Anchorman - Legenden om Ron Burgundy 2004

Komedi
USA
90 MIN
Engelska
Franska
Spanska
Anchorman - Legenden om Ron Burgundy poster

Synopsis

Ron Burgundy jobbar på den populäraste TV-kanalen i San Diego. Dessutom är han den populäraste snubben på kanalen. Livet leker helt enkelt för Ron och hans polare. Tills en dag. Allt ändras när den snygga och duktiga reportern Veronica Corningston dyker upp.
Ditt betyg
3.1 av 917 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Anchorman: The Legend of Ron Burgundy
Biopremiär
26 november 2004
DVD-premiär
20 april 2005
Språk
Engelska, Franska, Spanska
Land
USA
Distributör
Paramount Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

70-talsfrillor och färska nyheter

Ron Burgundy (Will Ferrell) är helt vanlig man, med en helt vanlig 70-talsfrilla och en helt vanlig 70-talsmustasch.

Han jobbar som nyhetsankare på den populäraste kanalen i San Diego. I den mansdominerade världen är han mannen med stort M. Han är snygg och han vet om det. Ron och hans nyhetsteam, bestående av reportern och tjejtjusaren Brian Fantana (Paul Rudd), den korkade meteorologen Brick Tamland (Steve Carell) och sportkommentatorn Champ Kind (David Koescher) är ett sammansvetsat gäng, som trivs med att vara överhuvudena på stationen. Tills en dag…

Allt ändras när den snygga och begåvade reportern Veronica Corningstone (Christina Applegate) börjar på stationen. Hon är inte som dem - hon är professionell! De fyra männen känner sig givetvis hotade och försöker skrämma bort henne med olika former av sexuella trakasserier, för kvinnor ska inte vara med på nyheterna! Men Veronica är ambitiös och har målet att en dag själv leda nyhetsprogrammet, istället för den ytterst populäre Ron.

”Anchorman” ger en satirisk bild av en smått dysfunktionell arbetsplats. I detta fall, en tv-station på 70-talet som enligt många av de amerikanska recensionerna påminner en del om hur det verkligen kunde se ut på en del ställen. Som den fullständiga titeln ”Anchorman – The legend of Ron Burgundy” antyder vill filmskaparna låtsas att den är baserad på en verklig person, vilket alltså inte är fallet. Men sexskämt och konkurrens på jobbet är minst lika aktuellt idag, och flera lär säkert känna igen drag av sina egna arbetskamrater (eller sig själva?) i den egenkäre mansgrisen till huvudperson.

Det här är en film med en ganska tunn story, som lätt hade kunnat försvinna i mängden om det inte varit för en sak: Will Ferrell.

Will, här i sin första huvudroll på vita duken i Sverige, är som klippt och skuren för rollen som Ron Burgundy och hans perfekta hår. Han levererar träffsäkra repliker utan att röra den minsta skrattmuskel, visserligen ett måste för en komiker men man undrar flera gånger hur f-n människan och hans omgivning kan hålla sig. Speciellt då många av replikerna improviserades under inspelningens gång.

Veronica Corningstone må vara ett hot mot Rons manlighet och plats som nyhetsankare, men skådespelerskan Christina Applegate kommer inte ens i närheten av Ferrells förträfflighet. Applegate var härlig som den korkade Kelly Bundy i tv-klassikern ”Våra värsta år”, men alla hennes senare försök till något seriösare komediroller har inte imponerat på mig alls. Tyvärr, får man säga, trots att man slår ett slag för jämlikhet är det här grabbarnas film där Ferrell och framför allt Steve Carells totalt oväntade oneliners står för de mesta skratten.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Anchorman - Legenden om Ron Burgundy
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu