Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

9 december 2023 | 09:15

Nu på bio: Svaga betyg för Disneys nostalgiska 100-årspresent

"Önskan" är filmen som kom till för att uppmärksamma Disneys hundraårsjubileum i år. Men är det verkligen en värdig hyllning?
MovieZines recensent var i ärlighetens namn inte lyrisk över Disneys senaste saga, men det känns ändå som om "Önskan" har all möjlighet att hitta den där publiken som uppskattar "en lätt nostalgisk upplevelse med fan-service i fokus":
 
"Men ”Önskan” är ändå främst designad som en present till alla Disney-fans på året då filmstudion jubilerar stort. Det innebär en film extra laddad med påskägg och blinkningar. Håll ögonen öppna och du upptäcker många detaljer hämtade ur tidigare filmer."
 
Tyvärr speglas MovieZines betyg av många andra kritiker. Uppsamlingssidan Rotten Tomatoes visar på svaga 48 procent, och mottagandes sammanfattas med att filmen "gör sig förtjänt av en del hjärtesorg med sina varma referenser till många av studions klassiker, men nostalgi är inget substitut för äkta berättarmagi - oavsett hur vackert animerad den än må vara".
 
"Önskan", eller "Wish" som den heter i original, har precis gått upp på biograferna. Så läs recensionen och se filmen (inte nödvändigtvis i den ordningen), och avgör sen själv om den samlade kritikerkåren har gått vilse i skogen.
 
 
| 9 december 2023 09:15 |