Film

Skribent

MovieZine

26 oktober 2016 | 19:55

14 saker du inte visste om "Harry Potter och hemligheternas kammare"

En av bara två filmer i serien som inte nominerades för någon Oscar.
Den andra filmen i Harry Potter-serien har alltid ansetts vara något av ett sorgebarn. Inklämd mitt emellan filmen som startade allt ("De vises sten") och filmen som många anser vara seriens allra bästa ("Fången från Azkaban") har den fått kritik för att inte riktigt vara i klass med varken sin föregångare eller efterträdare.

Men vad gör väl det när det finns så många mysiga fakta att gotta ner sig i? Häng med!

1. "Harry Potter och hemligheternas kammare" är den näst kortaste boken i serien (efter "De vises sten"), men filmversionen är trots det den längsta filmen av alla åtta.

2. Efter att Harry druckit polyjuice-elixiret för att kunna se ut som Goyle säger Draco Malfoy vid ett tillfälle: "I didn't know you could read?", men den repliken stod inte med i manus. Tom Felton (som spelade Malfoy) hade bara glömt vad han egentligen skulle säga.

3. Hugh Grant blev erbjuden, och tog, rollen som Gyllenroy Lockman, men var i slutändan tvungen att stå över på grund av andra åtaganden.4. Familjen Weasley kör en Ford Anglia. Anledningen bakom att det är just den bilmodellen de har är att J.K. Rowling själv brukade åka runt i en sådan tillsammans med sin bästa kompis när hon var yngre. Hon har sagt att hon använde bilen i böckerna eftersom hon hade så kära minnen av det.

5. En känd historia som Emma Watson berättat åtskilliga gånger är den om hennes hamster Millie. Watson hade nämligen med sig sin egen hamster till inspelningarna, men den dog strax efter att produktionen dragit igång. För att trösta henne bidrog filmens rekvisitaavdelning med en utsökt utsmyckad kista att begrava hamstern i, komplett med en inskription på locket som löd "Millie". "Jag tror inte att någon hamster någonsin blivit begravd på ett finare sätt", har Emma sagt.6. Skådespelerskan Shirley Henderson, som spelar Missnöjda Myrtle, var 37 år när filmen spelades in, men hennes karaktär ska föreställa 14 år gammal!

7. Chris Columbus stod återigen för regin (han gjorde "De vises sten" också) och till den här filmen uppmanade han sin filmfotograf att göra bilderna lite, lite mörkare. Han ville nämligen spegla den mer allvarsamma och tunga historien. Därför är "Hemligheternas kammare" märkbart mörkare än sin föregångare, och detta inledde en process som fortgick genom hela filmserien, där varje efterföljande film gjordes något mörkare än filmen som kommit före.

8. Det var bara "Harry Potter och hemligheternas kammare" och "Harry Potter och Fenixorden" som inte nominerades för några Oscars-statyetter av alla åtta filmer i serien.

9. Jason Isaacs provspelade först för rollen som Gyllenroy Lockman, men Chris Columbus ville istället se honom provspela för rollen som Lucius Malfoy. Isaacs ville inte då han tyckte att rollen som Dracos högfärdige pappa var för lik hans föregående roll som Kapten Krok i "Peter Pan", men gick tillslut med på det. När han sedan blev erbjuden rollen var han nära att tacka nej, men hans familj lyckades övertala honom att tacka ja.10. I manuset stod från början att Hermione skulle krama om Harry och Ron i sista scenen, men Emma Watson tyckte att det var väldans pinsamt att göra det inför alla närvarande bakom kameran. Chris Columbus lät henne efter lite eftertanke ändra om scenen så att hon bara kramar om Harry och sedan skakar hand med Ron. I en senare intervju sa Watson att även hennes kram med Daniel Radcliffe varit i kortaste laget, så att filmteamet i postproduktionen tvingades pausa filmen i några bildrutor, så att kramen skulle verka längre.

11. Mark Williams, som spelar Arthur Weasley i filmerna, har sagt att han gillade att filma under sena eftermiddagar eftersom både Daniel Radcliffe och Rupert Grint "ofta blev fnissiga då".

12. En dag målade Rupert Grint en inte särskilt smickrande bild av Alan Rickman, som spelade Snape, och visade upp den för folk. När Rickman tillsist fick se bilden tvingade han Grint att signera den varpå han konfiskerade och behöll den. 

13. Både Radcliffe och Grint hamnade i målbrottet under inspelningarna av "Harry Potter och hemligheternas kammare", och det ryktades ett tag om att vissa repliker var tvungna att bli dubbade i efterhand då skådespelarnas röster ändrats för mycket.

14. Första listan (den om "De vises sten") behandlade Emma Watsons favoritreplik, och nu är det dags för Matthew Lewis. Lewis spelade som bekant Neville Longbottom i alla filmerna, och hans absoluta favoritreplik är "Why is it always me?", vilket han säger när han blir upphängd i taket av Gyllenroy Lockmans pixier i en scen. Läs också: 12 saker du inte visste om "Harry Potter och de vises sten"

| 26 oktober 2016 19:55 |