Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 augusti 2023 | 15:15

Efter tre dyra floppar på raken: Disney-chefen lovar skärpning och bättre filmer

"Indiana Jones and the Dial of Destiny" är en av flera påkostade satsningar som ger Bob Iger huvudvärk.
Walt Disney Studios står bakom några av tidernas största filmer och franchiser, inte minst tack vare Marvel och Star Wars som populära varumärken. Men några av 2023 års storfilmer har underpresterat, för att inte säga floppat.
 
"Ant-Man and the Wasp: Quantumania" blev en besvikelse (med Marvelmått mätt). Nya "Indiana Jones" går mycket sämre än väntat, och familjefilmen "Haunted Mansion" fick en skrämmande svag start på bio i USA.
 
Disney-chefen Bob Iger är väl medveten om problemet som togs upp under gårdagens möte med aktieägare:
 
- Studion har haft fantastiska framgångar det senaste årtiondet. Bara nyligen hade vi "Avatar: The Way of Water" och även "Guardians of the Galaxy 3" gick starkt, säger han.
 
- Därmed sagt har vi sett att några filmer inte har presterat som förväntat, och vi tar inte lätt på det. Vi är fokuserade på att förbättra kvaliteten på våra filmer och se till att de presterar bättre. Det är något jag jobbar på ihop med studion. Jag ska personligen lägga mer tid och fokus på det, lovar Iger.
 
"Den lilla sjöjungfrun" blev inte ett magplask - men inte heller samma publiksuccé som studions andra otecknade remakes.
 
Enligt en artikel i Forbes har Disney spenderat närmare en miljard dollar på fyra påkostade produktioner hittills 2023. "Ant-Man 3", "Den lilla sjöjungfrun", "Indiana Jones and the Dial of Destiny" samt tv-serien "Secret Invasion" var både snordyra och gick sämre än väntat.
 
Bob Iger får samtidigt kämpa med att få en streamingtjänst lönsam. Inom kort ska Disney+ bli dyrare samtidigt som man lanserar en annonsbaserad version i fler länder. Nästa år vill man stoppa delningen av lösenord för att få fler betalande tittare.
| 10 augusti 2023 15:15 |