly på stuns bestämde sig för att göra ett sista besök till sin far, där han fick syn på svikar-Shae och förstod att hon och pappsen haft ihop det och sen gick helt bananer och dödade först henne och sedan far sin, som ovärdigt nog satt på klosetten. Det var inte likt Tyrion. Men alla har väl en kokpunkt och Tyrion passerade sin med råge.  

Vilka ögonblick skulle du tagit med? Missades något viktigt? Tyck till här nedan!
| 17 juni 2014 22:00 |