Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 oktober 2015 | 14:30

13 Halloween-tips på Netflix

Släck ner lyset, ladda skålarna med godis och håll någon hårt i handen. Vi har plockat fram de bästa filmerna för höstens skräckhelg.
Hur går det med jakten på den rätta filmen till Halloween-helgen? Känns det som att du har sett allt som är värt att se? Netflix, denna aldrig sinande källa till märkliga skräcktitlar, har ändå en och annan pålitlig pärla i sitt utbud. Men skippa scrollandet, vi har redan gjort grovjobbet.

Här är 13 skräcktips, både gamla säkra kort och några mer förbisedda favoriter. Och har du sett dem alla så vet du, lika väl som jag, att de håller utmärkt för en omtitt.



1. Terror på Elm Street


Robert Englund skrämmer ungdomar i sömnen i denna kultskräckis från 1980-talet. Filmen fick några uppföljare och efterapare för mycket, men originalet är alltid originalet. Vid sidan av ”Scream” är ”Terror på Elm Street” nyligen bortgångne skräckmästaren Wes Cravens mest kända skapelse. Här fick också Johnny Depp sin första filmroll och - spoiler alert! - en extremt blodig död.



2. The Shining


När vi ändå snackar klassiker, finns det inte mycket i skräckgenren som når upp till ”The Shining”. Stanley Kubrick tolkade Stephen Kings klaustrofiobiska roman ”Varsel” (eller misstolkade och misshandlade, som nog King skulle säga) med en ljuvligt psykotisk Jack Nicholson i huvudrollen. Det gör inget att författaren aldrig gillade filmen, för filmkritiker och skräckfans är den en av de stora mästerverken än idag, 35 år senare.



3. När lammen tystnar


Mer thriller än skräck, men vi kan inte prata om galna mördare utan att nämna Hannibal Lecter. En film som ”alla” förstås redan har sett, men jag slår vad om att det var länge sen? Häll upp ett stort glas chianti och njut av rysligt fint samspel mellan Anthony Hopkins och Jodie Foster, som nykläckta FBI-agenten Clarice. En del rysare blir bara bättre med åren.



4. You’re Next


Föredrar du något modernare? ”You’re Next” gick under radarn för den breda publiken när den släpptes på bio 2013, men kan mycket väl vara en av de bästa och smartaste skräckfilmerna från det året. Det handlar om en familjeträff som störs av oväntat besök. Våldsamt och välspelat från Adam Wingard, en av våra nyaste skräckregissörer att hålla koll på.



5. The Strangers


Föregående titel utgör en bra double-feature med ”The Strangers”. Även här handlar det om oönskade gäster som stör hemfriden. Scott Speedman och Liv Tyler spelar paret som inte borde öppna dörren, och man lider med dem hela vägen när terrorn kryper allt närmare.



6. Honeymoon


En stuga i skogen är aldrig (aldrig!) en bra plats för en romantisk minisemester. Är det inte en motorsågsmördare som kommer efter dig så kan du ge dig fan på att levande döda krälar upp ur marken. ”Honeymoon” har en spännande twist på det gamla konceptet: vad händer om den läskiga varelsen är din kära partner? Garanterat sjukt obehagligt. Undvik att se med pojkvän eller flickvän, om ni hoppats på en mysig Halloweenkväll ihop.



7. Sinister


Ethan Hawke spelar crimeförfattaren som upptäcker en låda med mystiska hemvideor på vinden. Det visar sig att huset som hans familj nyss flyttat till ruvar på mörka hemligheter. Låter som en ordinär Blumhouse-skräckis men i Scott Derricksons regi har den här fått en oväntat effektiv skräckstämning. Passar bra för en helkväll med nästa film på listan.



8. Annabelle


Den fristående spinoffen till ”The Conjuring” undersöker vad den besatta dockan Annabelle haft för sig tidigare. Den mest sedda skräckfilmen på svensk bio på senare år kommer kanske inte gå till historien som en klassiker, men har sina sköna skrämsel-stunder då man helst bara vill gömma sig bakom en kudde.



9. Pans labyrint


Guillermo del Toro är bioaktuell med spökhusdramat ”Crimson Peak”. För snart tio år sen gjorde han istället den här fullkomligt förtrollande sagan om hemskheter och hopp i krigstidens Spanien. Trefaldig Oscarsvinnare, nominerad till ytterligare tre, och kanske framför allt del Toros bästa och vackraste film.



10. Barnhemmet


Guillermo del Toro har också producerat en hel del spansktalande rysare i sina dar. Psykologiska thrillern ”Barnhemmet” från 2007 är en av de mest kända och uppskattade. Här handlar det om en kvinna som återvänder med sin familj till det barnhem där hon växte upp, med planer på renovering. Hon ångrar sig när sonen får en osynlig ny vän. För regin stod J.A. Bayona, närmast aktuell med uppföljaren till ”World War Z”.



11. Zombieland


Skräck och terror i all ära, men ibland vill man få skratta också medan blodet sprutar och armar flyger. Kultförklarade ”Zombieland” är en perfekt sådan mix av splatter, action och komedi. Jesse Eisenberg, Woody Harrelson och Emma Stone (innan hon blev känd) tar upp kampen mot en värld fylld av odöda. Bill Murrays gästroll är helt oförglömlig.



12. Hotell Transylvanien


Klart barnen också ska få mysrys och skratt till sitt Halloweengodis! Här är en animerad liten pärla om ett hotell där Dracula, Frankensteins monster och diverse klassiska läskiga typer har sin fristad från människorna. Tvåan går just nu på bio.



13. The American Scream


Sista bidraget på den här listan är också det minst skrämmande. Fast, det kan vara både otäckt och väldigt roligt att se hur en del (amerikaner, såklart!) går all in för Allhelgonahelgen. ”The American Scream” är en dokumentär som kikar in i några av landets mest ambitiösa skräckhus, och tar pulsen på fanatikerna som lever, äter och andas Halloween.


Det finns säkert tonvis mer skräckisar på Netflix som jag glömt, missat eller undvikit. Vilka är de bästa enligt er? Lämna gärna tips i kommentarerna nedan.
| 29 oktober 2015 14:30 |