Film

Skribent

Mats Karlsson

23 november 2013 | 20:01

14 filmer du inte vill missa 2014

2014 har många filmiska godbitar att bjuda på. Här är de 14 filmerna vi ser mest fram emot.

Tips: Se också listan över Svenska filmer 2014 och Bästa filmerna 2014.

Året börjar lida mot sitt slut och det är dags att börja preppa för ett smockfullt 2014. Vi har tagit läsarna till hjälp för att plocka 14 godbitar ur det massiva utbudet, filmer som du missar på egen risk. Här är de titlar som MovieZines läsare är mest peppade på:

14. American Hustle - 21 februari

David O. Russell filmatiserar den så kallade Abscam-skandalen och till sin hjälp har han Christian Bale, Jennifer Lawrence, Amy Adams och Bradley Cooper. Nyfikenheten är stor om Russell kan upprepa Oscarskavalkaden som "The Fighter" och "Du gör mig galen!" bidrog med.

13. The Grand Budapest Hotel - mars 2014

När Wes Anderson bestämmer sig för att göra film står Hollywoodeliten på kö. I "Grand Budapest Hotel" kryllar det av toppskådisar som tillsammans ska reda ut problemen på ett europeiskt hotell på 1920-talet. Eller vad sägs om Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Saoirse Ronan, Bill Murray och Owen Wilson i rollistan? Och ändå är det bara början.

12. Nymphomaniac - 31 januari

Lars von Trier blev portad från Cannes, men när festivalen fick höra att han skulle göra "Nymphomaniac" blev han snabbt förlåten. Det är en pornografisk resa som kretsar kring en kvinna från födseln till 50-årsåldern. Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Willen Dafoe med flera syns i den heta rollistan.

11. Transformers 4 - 27 juni

Michael Bay gjorde ett försök att säga adjö till Transformers, men suget efter mer blev för stort. Nu har han ersatt Shia LaBeouf med Mark Wahlberg och denna gång har både Autobots och Decepticons försvunnit från Jorden, men det hindrar inte att en mäktig och uråldrig Transformer har siktet inställt på vår planet.

10. Captain America: Return of the First Avenger - 4 april

Bröderna Anthony och Joe Russo har tagit över registolen från Joe Johnston, men Chris Evans vägrar lägga skölden på hyllan. Nu får vi se vad som händer när Captain America försöker anpassa sig till den moderna världen, samtidigt som han får tampas med den sovjetiske agenten The Winter Soldier. Scarlett Johanssons Black Widow hjälper till.

9. RoboCop - 7 februari

José Padilha tog mod till sig för att göra en ny version av Paul Verhoevens klassiker från 1987 och vår svenska Hollywoodexport Joel Kinnaman tog direkt chansen att ta på sig stålkläderna. Även denna gång får vi se när den ärliga snuten Alex Murphy blir svårt skadad i tjänst och blir räddad av Omnicorp som förser honom med nya krafter och förmågor.

8. Godzilla - 16 maj

Gareth Edwards presenterade sig för filmvärlden med "Monsters" 2010 och nu tar han sig an ett av världens mest kända monster, Godzilla. Tillsammans med Bryan Cranston, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen och Juliette Binoche visar han hur mänskligheten gör när ett stort radioaktivt monster hotar mänskligheten.

7. Noah - 28 mars

Darren Aronofsky har hittills inte gjort en stor episk film, men nu tänker han ändra på det. Aronofsky filmatiserar den klassiska bibliska historien om Noah som får i uppdrag av Gud att bygga en ark för att rädda djur och människor. I rollistan hittar vi Russell Crowe, Anthony Hopkins och Ray Winstone.

6. Interstellar - 7 november

Christopher Nolan har lämnat Batman-världen och istället hoppar han i i science fiction-sfären. Filmen handlar om en grupp forskare som använder ett nyupptäckt maskhål för att underlätta mänskliga rymdresor. I rollistan har vi Matthew McConaughey, Michael Caine och Anne Hathaway. Fotografen Hoyte van Hoytema ("Call Girl") står bakom kameran.

5. The Wolf of Wall Street - 10 januari

Medan vi väntar på att Martin Scorsese ska hitta tillbaka till gangstervärlden får vi förlusta oss med ett drama med Leonardo DiCaprio, Jonah Hill och Matthew McConaughey. Handlingen kretsar kring en aktiemäklare i New York och korruptionen på Wall Street.

4. The Amazing Spider-Man 2 - 18 april

Marc Webb återvänder till registolen för att fortsätta med Spider-Mans äventyr i New York. Denna gång får väggklättraren ta itu med både Electro och Rhino som har bestämt sig för att göra livet surt för den gode Parker. I rollerna ser vi Jamie Foxx, Paul Giamatti, Emma Stone och Andrew Garfield.

3. Hobbit: Bort och hem igen - 17 december

Det som var en tunn bok blev i Peter Jacksons händer tre långa filmer. I sista filmen får vi se den efterlängtade upplösningen på den lille hobbitens äventyr. Kommer Bilbo och dvärgarna att få bukt med draken Smaug och kommer Beorn (Mikael Persbrandt) ge dem den hjälp de behöver?

2. X-Men: Days of Future Past - 23 maj

Bryan Singer återvänder till X-männen efter många års frånvaro. Nu samlar ihop nästan alla Marvel-mutanter och denna gång måste de resa tillbaka i tiden för att ändra en historisk händelse som kan påverka hela mänskligheten.

1. Sin City: A Dame to Kill For - 29 augusti

Varken superhjältar eller hobbitar hade en chans till förstaplatsen när Robert Rodriguez äntligen bestämde sig för att göra den löjligt efterlängtade uppföljaren till "Sin City" från 2005. Nu får vi äntligen återse Dwight, Marv och Nancy och följa deras blodiga och våldsamma äventyr.

Vilken film är du mest peppad på nästa år? Kommentera nedan.

Läs också:

Lista: Alla svenska filmer 2014

Lista: MovieZines favoritfilmer från 2014

| 23 november 2013 20:01 |