Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

6 januari 2020 | 18:00

10 nya tv-serier att se fram emot under 2020

Med fler tv-serier än någonsin förr att välja mellan - vilka ser du fram emot mest under 2020?
Det är väl ingen som har missat att det finns fler tv-serier än någonsin förr? Ett faktum som såklart även är sant för det nya årets utbud där Paolo Sorrentinos "The New Pope", AMC:s nya zomebiespinoff "The Walking Dead: World Beyond", Ryan Murphys nya Netflix-serie "Ratched", HBO:s "Avenue 5" och "The Outsider", Amazon Primes "Utopia" och nya superhjälteserien "Jupiter's Legacy" hos Netflix, bara är några.
 
Sedan har vi givetvis även alla serier som återvänder med nya säsonger under året, "Better Call Saul", "Killing Eve", "Fargo", "The Mandalorian", "Westworld", "The Boys" och otaliga andra. Kort sagt, det kommer att bli minst lika svårt att välja rätt tv-serier även under 2020.
 
För att göra det lite lättare att hitta bland årets nya serier har jag därför satt ihop en lista av de tio serier jag personligen är mest peppad på. Se till att tipsa om dina egna favoriter i kommentarerna!
 

"Devs" (FX) - våren 2020

 
 
"Ex Machina" och "Annihilation" har gjort manusförfattaren och regissören Alex Garland till en av de mest intressanta sci-fi-skaparna i världen just nu, vilket gör det särskilt intressant att han under 2020 kommer att släppa tv-serien "Devs" - en serie han både skrivit manus och regisserat samtliga avsnitt till.
 
"Devs" kommer att ta oss med till Amaya Corporation, ett tech-företag som arbetar med ett topphemligt projekt. Lily Chan (Sonoya Mizuno) börjar misstänka att företaget har något med hennes pojkväns självmord att göra och när hon börjar undersöka saken så snubblar hon på en konspiration som kan förändra världen. 
 

"Hunters" (Amazon Prime) - 21 februari

 
 
Jordan Peele ("Get Out", "Us") är knuten som exekutiv producent till Amazon Primes nya blodiga ("The Boys" får en kompis!) originalserie, i vilken Al Pacino spelar huvudrollen. Året är 1977 och Pacinos karaktär kommer att leda en grupp som kallas "Jägarna", vars mål är att söka upp och utrota de hundratals nazister som har infiltrerat New York - med hemliga planer att skapa det Fjärde riket i USA. Men det är givetvis ingenting "Jägarna" kommer att tillåta.
 

"Locke and Key" (Netflix) - 7 februari

 
 
Netflix har en förmåga att vaska fram både guldkorn och kattguld genom att släppa fler serier än någon annan. Det är inte helt lätt att gissa sig till vilka som kommer att bli de bästa, men att "Locke & Key" på förhand är en av årets mest efterlängtade originalserier går knappast att förneka. Serien är baserad på en hyllad serieroman som har haft en adaption under utveckling på ett eller annat sätt sedan 2011 - och nu är det alltså äntligen dags.
 
Vi kommer att få följa tre Locke-syskon och deras mamma till släkthemmet Keyhouse, som de snart upptäcker är fullt av magiska nycklar som mycket väl kan ha något att göra med att pappan i familjen mördades under mystiska omständigheter.
 

"Lovecraft Country" (HBO) - under 2020

 
 
HBO:s nya skräckserie, exekutivt producerad av J.J. Abrams och Jordan Peele, kommer under 2020 att låta oss lära känna Korea-veteranen Atticus Black (Jonathan Majors). Efter att ha kommit hem till USA från kriget i Korea ger sig Atticus ut på en resa genom ett rasistiskt USA under 1950-talet, i jakten på sin försvunna pappa (Michael K. Williams). Under resan tvingas han gör allt han kan för att överleva både rasister och skrämmande monster som tagna ur en skräckroman. 
 

"Penny Dreadful: City of Angels" (Showtime) - under 2020

 
 
Efter att ha varit ett stort fan av John Logans tre säsonger av "Penny Dreadful", med Eva Green, Timothy Dalton och Rory Kinnear i några av huvudrollerna, så är givetvis faktumet att vi får en spinoff-serie skapad av samma man väldigt goda nyheter.
 
De två serierna kommer däremot inte ha något med varandra att göra, utan den nya serien utspelar sig i Los Angeles året 1938 och kommer att fördjupa sig i mexikanamerikansk folklore. Rory Kinnear, som även var den del av originalserien, dyker upp i en ny roll i spinoffen tillsammans med skådespelare som Natalie Dormer, Daniel Zovatto och Jessica Garza. 
 

"Star Trek: Picard" (CBS All Access/Amazon Prime) - 24 januari

 
 
CBS All Access har redan imponerat, efter en något skakig start, med sin originalserie "Star Trek: Discovery". Men streamingtjänstens planer för Star Trek är avsevärt mer omfattande än så, under de kommande åren planerar de nämligen att skapa ett utökat universum av "Star Trek"-serier. 
 
Näst på tur står en av årets mest efterlängtade nya serier! "Star Trek: Picard" kommer att låta oss få följa en åldrad Jean-Luc Picard (fortfarande med Patrick Stewart i rollen) och delar av hans gamla besättning från "Star Trek: The Next Generation" på nya äventyr.
 

"The Falcon and the Winter Soldier" (Disney+) - hösten 2020

 
 
Disney+ har redan bevisat att de kan skapa ordentligt med buzz kring sina originalserier tack vare Star Wars-serien "The Mandalorian". I höst, när streamingtjänsten väl har rullats ut i de flesta delar av världen, kommer vi att få ta del av den första officiella Marvel-serien ur fas 4... vilket innebär att serien "The Falcon and the Winter Soldier" kommer att hänga ihop med Disneys påkostade Marvel-filmer. Men exakt hur vet vi inte ännu.
 

"The Haunting of Bly Manor" (Netflix) - under 2020

 
 
"The Haunting of Hill House" blev en av de bästa tv-serierna under 2018 och är troligtvis en av de bästa skräckserierna någonsin. Skaparen Mike Flanagan ("Doctor Sleep", "Geralds lek") kommer under 2020 tillbaka med en helt ny miniserie, som denna gången baseras på Henry James gotiska skräckhistoria "The Turn of the Screw".
 
Skådespelarna Victoria Pedretti ("You") och Oliver Jackson-Cohen, som spelade de vuxna versionerna av Nellie Crain och Luke Crain i "The Haunting of Hill House", kommer även att dyka i den nya miniserien i helt nya roller.
 

"The Stand" (CBS All Access) - under 2020

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Handlingen i "The Stand" kommer att utspela sig innan, under och efter att ett supervirus utrotar 99 procent av alla människor på jorden. I USA samlas de få som överlevt antingen i ett slags harmoniskt paradis, med den 108-åriga karaktären Mother Abagail (Whoopi Goldberg) som ledare, eller i en grym stad där den ondskefulla ledaren Randall Flagg (Alexander Skarsgård) styr med järnhand.
 
James Marsden ("Westworld"), Amber Heard ("Aquaman") och Oscarsnominerade Greg Kinnear ("House of Cards") är också klara för större roller i miniserien. som baseras på Stephen Kings bok med samma namn, som här i Sverige släpptes med titeln "Pestens tid".
 

"WandaVision" (Disney+) - under 2020

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"WandaVision" var från början tänkt att få premiär under 2021, men det verkar nu som att Disney beslutat sig för att köra ut serien redan under av 2020. Serien kommer att följa karaktärerna Scarlet Witch/Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) och Vision (Paul Bettany), ska vävas ihop med och leda rakt in i den kommande långfilmen "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" - i vilken Olsens karaktär kommer spela mot Benedict Cumberbatchs Doctor Strange.
 

Läs också: Jonatan Blomberg rangordnar 150 tv-serier från 2019

 
Vilka tv-serier ser du fram emot mest under 2020? Kommentera gärna nedan!
| 6 januari 2020 18:00 |