LISTA

Skribent

Erika Jarhed

2 april 2023 | 13:00

Från Ariel till Hercules: 11 kommande live-action-remakes från Disney

Allra senast hade nytolkningen av "Pinocchio" premiär på Disney+. Men vad kan vi vänta oss härnäst? Vi har listat 11 kommande live-action-remakes av Disney.
Ingen har nog missat Disneys trend att omvandla gamla animerade filmer till live-action-remakes. Kalla det idétorka, att mjölka pengar eller vad du vill - men onekligen har Disneys nytolkningar blivit stora succéer genom åren.
 
Remakes av bland annat "Skönheten och odjuret" (2017), "Lejonkungen" (2019) och "Aladdin" (2019) har hovat in pengar till studion, men det har också skapat en hel del diskussioner om hur en nytolkning borde förhålla sig till sitt original. Men Disney räds inte då de inte verkar ha planerat att sluta med live-action-trenden den närmaste framtiden. 
 
Vi har samlat ihop 11 kommande Disneyfilmer som planeras att få en nytolkning, och vi har många gamla godingar att se fram emot!
 

1. Peter Pan & Wendy (28 april Disney+)

 
 
Dags för ännu en tolkning om pojken som aldrig ville bli stor. Det har gjorts olika versioner av berättelsen genom åren, allra senast med filmen "Wendy" från 2020. Nu är det Disneys tur att göra en live-action-version av sin animerade film "Peter Pan" från 1953, som i sin tur baseras på J. M. Barries teaterpjäs.
 
Denna gången tar Alexander Molony an sig rollen som Peter Pan och Ever Anderson som Wendy (eller Lena som hon kallas i den svenska versionen). Och Kapten Krok kommer att spelas av ingen mindre än Jude Law! Utifrån den senaste trailern kan vi inte säga annat än att vi har en riktig äventyrsfilm att se fram emot. Regissören David Lowery, som 2016 gjorde "Peter och draken Elliott", står för regin och premiär blir det redan 28 april på Disney+.
 

2. Den lilla sjöjungfrun (Biopremiär 26 maj)

 
 
Det är nog ingen som har missat att en live-action-remake av "Den lilla sjöjungfrun" från 1989 är på gång. Halle Bailey får vi se i titelrollen och Rob Marshall regisserar, som inte är helt obekant för Disney då han tidigare har gjort filmer som "Into the Woods" (2014) och "Mary Poppins Returns" (2018).
 
I denna version kommer vi både att få se och höra många välbekanta personer - Awkwafina, Jacob Tremblay, Javier Bardem och Melissa McCarthy. Alan Menken återvänder som kompositör från originalfilmen och har tillsammans med Lin-Manuel Miranda ("Encanto", "Moana") skrivit fyra nya låtar. Den senaste trailern som släpptes vid Oscarsgalan blev för övrigt den mest sedda trailern för en live-action-film av Disney sedan "Lejonkungen" från 2019! Biopremiär 26 maj.
 

3. Snövit (22 mars 2024)

 
 
Det har gjorts en hel del olika versioner av sagan om Snövit genom åren, inte minst 2012 när både "Snow White and the Huntsman" och "Spegel, spegel" kom. Nu är det Disneys tur att göra en egen version med Rachel Zegler i huvudrollen. Henne har vi bland annat sett i "West Side Story", och hon kommer även att spela huvudrollen i den kommande prequel-filmen "The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes".
 
Gal Gadot axlar rollen som den onda drottningen, och Andrew Burnap ("WeCrashed") kommer att spela karaktären Jonathan - troligtvis prinsen som äntligen har fått ett eget namn. Marc Webb ("The Amazing Spider-man") regisserar och manus är skrivet av ingen mindre än Greta Gerwig! Bättre än såhär kan det väl ändå inte bli? Inspelningen blev klar i somras, och duon Benj Pasek och Justin Paul har skrivit nya låtar. Premiär blir det 22 mars 2024.
 

4. Mufasa: Lejonkungen (5 juli 2024)

 
 
2019 kom nyversionen av "Lejonkungen" som blev en stor succé för Disney av regissören Jon Favreau. Men nu sätter sig i stället Barry Jenkins i registolen för prequel-filmen "Mufasa: Lejonkungen", som har ett imponerande CV med prisade filmer som "Moonlight" och "If Beale Street Could Talk" på listan.
 
I denna prequel kommer vi att få se den unge Mufasas väg till makten. Men vi kommer självfallet att få möta favoriterna Timon, Pumba och Rafiki också, där Seth Rogen, Billy Eichner respektive John Kani återvänder i sina roller. Aaron Pierre ("The Underground Railroad") har anslutit som röstskådespelare till huvudkaraktären Mufasa och Kelvin Harrison Jr. ("It Comes at Night") till Scar. Självfallet kommer Jenkins följa samma verklighetstrogna och CGI-animerade stil som Favreaus använde sig av i den tidigare filmen. Premiär 5 juli 2024!
 

5. Djungelboken 2

 
 
Jon Favreau verkar inte få nog av Disney. 2016 regisserade han "Djungelboken" som drog in stora pengar och detsamma med filmen "Lejonkungen" från 2019. Självfallet vill inte Disney riktigt släppa taget om honom riktigt än. Härnäst kommer han att regissera uppföljaren till "Djungelboken", med ett manus skrivet av Justin Marks, som stod för manus även i den första filmen.
 
