Expend4bles 2023

Action
USA
103 MIN
Engelska
Expend4bles poster

Synopsis

En fortsättning på de hårdhänta äventyren för actiongubbarna. Beväpnade med alla vapen de kan få tag på och färdigheterna att använda dem, är The Expendables världens sista försvarslinje och teamet som tillkallas när inga andra alternativ återstår. Men nya medlemmar med nya stilar och taktiker kommer att ge "nytt blod" en helt ny innebörd.
Ditt betyg
2.1 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Expend4bles (The Expendables 4)
Biopremiär
22 september 2023
DVD-premiär
2 januari 2024
Digitalpremiär
21 december 2023
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

22 september 2023 | 00:00

Pålitligt underhållningsvåld när Stallone lämnar över granaterna

RECENSION. Sylvester Stallone tar ett steg tillbaka för att släppa fram yngre förmågor, båda gamla och nya karaktärer, i vad som sägs vara hans sista film i den här explosiva genren.
Det är absolut ingen dålig tanke. Jag gillar verkligen Sylvester Stallone, men hans ålder märks verkligen här. Samma sak med Dolph Lundgren. Och det handlar inte om att actionstjärnor i pensionärsåldern ska hålla sig till draman eller komedier eller låsas in på något ålderdomshem. Tvärtom. Skådisar i alla åldrar har sin plats i alla genrer.
 
Däremot kan historierna behöva anpassas. Det handlar om trovärdighet. Ja, till och med i en film som “Expend4bles” kan vi behöva prata trovärdighet. Det här är en film och en franschise med en typ av action som känns mer trovärdig när hjältarna är rörligare och inte behöver hantera dålig syn.
 
Startskottet för leverans av hårdaction går när våra förbrukningsbara hjältar skickas till Libyen för att stoppa legosoldaten Rahmat (Iko Uwais) från att stjäla stridsdelar till kärnvapen, åt mystisk person känd bara som Ocelot - som Barney Ross (Stallone) har en ouppklarad gammal historia med. Men uppdraget går helt åt skogen, och gänget står snart inför två ungefär lika svåra uppgifter: Hämnas en fallen kamrat och förhindra ett tredje världskrig.
 
Så mycket kan vi säga om handlingen, att den är varken originell eller överraskande. Det var väldigt lite av utvecklingen och svängarna som jag inte såg komma långt i förväg, och jag är annars rätt dålig på att se även det uppenbara komma. Men oss emellan, det är väl inte för handlingen vi se de här filmerna?
 
Då är det värre att lite väl mycket tid ägnas åt karaktärerna och deras relationer. Sådant som jag kan uppskatta i andra fall. Här vill jag mest vidare till nästa stora actionscen.
 
Efter förra filmens snedsteg med hårdare klippning, är fyran tacksamt nog tillbaka med en mer barnförbjuden inställning. Nuförtiden får man göra ganska mycket med de mer familjeanpassade nivåerna hos den amerikanska självcensuren, och jag tycker många gånger ropandet efter mer barnförbjudet känns överdrivet, men för en franchise som “Expendables” är det tydligt att gränslösheten har ett syfte. Den här typen av underhållningvåld tjänar inget på att hållas tillbaka.
 
Yngre förmågor är för övrigt en relativ karaktär, det är knappast en grupp hyrsoldater i yngre tjugoårsåldern vi ser, de är bara ungefär hälften så gamla som de äldsta gubbarna i gamet. Oavsett så gör skådespelarna ett hyggligt jobb, utifrån vad filmen kräver. Megan Fox är tyvärr det svaga kortet. Jag har inget emot henne annars, Fox gör generellt ett bra jobb i rätt roll (och jag älskar henne i “Jennifer’s Body”), men här kräver karaktären mer pondus än vad hon kan leverera. Hon funkar dock fint i slagsmålsscenerna och det är väl viktigast. 
 
Jacob Scipio roar mer än oroar som Galan, son till tidigare medlemmen Galgo, som i sin tur spelades av Antonio Banderas. Den kopplingen var så uppenbar att jag var tvungen att kolla efter om Scipio är Banderas riktiga son (det är han inte).
 
Också härligt att se Tony Jaa i en liten men slagkraftig roll.
 
Om någon har huvudrollen i den här filmen så är det Jason Statham, och han gör precis vad som kan förväntas av Jason Statham. Vilket är fullt tillräckligt för en stunds pålitlig underhållning.
 
När allt kommer till den blodfärgade kritan är det här en enkel film att rekommendera eller avråda från: Gillar du de tidigare filmerna i serien, framför allt ettan och tvåan, så lär du gilla den här. Har du alltid varit en "Expendable"-skeptiker så kommer inte fyran att omvända dig. Så enkelt är det.
| 22 september 2023 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Expend4bles