Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

24 september 2023 | 09:30

"The Expend4bles" kraschlandar hos både kritikerna och publiken

"The Expendables"-franchisen har aldrig varit kritikernas favorit, men den här gången är det värre än någonsin - och för en gångs skull håller publiken med.
"The Expend4bles" är den senaste filmen i franschisen som blickade tillbaka till 80-talets actionrökare. Det sägs också vara den sista med Sylvester Stallone som ledare för gänget, innan han lämnar över till Jason Stathams Christmas Lee. Men nu kanske det blir den sista - punkt slut.
 
Det förväntades, enligt Variety, att filmen skulle dra in mellan 15 och 17 miljoner dollar under premiärhelgen. När fredagens pengar räknades visade det sig att den bara tjänat 3,2 miljoner dollar under första dagen. Att den når upp till projekterade nivåer för hela helgen känns därmed högst osannolikt. Och det är de sämsta siffrorna hittills för "Expendables"-film.
 
Kritikerna har varit inne på samma linje. Med sina 16 procent på Rotten Tomatoes är det här den av de fyra filmerna som fått sämst mottagande, där det främst är handlingen som recensenterna verkar ha problem med. De är också besvikna på actionscenerna och specialeffekterna.
 
I ärlighetens namn är publiken mer vänligt inställda på nyss nämnda sida, fast det har som sagt tyvärr inte gett utslag på biografernas siffror.
 
Vilket jag kan tycka är synd. Min egen recension av "Expend4bles" är något mer positiv, men jag tror också att det är en film som behöver ses utifrån sina egna meriter. Det vill säga att handlingen egentligen inte spelar någon roll och det är en del av poängen. Att det är okej om skådespeleriet inte alltid är av högsta klass, för det hör till. Det är en del av den här specifika underklassen av amerikansk actionfilm.
 
Deadline skriver att "Expend4bles" gjorde främst för en internationell marknad, så möjligen är inte hoppet ute för den som älskar 80-talsdoftande explosioner och filmblodiga slagsmål, men det är får framtiden utvisa
| 24 september 2023 09:30 |