Rudyard Kipling, författaren till novellsamlingen "Djungelboken" från 1894, har skrivit mängder av berättelser om pojken Mowgli och Marks har sagt att uppföljaren kommer att använda sig mer av Kiplings material. Det är även bekräftat att Neel Sethi kommer att återvända i sin roll som Mowgli, men då får de nog skynda sig på om inte tanken är att vi ska få möta en vuxen version av djungelpojken. Om Idris Elba, Scarlett Johansson och Lupita Nyong'o återvänder som röstskådespelare får vi se. Ännu är inget premiärdatum satt.
 

6. Hercules

 
 
1997 kom den animerade filmen "Hercules" och självfallet är Disney på gång med en live-action-version. Russo-bröderna Anthony och Joe, som har regisserat tidernas näst mest inkomstbringande film "Avengers: Endgame", ska producera och David Callaham ("Wonder Woman 1984") ska skriva manus. I somras gick man ut med att Guy Ritchie, som 2019 gjorde live-action-versionen av "Aladdin", ska regissera.
 
Bröderna Russo har tidigare sagt att nytolkningen av "Hercules" inte kommer att vara någon direkt översättning av filmen från 1997, utan den ska ha helt nya element samtidigt som de vill förhålla sig till originalets stil. Inga skådespelare har ännu tillkännagivits, och inget premiärdatum finns. Men vi väntar med spänning på fler nyheter! Vem vill vi se i rollen som Hercules?
 

7. Ringaren i Notre Dame

 
 
Redan 2019 gick man ut med att Disney kommer att göra en live-action-film av "Ringaren i Notre Dame". 1996 släpptes den animerade filmen, som är löst baserad på Victor Hugos roman med samma namn. Manus till filmen kommer att skrivas av David Henry Hwang, som främst har skrivit teaterpjäser tidigare, och Disneys favorit Alan Menken ska återvända som kompositör.
 
Tidigare har det meddelats att Josh Gad ska producera, som har varit delaktig i flertalet Disney-produktioner genom åren, exempelvis gör han rösten till Olof i "Frost"-filmerna. Det har dessutom varit snack om att Gad själv kommer att ta sig an rollen som den vanskapte ringaren.
 
Senast 2021 fick vi nyheter om filmen då Gad bekräftade att projektet fortfarande är på gång - förhoppningsvis får vi inte vänta allt för länge på nya uppdateringar.
 

8. Aristocats

 
 
"Alla snubbar vill ju vara katt" är nog en melodi många känner igen. 1970 hade "Aristocats" premiär och nu över 50 år senare är det dags att göra en nyversion av den gamla klassikern. Och filmen har fått en något otippad regissör - Ahmir "Questlove" Thompson. Questlove är frontfigur och trummis i bandet "The Roots". Men Questlove är inte helt obekant inom filmvärlden. 2022 fick han motta Oscarn för bästa dokumentär för filmen "Summer of Soul". Dessutom kommer musikern också att ha ansvaret för "Aristocats" soundtrack.
 
Ännu vet vi inte vem som ska spela Madame Bonfamille och den girge betjänten, och inte heller vilka som lånar ut sin röst till katterna J. Thomas O'Malley och Marie (vi antar att de inte kommer att göra samma misstag som med "Cats"). När filmen får premiär får vi se.
 

9. Svärdet i stenen

 
 
Här har vi en riktigt gammal Disneyfilm som ska livas upp. 1963 kom den animerade versionen som baserad på romanen med samma namn av den brittiska författaren T. H. White. Disneys animerade version var dessutom den sista filmen som släpptes innan Walt Disneys död.
 
Redan 2015 tillkännagavs det att "Svärdet i stenen" ska få en nytolkning, med manus skrivet av Bryan Cogman. Cogman är inte helt obekant med fantasyvärlden då han tidigare har skrivit manus till flertalet avsnitt för "Game of Thrones" och nya "The Lord of the Rings: The Rings of Power". 2018 meddelades det att Juan Carlos Fresnadillo ("28 dagar senare") kommer att regissera - men efter det har vi inte fått höra så mycket mer. Vem vill vi se i rollen som Arthur och Merlin?
 

10. Lilo & Stitch

 
 
Självfallet måste även berättelsen om flickan och hennes blå utomjording få en nytolkning! 2018 kom nyheten att "Lilo & Stitch" från 2002 ska få en live-action-version som ska produceras av Dan Lin, som tidigare har producerat Disneys "Aladdin" från 2019.
 
Först var Jon M. Chu ("Crazy Rich Asians") ombord som regissör, men i somras meddelade man att Dean Fleischer-Camp tar över, som tidigare har gjort den stop motion-animerade filmen "Marcel the Shell with Shoes On". Nu senast i februari rapporterades det att Zach Galifianakis har anslutit till filmen och nykomlingen Maia Kealoha spelar huvudrollen Lilo. Filmen görs för streamingtjänsten Disney+, men när det blir premiär återstår att se!
 

11. Vaiana

 
 
2016 kom filmen "Vaiana" (eller "Moana" som den heter på engelska), som blev en riktig hit. Där fick vi möta den viljestarka dottern till en hövding som ger sig ut på äventyr för att leta efter en sägenomspunnen ö, och på vägen möter hon halvguden Maui som följer med på hennes resa. Det kan ju tänkas vara något tidigt att göra en live-action-version av filmen, som bara har 7 år på nacken - men det struntar Disney i. Skådespelaren Dwayne Johnson, som gör rösten till Maui, har nämligen bekräftat att en spelfilm är på gång.
 
Johnson kommer tillbaka i rollen som halvguden, och skådespelerskan Auli‘i Cravalho som gjorde rösten till Vaiana är med som exekutiv producent. Johnson säger att de i nuläget är väldigt tidigt i processen, och vem som ska spela titelrollen, och vem som ska regissera, är ännu oklart.
 
Vilken kommande live-action-film av Disney ser du mest fram emot?
| 2 april 2023 13:00 |