Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

3 november 2016 | 15:00

15 saker du inte visste om "Harry Potter och fången från Azkaban"

Tredje filmen i serien hade kunnat regisseras av M. Night Shyamalan.
I och med "Harry Potter och fången från Azkaban" växte filmserien upp. Från att tidigare ha varit en ganska oskyldig historia med "små barn" i rollerna hade Daniel Radcliffe, Emma Watson, och Rupert Grint nu hunnit bli tonåringar, och tillsammans med Alfonso Cuaróns speciella bildspråk gjorde det att filmen fick en egenartad och avgjort fräsch känsla. 

Vi har tidigare listat olika roliga fakta och anekdoter om både "De vises sten" och "Hemligheternas kammare", och nu har det alltså blivit dags för "Fången från Azkaban". 

Häng med!

1. Mellan "Hemligheternas kammare" och "Fången från Azkaban" bytte Albus Dumbledore skådespelare. Detta berodde på att Richard Harris tragiskt gick bort några veckor före den andra filmens premiär. Under postproduktionen besökte producenten David Heyman Harris på sjukhuset, och trots att han vid tillfället var väldigt sjuk vädjade han om att Heyman skulle avvakta med att ge rollen till någon annan.  Michael Gambon fick sedermera rollen, och spelade den i resterande filmer. Vem tycker du passade bäst som Dumbledore? (Hint: rätt svar är Richard Harris)


2. För att lära känna sina huvudrollsinnehavare lite bättre så gav Alfonso Cuarón Daniel Radcliffe, Emma Watson, och Rupert Grint i uppgift att skriva varsin uppsats om karaktären de spelade. Och i ett fall av verklighet som speglar konst kan man säga att de tre skådespelarna verkligen gjorde vad deras karaktärer hade gjort. Watson lämnade nämligen in en 16-sidig mastodontrapport på sant Hermione-manér, Radcliffe lämnade in en enda sida, och Grint lyckades aldrig lämna in något överhuvudtaget.

3. Ian McKellen blev tillfrågad att ta över rollen som Dumbledore efter Richard Harris, men tackade nej med motiveringen:

- Jag hade svårt nog att leva upp till en legendarisk roll (Gandalf i "Sagan om Ringen"). Två hade varit att hoppas på för mycket. 

McKellen erkände också att han tyckte att det hade varit opassande för honom att ta över Harris roll, då sistnämnde vid ett tillfälle uttryckt att han var en "hemsk" skådespelare.

4. I ett fall av ganska rolig språkförvirring blev Alfonso Cuaróns mexikanska ursprung påtagligt. Han hade nämligen en idé om att regnet skulle frysa till is, "ice", när dementorerna närmar sig Hogwartsexpressen i början av filmen. Men på grund av hans uttal hade specialeffektsteamet uppfattat det som att han sa "eyes", istället för "ice". Det hela uppdagades när de presenterade en konceptskiss för Cuarón där ögonglober regnade ner över tåget. Cuarón uppmärksammade dem på misstaget.

5. I ett försök att visa mer av karaktärernas personligheter ville Cuarón att Harry, Ron, och Hermione oftare skulle gå klädda i sina vardagskläder, till skillnad från tidigare filmer där de nästan alltid gått klädda i skoluniformer. I samma anda gav han också alla andra "elever" vid skolan tillåtelse att bära sina skoluniformer hur de ville, vilket för vissa betydde prydligt och fint, och för andra lite slarvigt, med lösa slipsknutar och hängande skjortor.6. Skådespelaren som spelade Dudley i filmerna, Harry Melling, hade till "Fången till Azkaban" tappat så mycket vikt att rollen nästan höll på att ges till någon annan. I slutändan fick Melling använda en "fat suit", och kunde då fortsätta att spela rollen.

7. Emma Watson gillade tydligen att leka med Alfonso Cuaróns långa hår mellan tagningarna, och vid ett tillfälle gav hon honom till och med flätor. Hon sa:

- Jag är hans inofficiella hårstylist.

8. Alfonso Cuarón hade varken läst Harry Potter-böckerna eller sett de två första filmerna när han blev erbjuden att regissera "Fången från Azkaban".

9. I en scen skulle Daniel Radcliffe spela vördnadsfull, och för att uppnå den effekten sa Cuarón till honom att tänka sig att han stod och tittade på Cameron Diaz iklädd stringtrosor. 

10. I början av filmen, under välkomstfesten i Stora salen, sjungs en sång av en kör. Som dirigent för kören syns Professor Flitwick, spelad av Warwick Davis. Bara det att det inte är Professor Flitwick alls. I manuset nämns nämligen inte Flitwick överhuvudtaget, men Alfonso Cuarón ville ändå ha med Warwick Davis i sin film. Därför fick Davis rollen som "dirigent", med ett väldigt annorlunda utseende gentemot Professor Flitwicks. När Mike Newell senare fick jobbet att regissera den efterföljande filmen, "Den flammande bägaren", gillade han utseendet på dirigenten så pass mycket att han helt enkelt bestämde att det från och med nu fick vara så Professor Flitwick såg ut. Och det är alltså därför Flitwick ändrar utseende mellan andra och tredje filmen.11. David Thewlis var Cuaróns förstaval för rollen som Remus Lupin. Thewlis accepterade rollen efter ett råd från skådespelaren Ian Hart, som spelade Professor Quirrell i första filmen. Hart sa till Thewlis att Lupin var den bästa rollen i hela boken.

12. Alfonso Cuarón verkade ha uppskattat ordentligt att göra "Harry Potter och fången från Azkaban". Efter att inspelningarna var över sa han att det hade varit de två härligaste åren i hans liv.

13. "Sjätte Sinnet"-regissören M. Night Shyamalan fick erbjudandet om att regissera filmen, men tackade nej för att istället göra "The Village".

14. "Harry Potter och fången från Azkaban" är Emma Watsons favoritbok i serien.

15. Daniel Radcliffe kärade ner sig i en flicka under inspelningarna, och när det blev dags att filma scenen där alla elever sover i Stora salen bad han specifikt om att sagda flicka skulle bli placerad bredvid honom. Som ett skämt placerade då Michael Gambon, Alfonso Cuarón, och Alan Rickman en fjärrstyrd pruttkudde i Radcliffes sovsäck. Radcliffe försökte tydligen låtsas som ingenting när höga pruttljud började ljuda, samtidigt som rummet runt omkring honom exploderade i skratt.

Läs också: 12 saker du inte visste om "Harry Potter och de vises sten"


Läs också: 13 saker du inte visste om "Harry Potter och Hemligheternas kammare"

| 3 november 2016 15:00 |