Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 december 2023 | 10:00

10 storfilmer som floppade hårt under 2023

2023 kan ha varit året då publiken fick nog av stora franchise-filmer. Sällan har påkostade blockbusters floppat så hårt. Här är de största förlorarna.
De senaste årtionden har stora franchises präglat biorepertoaren. Påkostade uppföljare, prequels och spin-offs på etablerade och populära varumärken som dragit in saftiga miljonbelopp när publiken strömmat till biograferna.
 
Men i år började intäkterna för de kända filmserierna sina. Pålitliga namn som Tom Cruise och Harrison Fords ikoniska karaktärer misslyckades att dra väntad publik och de vanligtvis framgångsrika superhjältarna var plötsligt inte lika populära. Här är några av de största - och överraskande - filmförlorarna i år.
 
(Det bör tilläggas att man brukar säga att en film går jämnt upp när den drar in 200% av sin produktionsbudget.)
 
 

1. Ant-Man And The Wasp: Quantumania

 
Budget: 200 miljoner dollar
Intäkter: 476,1 miljoner dollar
 
Marvel har länge varit en kaxig översittare på biograftronen med ett nästan oräkneligt antal superhjälterullar bland topplistorna genom åren. Men tredje äventyret för Paul Rudds minimala Avenger hamnade istället på en mindre attraktiv lista över de få Marvel-filmer som inte lyckats gå jämnt upp, och den första att förlora pengar sedan pandemin. Med en budget på 200 miljoner dollar och populära (men numera problematiska) Jonathan Majors i en saftig skurkroll hade man hoppats på bättre resultat men publikens stigande trötthet på superhjältar var tydlig.
 
 

2. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

 
Budget: 150 miljoner dollar
Intäkter: 208,2 miljoner dollar
 
Med tanke på 2000 års katastrofala filmatisering av det berömda bordsrollspelet så var förväntningarna relativt låga på det här fantasyäventyret. Men det var förvånansvärt stabil Hollywood-action som fick ett fint mottagande av kritikerna. Men publiken var inte lika intresserad och med en budget på 150 miljoner var filmen inte ens i närheten att gå jämnt upp. Konkurrenten ”Super Mario Bros.” kan ha varit en bidragande faktor men trots låga intäkter hoppas Chris Pine på en uppföljare.
 
 

3. Expend4bles

 
Budget: 100 miljoner dollar
Intäkter: 51,1 miljoner dollar
 
Trots att 2014 års "The Expendables 3” varken uppskattades av publik eller kritiker så gav inte Sylvester Stallone upp sin franchise bestående av ärrade actionfilmsveteraner. Det gick knappast bättre för fjärde delen som med sin budget på 100 miljoner blev en rejäl flopp medan genrens fans föredrog mer polerad action som "John Wick" and "Mission: Impossible” (även om denna förekommer längre ned på denna lista). Troligen sista spiken i kistan för denna trötta gubbe till filmserie.
 
 

4. The Flash

 
Budget: 200-220 miljoner dollar
Intäkter: 270.6 miljoner dollar
 
Med tanke på Ezra Millers turbulenta skandaler kan man kanske påstå att hen börjar likna något av en olycksfågel. När det var dags för en spinoff för Millers superhjälte Barry Miller var det många som ifrågasatte det lämpliga i att låta den problematisk stjärnan få sin egen film. Och trots många populära skådespelare i biroller (George Clooney, Nicolas Cage, etc.) så spelade filmen knappt in sin budget på 200-220 miljoner. Den blev en av de största flopparna någonsin med en förlust på 200 miljoner för Warner Bros.
 
 

5. Haunted Mansion

 
Budget: 150 miljoner dollar
Intäkter: 117,5 miljoner dollar
 
Det var inte bästa året för filmjätten Disney, som förekommer flera gånger på denna lista. Med en budget på 150 miljoner satsade man hårt på denna andra filmatisering av deras populära åkattraktion. Men deras stjärnspäckade ensemble bestående av stabila namn som LaKeith Stanfield, Tiffany Haddish, Owen Wilson, Danny DeVito och Jamie Lee Curtis kunde inte marknadsföra den på grund av strejken. Och minst sagt sval kritik mot CGI-spöken och generisk story bidrog till att begrava den bland Disneys andra misslyckanden.
 
 

6. Indiana Jones and the Dial of Destiny

 
Budget: 300 miljoner dollar
Intäkter: 384 miljoner dollar
 
När självaste Indy inte lyckas göra succé på biograferna så är det något som inte stämmer. 384 miljoner är visserligen ingen blygsam summa - men filmens budget steg i taket, med 300 miljoner samt 100 i marknadsföringskostnader. Trots att man lockade med en häftig teaser, annonserandet som av Fords avsked i rollen och populära i Phoebe Waller-Bridge i en stor roll som uteblev den masspublik Disney hoppats på. Besvikelsen innebar en förlust på 100 miljoner för filmbolaget.
 
 

7. The Marvels

 
Budget: 274,8 miljoner dollar
Intäkter: 205,1 miljoner dollar
 
Ännu ett superhjälteäventyr som misslyckades på biograferna och ännu en flopp för tidigare pålitliga Marvel. Captain Marvels (Brie Larson) sammanslagning med Monica Rambeau (Teyonah Parris) och Ms. Marvel (Iman Vellani) drog inte den publik man hoppades på. Med en budget på 274,8 miljoner blev den Marvels lägst inkomstbringande film och Disneys VD Bob Iger skyllde på en brist av kreativa beslut under Covid-inspelningen.
 
 

8. Mission: Impossible Dead Reckoning Part One

 
Budget: 300 miljoner dollar
Intäkter: 567.5 miljoner dollar
 
Det är svårt att tänka sig att Tom Cruise ikoniska agent Ethan Hunt inte skulle spränga biografkassan, speciellt med tanke på att denna sjunde del i franchisen blev den tionde mest inkomstbringande filmen i år. Men filmens budget var med 300 miljoner och ytterligare 100 i marknadsföringskostnader skyhög och konkurrens i form av ”Barbenheimer” och oväntade succén ”Sound of Freedom” resulterade i en ekonomisk besvikelse.
 
 

9. Shazam: Fury of the Gods

 
Budget: 110-125 miljoner dollar
Intäkter: 133.9 miljoner dollar
 
En annan superhjälteskådis som blev aningen kontroversiell var Zachary Levi när han skrev tweets med anti-vaccin-budskap. Om det bidrog till att svenska David F. Sandbergs uppföljare om den komiska killen i trikåer floppade är osäkert men med en budget på 110-125 miljoner resulterade intäkterna i att filmen blev den minst inkomstbringande DC-filmen. Levi skyllde på online-troll och att folk föredrar skitfilmer, trots att även kritikerna var missnöjda med Shazams andra äventyr...
 
 

10. Önskan

 
Budget: 175-200 miljoner dollar
Intäkter: 83.5 miljoner dollar
 
Få studiojättar har haft sådana upp-och-nedgångar som Disney och detta var verkligen inte deras år. Denna storsatsning hade ändå potential i form av ”Frost”-skaparna Jennifer Lee och Chris Buck, och premiär under den attraktiva Thanksgiving-helgen. Men svala recensioner gjorde den en björntjänst och med en budget på 175-200 miljoner så var intäkterna en rejäl besvikelse. Men det finns fortfarande hopp - och troligen en önskan från Disney - om att den kan fortsätta klättra i likhet med Pixars ”Elementärt”.
 
Vilka floppar tyckte du var mest oförtjänta?
| 27 december 2023 10:00 |