Hunters 2020-2023

Drama Thriller
USA
60 MIN
Engelska
Hunters poster

Synopsis

Serie som bygger på den sanna historien om en grupp nazistjägare i 1970-talets New York, som upptäcker att hundratals nazister på flykt bor i Amerika. De ger sig ut på en blodig hämndjakt och för att förhindra nazisternas konspiration till ett fjärde rike.
Ditt betyg
3.5 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
In The Belly Of The Whale
2020-02-21
02
The Mourner's Kaddish
2020-02-21
03
While Visions Of Safta Danced In His Head
2020-02-21
04
The Pious Thieves
2020-02-21
05
At Night, All Birds are Black
2020-02-21
06
(Ruth 1:16)
2020-02-21
07
Shalom Motherf***er
2020-02-21
08
The Jewish Question
2020-02-21
09
The Great Ole Nazi Cookout of '77
2020-02-21
10
Eilu v' Eilu
2020-02-21

Recensent

Annika Andersson

28 februari 2020 | 08:10

Svajigt om judiska nazihämnare

En blodig serie satt i 70-talets USA om judiska överlevande från koncentrationslägren som kraftfulla nazi-hämnare ledda av Al Pacino. Snyggt gjord och underhållande, men svajig i stilen och inte helt koscher.
”Hunters” är en blodtörstig hämnarserie satt i 70-talets USA med Al Pacino och Logan Lerman i huvudrollerna. En mängd oförklarliga mord hamnar på FBI-agenten Millie Malones bord (spelad av Jerrika Hinton). Det visar sig att kampen inte är över mellan spillrorna av nazistpartiet med dess rasideologi, och den grupp judiska överlevande som spårar upp dem för att slå tillbaka. Jakten för dem runt bland staterna, från små leksaksaffärer till maktens politiska korridorer, där vi hittar en obehaglig Dylan Baker i skurkrollen. 
 
Amazons storsatsning ska ha hämtat inspiration från verklighetens nazistjägare och det kontroversiella regeringsinitiativet ”Operation Paperclip” som välkomnade tyska vetenskapsmän efter krigsslutet att bidra med sina kunskaper till amerikansk teknologi såsom NASAs raketer, däribland forskare som tillhört nazistpartiet.

I serien är nazistjägarna en samling ”underdogs” som leds av Meyer Offerman (Al Pacino). Lonny Flash (Josh Radnor) är en avdankad skådis vars största vapen är hans charm, Mindy Markowitz (Carol Kane) en darrig gammal gumma som sköter det tekniska tillsammans med sin man Murray (Saul Rubinek), Roxy Jones (Tiffany Bone) är en ung, afro-amerikansk mamma vars spensliga armar tycks få superkrafter i slagsmål, Joe Mizushima (Louis Ozawa) en Bruce Lee-liknande atletisk kämpe, samt Sister Harriet (Kate Mulvany) i sitt iögonfallande nunnedok. Hennes tyska föräldrar skickade nämligen iväg henne till en klosterskola i England för att dölja hennes judiska identitet, vilket dock inte förklarar utstyrseln i det här sammanhanget annat än som coolhetsfaktor, eftersom det drar så mycket uppmärksamhet till sig. 
 
Gängets motto är det gammaltestamentliga ”öga för öga, tand för tand” när de söker upp krigsförbrytarna som gömmer sig under nya identiteter i USA.

Berättelsen är handlingsdriven och lämnar dessvärre karaktärsporträtten ganska platta, särskilt skurkarna som ofta nynnar på visor och skrattar hånfullt när de begår sina brott. Lena Olin spelar The Colonel, en noirliknande Dame i trenchcoat, och Greg Austin nynazisten som stiger i graderna allteftersom hans brott blir grövre och våldsammare. Den karikatyrliknande plattheten blir lite tålamodsprövande i längden.

Även om det känns nytt och uppfriskande annorlunda med en serie som porträtterar judiska överlevande som kraftfulla hämnare blir det också lite problematiskt såsom det är gjort här. ”Hunters” är en blodig serie som frossar i allt våld oavsett om offren är "skyldiga" eller inte. Det färgglada 70-talet varvas med svartvita återblickar till 40-talets koncentrationsläger, och som om verklighetens lidanden inte vore nog har de dramatiserats i sekvenser som när judiska fångar tvingas stå som schackpjäser och döda varandra när spelarna slår ut dem. Det känns lite smaklöst helt enkelt, och efter några avsnitt börjar allt flyta ihop till ett meningslöst våldspaket.

Serien svajar också, som om den inte riktigt bestämt sig för vilken stil den ska hålla sig till. Här finns flera referenser till superhjältar, som när Jonah låter sig imponeras av Meyers rikedomar och jämför honom med Bruce Wayne, eller när han dagdrömmer och ser gänget introduceras som coola hjältar i en TV-serievinjett där han själv är ”Decoder” - att dechiffrera koder visar sig nämligen bli hans specialitet. Men superhjältesegmenten gör varken serien ”Shazam”-rolig eller ”Kick Ass”-charmig, och lyckas inte heller balansera våldet så det får någon sorts absurd mening som i Tarantinos filmer.

Men visst är serien snyggt filmad (särskilt vinjetten), och visst är den på många sätt underhållande. Tempot är mestadels högt och jaktsekvenserna riktigt spännande. Trots oklarheterna i stil och manus och övriga brister lyckas den överlag hålla uppmärksamheten och landar på tre knappt godkända poäng.
| 28 februari 2020 08:10 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Hunters
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu