Film

Skribent

MovieZine

28 januari 2016 | 21:00

15 filmer som blir 15 år gamla under 2016

En liten lista för dig som vill känna dig supergammal.
Det är nu hela femton år sedan vi besökte Hogwarts för första gången. Samma år tog Frodo och brödraskapet sina första steg mot Mordor med den olycksaliga Ringen. Amelie fann kärleken i Montmartre och inte långt därifrån, men i en annan tid, föll Ewan McGregor för Nicole Kidman på Moulin Rouges scen.

Flera blivande filmklassiker släpptes år 2001 och fyller därmed 15 i år. Vi som såg dem på bio känner oss plötsligt jättegamla.
Sju filmer senare och ytterligare några år har gått, men det var här det började. Richard Harris spelade Dumbledore, Hogwarts visades upp i all sin prakt för första gången, och miljontals människor fick upp ögonen för den ärrbeprydde trollkarlen i Chris Columbus första Potter-film. Radcliffe, Watson och Grint var fortfarande små barn (som försökte skådespela med varierande resultat), och ingen visste vem Snape egentligen var. Goda tider!
Den då ännu rätt oprövade nyzeeländaren Peter Jackson fick förtroendet att ta J.R.R Tolkiens livsverk till vita duken, och frågan är om någon enskild film haft större påverkan på populärkulturen de senaste 15 åren än vad "Sagan om Ringen" fick. För ytterligare lite tidsresa, så här risig kunde en amerikansk teaser se ut på den tiden:

En av Hayao Miyazakis allra finaste stunder som belönades med en Oscar för bästa animerade film.
Richard Kellys sci-fi-drama tog tid på sig. "Donnie Darko" uppnådde inte kultstatus direkt och filmen gick inte ens särskilt bra när den släpptes, men ända sedan dess har den vuxit i folks medvetanden och händelserna i den den tolkas och tyds än idag. Räknas av många som ett sant mästerverk, och var filmen där Jake Gyllenhaal fick sitt stora genombrott.
Filmen om den superkorkade manlige modellen Derek "Blue steel" Zoolander får snart en uppföljare, och om du såg ettan på bio betyder det att du är riktigt gammal. Barasåruvet.Paul Walker körde coolbrillor istället för solbrillor.

En oskyldig liten street racing-rulle såg dagens ljus för 15 år sedan, och utvecklades sedan till att idag vara en av världens största och mest framgångsrika filmserier. Hejsan hoppsan! Åttonde filmen i serien (!) kommer nästa år.
En av David Lynchs många klassiker såg dagens ljus.
Steven Spielberg tog över ett gammalt Kubrick-projekt och gjorde en vacker och vemodig historia om en liten robotpojke med känslor. Haley Joel Osment, som då var 13 år gammal, är idag 27...
Den franska lilla pärlan från Jean-Pierre Jeunet fick hela fem Oscarsnomineringar (men knep ingen statyett i slutändan).
Filmen som satte DreamWorks Animation på kartan och samtidigt gav Pixar en konkurrent att räkna med.
2001 års stora komedi sågs av alla, pratades om av alla, och älskades av alla (nåja). I år kommer den tredje filmen i serien; "Bridget Jones's Baby".

"Monsters, Inc."Pete Docter, en av männen bakom "Upp" och "Insidan ut", långfilmsdebuterade med "Monsters, Inc.". Hade den inte lyckats så väl som den sedan gjorde hade vi nog inte sett de två förstnämnda filmerna komma till liv efteråt. Åtminstone inte i samma form.
Steven Soderbergh samlade den tidens största filmstjärnor i en remake av 60-talsfilmen med samma namn. Brad Pitt visade oss hur man på bästa sätt äter saker och pratar samtidigt också.


Large 35c396b034513b05a942ceea1f5056e0 original 1

Baz Luhrmann revolutionerade musikaler på film med en färgstark och kontemporär kärlekshistoria fylld av Elton John, David Bowie, och argentinska narkoleptiker. Vann två Oscars.
Ingen annan hade kunnat passa bättre som fröken Croft än Angelina Jolie, och även om filmen inte var särskilt trogen spelförlagan så lyckades de onekligen med castingen. Filmen kom för övrigt hela fyra år innan "Mr. and Mrs. Smith" som föranledde hela "Brangelina"-skandalen som kom att dominera skvallerpressen i åratal framöver. Vilket alltså var 11 år sedan. 

Fler filmer som fyller femton i år: ”A Beautiful Mind”, ”Pearl Harbor”, ”Black Hawk Down”, ”Jurassic Park III”, ”Legally Blonde”, ”Training Day”, ”Hannibal”, ”The Others”, ”En prinsessas dagbok”, ”Spy Kids”, ”Hans och hennes”, ”Livvakterna”, ”Beck - Hämndens pris”, ”Sprängaren”, ”Eva & Adam”
| 28 januari 2016 21:00 |