Børning 2014

Action Komedi
Norge
89 MIN
Norska
Børning poster

Synopsis

På med bältet och häng med på tidernas råaste bilrace, från Oslo till Nordkap i Norges första bilåkarfilm i en mycket vacker miljö. Det som till att börja med skulle vara ett ”man to man”-race, blir ett vansinnigt lopp, med 26 feta bilar vid start.
Ditt betyg
2.9 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Patrik Linderholm

14 januari 2015 | 10:00

Bränslesnål transportsträcka

Norsk racingfilm hör sannerligen inte till det vanliga filmutbudet. Men vad som försöker vara hyllning till biljaktsfilmens glansdagar blir snabbt en blek burnout som närmast kan liknas vid en ”Göta Kanal” från grannlandet.
Att dra paralleller till racingfilmernas främsta franschise är såklart naturligt, men inte desto mindre felaktigt. "Børning" är nämligen långt ifrån "en norsk 'The Fast and the Furious'" som en del valt att benämna den. Inspirationen är istället till stor del hämtad från Hal Needham  - racing- och stuntlegenden som filmen inledningsvis även dedikeras till. Needham, som gick bort under 2013, rönte utöver sin stuntmankarriär även stor framgång som filmregissör till bl.a. "Nu blåser vi snuten!" och "The Cannonball Run". Och det är här vi börjar närma oss den riktiga ramen för filmen. 

Här får vi följa Roy (Anders Baasmo Christiansen) - en bilentusiast som inte tvekar på att tacka ja till ett eller annat bilrace. Så inte heller när hans höggravida fru sitter bredvid i hans Mustang, något som får mindre trevliga konsekvenser när vattnet går mitt i en nära döden-krock och deras dotter föds samtidigt som Roy forslas till fängelset. Fjorton år, två skilsmässor och 120 fortkörningsböter senare jobbar Roy på sin egendrivna verkstad i godan ro, med en lika bilintresserad flickvän (Jenny Skavlan) och ett skralt besöksschema av sin tonåriga dotter. Men plötsligt dyker nämnda dotter upp på visit och ska spendera hela två veckor tillsammans med pappa medan ex-frun åker på semester med nya mannen. Inte så kul för pappa Roy, särskilt då ärkerivalen TT utmanat honom på ett bilrace - som efter lite machosnack männen emellan växer till ett enormt lopp med över tjugo bilar genom hela Norge ända upp till Nordkap. 

Vad som väntas bli en äventyrsfylld resa över det norska landskapet – fullt av kniviga situationer och spännande etapper, blir ganska fort en utdragen transportsträcka som mer än ofta går på tomgång. Först och främst känns Roys rivalitet med TT oerhört grundbottnad och blir mest en trist tuppfäktning utan inlevelse. Förutom ett gammalt groll från ungdomen känns rivaliteten, och att den sträcker sig så pass långt, minst sagt omotiverad. Roy, som ska agera filmens protagonist, framstår också som en väldigt osympatisk karaktär. Framför allt är hans förhållande till dottern oerhört strikt och stramt - och en väntad utveckling mellan far och dotter sker så stolpigt att det i slutändan inte känns förtjänat.

Är man bil- och racingintresserad finns det lyckligtvis en gnutta positiva delar att hämta ur ”Børning”. Bränt gummi och motorskri är det gott om, och vurmen för amerikanska muskler framför asiatisk teknik lyser starkt. Men kärleken för motorerna räcker inte särskilt långt, för det brister i maskineriet på många andra ställen och i slutändan känns ”Børning” mest som något som fick soppatorsk redan vid startlinjen.
| 14 januari 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Slår "Fast & Furious"-filmerna gällande både underhållning och hästkrafter.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu