Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

16 november 2016 | 18:00

14 saker du inte visste om "Harry Potter och Fenixorden"

Skräckmästaren Stephen King tycker att Dolores Umbridge är den bästa filmskurken sedan Hannibal.
I den femte Harry Potter-filmen blev det så till slut dags för David Yates att göra entré. Mannen som skulle komma att regissera de återstående fyra filmerna i serien, samt dessutom bioaktuella "Fantastiska vidunder och var man hittar dem".

Boken markerar ett skifte mot lite tyngre material, där kampen mot Voldemort blir tydligare efter händelserna i slutet av "Harry Potter och den flammande bägaren". Nu började kriget på riktigt, om man så vill, och J.K. Rowlings fascination för att döda våra favoritkaraktärer tog även den ordentlig fart.

Här är 14 fakta och roliga anekdoter om "Harry Potter och Fenixorden":

1. Emma Watson har erkänt att hon funderade på att lämna filmserien efter den här filmen, men beslöt sig för att fortsätta då det hade varit för jobbigt att se de återstående filmerna med någon annan i rollen som Hermione.

2. Anledningen till att Tonks hår är lila istället för rosa, som det är i böckerna, är att filmskaparna kände att färgen rosa var så nära förknippad med Dolores Umbridge.



3. Imelda Staunton var producenternas enda val för rollen som Umbridge, och hon själv och kostymdesignern Jany Temime kom på idén att göra karaktärens kläder mer vadderade och starkare i färgen ju längre in i filmen de kom.

4. Matthew Lewis, som spelade Neville, råkade ut för en skada av det obehagligare slaget under inspelningarna. Helena Bonham Carter skulle i rollen som Bellatrix Lestrange nämligen tortera honom i en scen, och gjorde det genom att sticka in sin trollstav i hans öra. När Lewis sedan råkade röra på sig perforerades hans trumhinna. Han fick leva med att vara döv på det örat i några dagar efteråt.

Large 7b5f8f728eb37c358dd3c527e65167b1 bellatrix

5. "Harry Potter och Fenixorden" är den enda filmen i serien vars manus inte är skrivet av  Steve Kloves. Han hade nämligen andra åtaganden. Istället för Kloves blev det Michael Goldenberg som skrev manuset, och han hade faktiskt varit påtänkt för att skriva manuset redan till den första filmen.

6. J.K. Rowling har vid flertalet tillfällen erkänt att den odrägliga karaktären Dolores Umbridge faktiskt är baserad på en riktig person som hon själv "intensivt ogillar", och som dessutom ogillar Rowling tillbaka.

7. Skräckmästaren Stephen King tycker att Umbridge är den bästa skurken som skapats sedan Hannibal Lecter.

Large 6c395daf0c40621d848c73568da7bc80 960

8. Flertalet regissörer var påtänkta för att regissera den här filmen efter att det stått klart att Mike Newell inte ville fortsätta, och flera fick faktiskt frågan också. Däribland Guillermo del Toro och Matthew Vaughn.

9. Den debuterande skådespelerskan Evanna Lynch, som spelar Luna Lovegood, hade varit ett stort fan av böckerna ända sedan hon var åtta år gammal, och Luna var dessutom hennes favoritkaraktär i dem. En av filmens producenter, David Heyman, har sagt att de visste att de hittat rätt Luna så fort de träffade Evanna för första gången.

10. Den stora kyssen mellan Harry och Cho innebar en tuff utmaning för de båda tonåriga skådespelarna. Katie Leung låg sömnlös i flera nätter inför scenen, och Daniel Radcliffe spenderade hela dagen innan det ödesdigra ögonblicket med att maniskt tugga tuggummi.



11. Emma Watson grät för första gången till en av filmerna i serien i och med "Harry Potter och Fenixorden", och det som triggade henne var att se Daniel Radcliffes uppslitna ansikte i scenen då Sirius dör.

12. Hela produktionen pausades i två månader så att de yngre skådespelarna skulle kunna göra sina stora prov i skolan. Watson skrev GCE-proven, och Radcliffe skrev AS-proven.

13. Under den årslånga produktionen passade Daniel Radcliffe på att spela en roll i en teaterföreställning vid namn "Equus". Både Alan Rickman och J.K. Rowling kom och tittade.

14. Efter föreställningen som Rowling besökte tog Radcliffe mod till sig och frågade henne ifall Harry skulle dö i någon av de kommande böckerna. Rowling svarade gåtfullt: "Du kommer att få en dödsscen."

Läs också: 
| 16 november 2016 18:00 |