Pionjär 2013

Drama Thriller
Norge
98 MIN
Norska
Pionjär poster

Synopsis

"Pionjär" är en thriller som utspelar sig i början av det norska oljeäventyret. Stora förekomster av olja och gas har upptäckts på norsk havsbotten och de norska myndigheterna vill föra dem i land via en rörledning på 500 meters djup.

Yrkesdykaren Petter (Aksel Hennie) är besatt av tanken på att vara den första som når botten. Han har den disciplin, styrka och äventyrslust som krävs för att ta på sig ett av världens mest farliga uppdrag. En tragisk olycka ställer emellertid allt på huvudet och leder Petter in på en resa där han gradvis förlorar kontrollen över vem som drar i vilka trådar. Ju närmare Petter kommer sanningen, desto mer går det upp för honom att hans eget liv är i fara…
Ditt betyg
2.6 av 18 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

31 januari 2014 | 01:59

Klichéartade konspirationer

GIFF 2014 - "Pionjär" börjar på topp för att sedan ständigt dala nedåt. Regissören Erik Skjoldbjaerg kunde ha gjort en storslagen nordisk konspirationsthriller, istället utvecklas den mer till en medioker amerikansk dito. Efter en lång dipp i mitten tappar jag intresse för handlingen, det kan sen inga b-filmsexplosioner i världen ändra på.

Tack vare 80-talets oljefynd i Nordsjön blev Norge ett av världens rikaste länder. Men vem fick betala priset? Den här historien låter sig inspireras av verkliga händelser för att berätta en fiktiv David och Goliat-historia, där David är dykaren Petter som nystar i storföretagens nät av fula lögner.

Petter har förlorat sin bror under förberedelserna för bygget av en pipeline, som ska pumpa in olja i Norge och göra väldigt många människor väldigt förmögna. Prestige och mycket pengar står på spel, så ingen vill gärna ta på sig skulden eller berätta vad som egentligen hände när Knut dog på havets botten. Petter drar igång en egen undersökning och får många fiender på köpet, varav några gärna skulle tysta hans snokande frågor för gott.

Här finns onekligen grund för en raffinerad oljethriller, och "Pionjär" börjar mycket lovande. Från de första scenerna kastas vi in i dykarnas klaustrofobiska arbetsmiljö där de är helt utlämnade till varandra, och pressade - bokstavligen - av ett lufttryck som kan innebära en fara för livet. De här scenerna visar sig vara filmens mest spännande, och Aksel Hennie ("Huvudjägarna"), som är med i så gott som varje bildruta, spelar sin roll väl.

Sen utvecklas det i en rätt igenkännbar riktning, och ju längre filmen går desto tydligare blir det att "Pionjär" inte siktar på storverk. Istället nöjer man sig med några av de mest klyschiga filmrepliker du kan tänka dig i en konspirationsthriller, och några väldigt klassiska (ja, uttjatade) grepp när Petter blir allt mer paranoid och tappar greppet i sin jakt på sanningen. Skjoldbjaerg (mest känd för "Insomnia" - originalet) blir aldrig politisk eller vass. Synd är det, för "Pionjär" påminner vagt om Mikael Marcimains utmärkta thriller "Call Girl" med en verklighetsbaserad story i ungefär samma tidsera, men där tar likheterna också slut.

De amerikanska gästspelarna Wes Bentley ("The Hunger Games") och Stephen Lang ("Avatar") går på sparlåga, som om de hakade på en gratis semester och trodde att ingen ändå skulle se filmen. Och nu kan jag ändå inte rekommendera den fullt ut, möjligen kan "Pionjär" göra sitt i DVD-spelaren en kväll när allt du söker är en trygg, skandinavisk deckare.

| 31 januari 2014 01:59 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Pionjär
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu