Locke & Key 2020-2022

Drama Skräck Fantasy
USA
50 MIN
Engelska
Locke & Key poster

Synopsis

Efter att deras pappa mördats under mystiska omständigheter, flyttar de tre Locke-syskonen och deras mamma till släkthemmet, Keyhouse, som de upptäcker är fullt av magiska nycklar som kan ha något att göra med pappans död. Medan barnen utforskar de olika nycklarna och deras unika krafter, vaknar en mystisk demon - som inte kommer låta något stoppa den från att stjäla nycklarna.
Ditt betyg
3.1 av 28 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
01
Welcome to Matheson
2020-02-07
02
Trapper / Keeper
2020-02-07
03
Head Games
2020-02-07
04
The Keepers of the Keys
2020-02-07
05
Family Tree
2020-02-07
06
The Black Door
2020-02-07
07
Dissection
2020-02-07
08
Ray of F'ing Sunshine
2020-02-07
09
Echoes
2020-02-07
10
Crown of Shadows
2020-02-07

Recensent

Jonna Vanhatalo

13 februari 2020 | 20:00

Fantasieggande om faror ur det förflutna

”Locke and Key” är en snygg och stundvis riktigt spännande ny fantasyserie på Netflix. Den handlar om borttappade nycklar, magiska världar och mörka skuggor, men blir tyvärr aldrig riktigt så otäck som jag hade velat ha den. Dock är det underhållande från start och många minnesvärda moment ger ändå i slutändan lön för mödan.
Serien baseras på Joe Hills och Gabriel Rodriguez tecknade skräckserie med samma namn. Utan att ha läst den, gissar jag att denna rätt snälla version är bra mycket mildare än förlagan. Jag låter det vara osagt om det hade blivit mycket bättre ifall man riktat sig till en äldre målgrupp, men i alla fall jag saknar lite sting i detta.
 
När Rendell Locke dör, flyttar hans sörjande fru och tre barn in i hans barndomshem i lilla staden Matheson. Invånarna i staden bemöter familjen med viss skepsis och börjar viska om det ökända Keyhouse, som de ska bo i. Snart upptäcker syskonen att huset är fullt av hemligheter och börjar hitta nycklar som låser upp kusliga rum ur det förflutna.
 
”Locke and Key” är en fantasyserie om mörka krafter och andra dimensioner. Samtidigt handlar den i grunden om ganska vardagliga, om än tunga, ting som trauma, skuld och sorg. Scenerna som vågar dröja sig kvar i dessa frågeställningar är också de bästa och mest berörande, medan de andra stundvis saknar viss skärpa.
 
Ensemblen består av några väldigt begåvade yngre skådespelare. Lillebror Bode spelas av Jackson Robert Scott, hans äldre syster Kinsey görs av Emilia Jones, medan Connor Jessup är äldste brodern Tyler. Alla tre är riktigt bra och de leder oss med stor övertygelse genom den snåriga historien. Tyvärr är det inte lika välspelat bland de vuxna i sällskapet, många bara gör sitt jobb, utan något tydligt driv. Darby Stanchfield som mamma Nina till exempel är synnerligen blek och det tar för många avsnitt innan jag känner något för henne.
 
Manuset är riktigt bra och lyckas väl med att hålla samman de många förvecklingarna och hoppen i tid och rum. Karaktärerna vi möter är på de flesta håll mångfacetterade och lätta att relatera till. Just de tidigare nämnda ungdomarna känner jag verkligen med, även om det ibland spårar lite i fokus. Jag tycker för mycket tid läggs på high school-dramatik, och finner möjligen hemligheterna vara några för många. Samtidigt är serien genomgående lite mysryslig och jag ser den med hyfsat stort engagemang som med tiden bara växer.
 
Jag hade förväntat mig något mellan ”Stranger Things” och ”The Haunting of Hill House”, men fick istället en korsning av ”Narnia” och ”Riverdale”.
 
”Locke and Key” är fantasieggande, men i mitt tycke väl barnvänlig och hade gärna fått vara mycket mer skrämmande för att helt övertyga. Dock är den absolut sevärd och passar perfekt för modiga barn från ca 9 år och uppåt. Att det blir en nästa säsong förstår man med största tydlighet. Och ja, jag får erkänna att jag faktiskt redan ser fram emot den.
| 13 februari 2020 20:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Locke & Key
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu