Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 september 2014 | 18:00

12 bonusscener du inte vill missa

Ibland lönar det sig att hänga kvar i biosalongen tills ljuset går upp. Flera filmer har belönat tittarna med smarta bonusscener i eftertexterna och MovieZine har listat några av de bästa.
I och med Marvels superhjältefilmer blev den där extra scenen efter rollistan mer regel än undantag. Men de är knappast de första eller sista filmerna att utnyttja de sista bildrutorna för en extra scen. Vare sig det handlar om ett sista skämt eller lite extra stycke berättelse så är bonusscenen alltid en trevlig överraskning. Här är våra favoriter!

Danny Boyle tänkte självklart inte låta hans storslagna Indien-historia med en simpel Hollywood-kyss. Alla Bollywood-älskare serveras ett härligt musikalnummer med extra allt, inklusive Oscarsbelönade ”Jai Ho”. Och visst är den catchy!

Det är uppenbart att J.J. Abrams hjärta bultar lite extra för hemmagjorda Super 8-filmer och självklart vore hans nostalgiska science fiction-äventyr inte komplett utan den zombierulle som hjältarna spelar in under filmen. När kommer långfilmsremaken?

Vi visste ju redan att den hammarförsedda superhjälten/muskelguden skulle vävas in med Marvels övriga stall i ”The Avengers”. Men det var ändå ett spännande ögonblick att se hur skurken Loki utvecklar sin hämndlystna plan. Och fint med extra spelrum för vår Stellan.

Inte så mycket bonus som en ordentlig avslutning. Hur avrundar man en av 2000-talets största kultfilmer och indiefavoriter? Med ett bröllop som inkluderar såväl en bisarr, självskriven ballad som vår hjälte på en vit springare.

I filmen missuppfattar världens charmigaste björn och hans vänner att Christoffer Robin rövats bort av monstret ”Backson” (baserat på meddelandet ”Back soon”). En fälla gillras – och monstret visar sig faktiskt existera, fast kanske inte så skräckinjagande som man väntat sig…

Vanligtvis är det ett dåligt tecken när eftertexterna är roligare än själva filmen. Men bildspelet som berättar om kvartettens vilda festnatt i den här populära komedin är närapå ett komiskt mästerverk i sig, om än inte särskilt rumsren sådant.

Eddie Murphy när han är som bäst. Han och parhästen Arsenio Hall spelar som bekant en rad olika roller i den här 80-talspärlan och de gaggiga frisörgubbarna är bland de mest minnesvärda. Vem visste att självaste Snuten i Hollywood kunde övertyga som judisk fossil med usel humor så pass?

Här finns både roliga omtagningar och alternativa skämt under eftertexterna. Och som grädde på moset så avslutas det hela med en fantastiskt komiskt tajmad scen där Ron Burgundy och hans vänner avnjuter ett gott skratt som mynnar ut i en av de mest obekväma tystnader vi sett på film.

Ett insiderskämt där Ben Stillers besegrade skurk gått ner sig och gnäller över filmens lyckliga slut – den ursprungliga, mer elaka upplösningen skrotades efter negativa publikreaktioner. Och se Stiller skaka loss till Kelis ”Milkshake” i tjockisdräkt muntrar ju upp vilken dag som helst.

Alla fansen var laddade. Vem som helst som sett en Marvelfilm visste att man ska stanna till eftertexterna för en tuff bonusscen. Vad händer? Våra trötta hjältar äter slött skräpmat på en illa tilltygad restaurang. Det är humor.

En av de mer klassiska exemplen. En bortklippt scen där den lömske rektorn (Jeffrey Jones) hamnar på en skolbuss efter en hård dag till tonerna av Yellos 80-talshit ”Oh Yeah” summerar perfekt skurkens välförtjänta öde. Matthew Broderick avslutar det hela med att uppmana tittarna att gå hem.

En av Pixars bästa följer upp historien om den söta städroboten med en vackert animerad sekvens om hur människorna städar upp sin nerskräpade och förorenade jord. Också en bonusscen som snarare utvecklar själva filmberättelsen på ett alldeles lagom sätt.

Vilka bonusscener är dina favoriter? Kommentera nedan.
| 30 september 2014 18:00 |