Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

19 oktober 2016 | 18:00

12 saker du inte visste om "Harry Potter och de vises sten"

Vi dyker ner bakom kulisserna på filmen som startade allt.
I år har det gått 15 år sedan den första filmen om "pojken som överlevde" fick premiär. 15 år! Snacka om att tiden går fort. Åtta filmer hann det bli i serien, som någorlunda troget följde Harry och hans vänner genom de sju åren på Hogwarts, och framförallt deras kamp mot Voldemort. Tillsammans spelade filmerna in nästan 8 miljarder dollar (!), vilket gör det rätt lätt att förstå varför Warner Bros. glada i hågen gav grönt ljus åt ytterligare fem filmer häromdagen.

Nu tänkte jag dock gå tillbaka till starten och lista 12 kul fakta om den allra första filmen, "Harry Potter och de vises sten"Häng med!1. Vi mjukstartar med en klassisk anekdot, nämligen den om hur Daniel Radcliffe fick rollen som alla pojkar i hela världen ville ha. Eller kanske snarare var han fick den. Radcliffe befann sig nämligen i badkaret när hans pappa lyfte på telefonluren och fick beskedet. Den då 10-årige Daniel vaknade sedan upp i sin säng, klockan två på natten, i tron att allt hade varit en dröm. Som tur var visade det sig vara sant, och hans liv skulle förändras för evigt. 

2. I sökandet efter rätt flicka för rollen som Hermione genomsöktes en stor mängd brittiska skolor. När tåget kommit till Emma Watsons skola ville hon först inte gå till gympasalen (där provspelningarna ägde rum). Efter lite övertalning från hennes lärare gick hon till sist med på att ge det ett försök, och som sista person på hela skolan ställde hon sig framför casting-folket. Resten är historia.

3. Ett mindre känt faktum är att rollen som Harry Potter vid ett tillfälle faktiskt tillhörde en annan pojke än Daniel Radcliffe. Liam Aiken (som syns i "Road to Perdition") fick rollen, men beslutet togs tillbaka efter bara en dag då det visade sig att Aiken inte var britt. Något som J.K. Rowling krävt att alla stora rollinnehavare skulle vara. 4. J.K. Rowling handplockade tre stycken skådespelare; Robbie Coltrane som Rubeus Hagrid (hon sa senare att det hade varit en deal-breaker om han inte ställt upp), Maggie Smith som Minerva McGonagall, och Alan Rickman som Severus Snape. Hon hade däremot ingen önskan vad gällde regissörer.

5. Manusförfattaren Steve Kloves har erkänt att han var väldigt nervös inför sitt första möte med J.K. Rowling. Rowling å sin sida menade på att hon varit beredd på att verkligen hata Kloves, men sa senare så här om deras första möte:

- Första gången jag träffade honom så frågade han mig om jag visste vem hans favoritkaraktär var. Jag tänkte: "Han kommer säga Ron. Jag vet att du kommer säga Ron.". Men han sa "Hermione". Och då smälte jag.6. Harry anses ju i allmänhet vara en fantastisk trollkarl i den magiska världen. Men faktum är att han inte kastar en enda förtrollning i hela första filmen.

7. Som ett undantag från resten av skådespelarna hade Tom Felton, som fick rollen som Draco Malfoy, inte läst någon av böckerna innan han provspelade. Så när han under sagda provspelning fick frågan om vilket som var hans favoritparti i första boken svarade han bara exakt samma sak som den föregående pojken svarat. Regissören Chris Columbus såg igenom bluffen men tyckte att det hela var väldigt roligt.

8. J.K. Rowling fick erbjudandet att dyka upp i en cameo som Harry Potters mamma Lily, i scenen där han ser sina föräldrar i Erised-spegeln. Hon tackade nej och rollen gick istället till Geraldine Somerville.9. Både bok- och filmseriens bästa karaktär är Severus Snape (det är inte min åsikt, det är sanningen), och i filmerna spelades han som bekant av Alan Rickman. För att kunna spela karaktärens komplexa natur fick Rickman specialinstruktioner av Rowling innan inspelningarna, och han fick också reda på saker som vi andra inte skulle få reda på förrän den allra sista boken kom ut. Fatta att gå runt med den hemligheten i ryggsäcken i så många år!

10. Regissören Chris Columbus har upprepade gånger framfört att han aldrig var nöjd med specialeffekterna i "De vises sten". Han tyckte att de var framstressade och att de inte levde upp till någons förväntningar. Och jämför man med andra samtida filmer förstår man ju lite vad han menar. Filmen blev trots Columbus reservationer nominerad till en BAFTA för "Bästa effekter".

11. Emma Watsons favoritreplik genom hela filmserien är "Now if you two don’t mind, I’m going to bed before either of you come up with another clever idea to get us killed – or worse, expelled.”, som såklart Hermione står för.


12. För att göra Radcliffe och Watson lite mera lika sina respektive karaktärer fick de bära linser respektive löständer i början. Men Radcliffe fick svåra allergiska reaktioner på grund av de gröna linserna, och Watson kunde inte prata ordentligt genom sina stora tandproteser, så idén övergavs. Det är därför Harry har blå ögon i filmen, men gröna i böckerna.
| 19 oktober 2016 18:00 |