Film

Skribent

Patrik Linderholm

17 maj 2015 | 12:00

10 norska filmfavoriter

Vi tipsar om några av vårt grannlands mest sevärda filmer från de senaste åren.
Norge har som filmland ofta hamnat i skymundan av sina grannar Sverige och Danmark. Men till följd av vurmen för nordisk film och framgångar som ”Kon-Tiki” och ”Huvudjägarna” växer sig landet allt starkare. Här har vi samlat några av de senaste årens norska favoriter att kolla in på landets nationaldag.

"Oslo, 31 augusti"Må inte vara purfärsk, men Joachim Triers eminenta drama är ett som inte får missas och bland det bästa som Norge gjort de senaste åren. Här får vi under ett dygn följa unge Anders som checkar ut från behandlingshemmet där han varit för sitt drogmissbruk och nu ska gå på arbetsintervjuer och möta upp gamla vänner i Oslo. Trier, som här gjort en uppdaterad version av franska romanen ”Le feu follet” visar svärta och ångest i sin renaste och vackraste form i en lika vacker som deprimerande film. Missa heller inte Triers tidigare verk ”Reprise”, också den med Anders Danielsen Lie i huvudrollen. Finns på DVD och VOD.

"Till ungdomen"
Närgången dokumentär som skildrar fyra unga skolpolitiker i Norge – alla medlemmar i olika partier och som tvingas tampas med olika problem. Förberedelserna är många inför skolvalet, men när det socialdemokratiska lägret på Utøya ska ta plats förändras tillvaron drastiskt. Regissören Kari Anne Moe har följt ungdomarna under väldigt hemska skeenden och det är svårt att inte hamna i total misär, men tack vare de fyra väldigt olika individerna skapas även en intressant inblick i hur tillvaron såg ut hos unga, politiskt engagerade i Norge efter terrordådet. Finns på DVD och VOD.


"En iskall jävel"
Stellan Skarsgård gör huvudrollen i denna hyllade norsk/svensk/danska thriller som tävlade om Guldbjörnen i Berlin 2014. Regisserar gör Hans Petter Moland som jobbat med Stellan hela tre gånger tidigare; "Zero Kelvin", "Aberdeen" och "En ganska snäll man". Här bjuds vi på en brännande hämndthriller i iskall miljö när Stellans karaktär går bärsärkagång i en snöig liten ort när hans son blir mördad. I övriga roller syns dessutom svenska kollegan Peter Andersson, tyska skådespelarlegenden Bruno Ganz ("Undergången") samt stora norska namn som Pål Sverre Hagen ("Kon-Tiki"), Kristofer Hivju ("Turist") och Brigitte Hjort Sørensen ("Balladen om Marie Krøyer"). Finns på dvd.

"Blind"
Eskil Vogt, som skrivit manus till ovan nämnda Joachim Triers filmer ”Reprise” och ”Oslo, 31 augusti”, regidebuterar här med en historia om Ingrid (en lysande Ellen Dorrit Petersen) som hastigt förlorade synen på grund av en ärftlig sjukdom. Små saker i vardagen blir plötsligt en stor kamp och ändrar hela hennes liv. Frid finner hon i skrivandet och Vogt använder det snyggt till att lösa upp gränsen mellan fantasi och verklighet på ett sätt som för tankarna till Charlie Kaufmans manus till ”Adaptation”. Även svenska Vera Vitali dyker upp i en av rollerna.

"Pionjär"
Aksel Hennie (huvudrollsinnehavaren från ”Huvudjägarna”) omges av Hollywoodansikten som Wes Bentley och Stehpen Lang i denna djupgående thriller som utspelar sig i början av 1980-talets oljeboom i Norge. Hennie spelar dykaren Petter som är inte är så intresserad av oljan utan mer besatt av tanken att vara först på havsbottnen – vilket får många konsekvenser att bubbla upp under ytan. Finns på Blu-ray, DVD och VOD.

"Burning"
Åt det lite mer gladlynta hållet hittar vi denna actionkomedi som liknats vid en norsk ”The Fast and the Furious”. En bättre jämförelse är dock filmer som ”Cannonball Run” eller ”Nu blåser vi snuten”, för här har vi en mer klassisk långvägskörning med flertalet muskelbilar över Norges inland. Fina landskap blandas med bränt gummi när biltokige Roy tar med sin dotter på en vansinnesfärd från Oslo till Nordkap. För bilentusiaster är detta ett måste. Finns på Blu-ray, DVD och VOD.

"Död snö 2"
En av de mest oväntade norska succéerna de senaste åren är Tommy Wirkolas ”Död snö” om frysta zombienazister som legat gömda i de norska fjällen sedan andra världskriget och nu tinats upp. Förra året fick den en uppföljare med sju gånger så stor budget och ännu större ambition. Lyckligtvis blev resultatet i samma underhållande klass som originalet och vi bjuds på utsökt splatter med perfekt dos humor. Finns på DVD och VOD.

Kommer snart:


"1001 gram"
Norges senaste Oscarsbidrag som handlar om forskaren Marie som jobbar på Norges metrologiska institut där man vetenskapligt fastställer vikt, längd och volym på olika objekt. Det kontrollerande yrket passar hennes personlighet väl, men när hennes far insjuknar rubbas jämvikten. Formsäker dramakomedi om gränsen för vetenskapens strävan att kvantifiera den mänskliga existensen. Går upp på bio 5 juni.

"Homesick"


Svårhanterlig syskonkärlek uppstår när dansläraren Charlotte (Ine Marie Wilmann) träffar sin storebror Henrik (Simon J. Berger) som hon inte träffat sedan de var barn. Saknad, begär och själsliga projektioner står i centrum i detta komplexa och ytterst välspelade drama om kärlekens och familjens villkor och gränser. Gick på Göteborgs filmfestival i vintras, men har ingen bekräftad svensk release än.

"Women in Oversized Men's Shirts"


Det töntigaste som den feministiska poeten Sigrid vet är filmklichén om den unga kvinnan som på morgonen tar på sig sin manliga älskares skjorta, och ser sådär näpet indiesöt ut. Men när hon inleder en relation med en tjugo år äldre författare får hon svårt att upprätthålla sina ideal. Filmatiseringen av Gunnhild Øyehaugs hyllade feministiska roman "Vänta, blinka" av nykomlingen Yngvild Svee Flikkes är ett underhållande och ytterst träffande porträtt av några unga kvinnors kamp mot patriarkatet och sig själva. Gick på Göteborgs filmfestival i vintras, men har ingen bekräftad svensk release än.

Har du tips på någon norsk film man bör kolla in? Kommentera nedan!
| 17 maj 2015 12:00 |