INTERVJU

Skribent

Erika Jarhed

13 maj 2023 | 20:00

23-åriga Willy om att göra sin första film: "Det behövs spetsiga armbågar!"

"Det behöver inte vara så komplicerat. Låna en kamera och gör något fett!" uppmanar Willy Fermelin som just nu är aktuell med en alldeles egen kortfilm, och som tipsar hur du ska göra för att följa dina film-drömmar!
Det finns säkerligen många där ute vars största dröm är att få jobba med film - eller kanske till och med att få skapa film. Men frågan är hur och var man egentligen ska börja. Vi har fått chansen att intervjua Willy Fermelin, 23 år, som har följt sin dröm och påbörjat sin karriär som filmregissör. 
 
I vintras hade hans alldeles egna kortfilm "Nadish" premiär på Göteborgs filmfestival och i mars visades den på barn- och ungdomsfestivalen BUFF i Malmö. Willy hoppas att filmen kommer att få en internationell premiär inom kort, och att den kommer att visas på fler nationella festivaler under året. Men redan nu är han på gång med en helt ny kortfilm som ska spelas in under våren och sommaren.
 
För MovieZines räkning berättar Willy om hur det hela gick till när han började sin karriär som regissör, vilka utmaningar som finns inom branschen och vilka tips han vill skicka med till dem som också vill följa sin dröm.
 
Du har tidigare studerat filmlinjen på Katrinebergs folkhögskola - blev det startskottet för dig i din karriär som filmregissör?
 
- Ja det var där filmandet började på riktigt för mig! Likt många andra tvååriga filmutbildningar så finns det inga krav för att komma in, och väl där får du göra väldigt mycket film. Under andra året fick vi i princip styra hela utbildningen själva. För mig passade det perfekt och det fanns många resurser. Efter utbildningen kände jag att man hade fått med sig det man ville lära sig, och att man dessutom att hade med sig några filmer ut till den "riktiga" världen när man exempelvis ska söka stöd till nya grejer.
 
Willy Fermelin. Bild: Fanzingo.
 
Du har gjort kortfilmen "Nadish" som var med och tävlade i Göteborg Film Festival tidigare i år. Hur var det att få skapa en helt egen film och hur såg den processen ut?

- Efter skolan jobbade jag lite som filmarbetare där jag bland annat var med och castade till en ungdomsfilm och var även med som statistansvarig för en långfilm. Jag tog hjälp av de jag castat till ungdomsfilmen som skådisar och gjorde "Nadish" tillsammans med flera ur teamet från långfilmen. Filmen handlar om en klass med 15-åringar där en lek de kör spårar ur. Jag ville hitta en viss autenticitet som jag tycker är svår att nå med ett redan färdigskrivet manus, och därför valde jag att i stället jobba fram filmen tillsammans med skådespelarna, producenten och fotografen.

- "Nadish" gjordes i princip utan någon budget då vi bytte tjänster med varandra för att få filmen gjord. Till exempel gjorde vi en reklamfilm åt en cateringen så att de kunde sponsra oss med mat och vi gjorde en musikvideo åt statistgänget för att de skulle ställa upp. Det behövs många spetsiga armbågar för att göra film utan pengar, och det hela underlättas när man känner rätt folk som kan hjälpa till när det behövs!
 
Nu håller du på att utveckla ett helt nytt projekt. Berätta mer om det!

- Ja min nya film kommer att heta "Älta mig", och handlar om fjortonåriga Wilma som har fastnat i barndomen. För att passa in bland sina tuffa vänner provar hon drogen tramadol. Filmen har jag utvecklat under snart ett år och den kommer mycket från mina egna erfarenheter, och är ett ämne som jag tycker är mer relevant nu än någonsin. Jag jobbar rätt likt som jag gjorde med "Nadish", det vill säga utan manus där filmen arbetas fram tillsammans med skådespelarna.
 
Från kortfilmen "Nadish" som hade premiär under Göteborgs filmfestival tidigare i år.
 

"Kolla upp allt och sök allt!"

 
Men hur går man då tillväga för att finansiera en helt egen kortfilm, och dessutom få in den på filmfestivaler?

- Det finns oändligt många möjligheter att få in sin film på filmfestivaler, som via hemsidor som "FilmFreeway". Men det ska sägas att många av dem är lite av ett "luftslott" där de kan ta en saftig avgift för att sedan inte visa upp filmerna mer än på sina hemsidor. Om syftet är att man vill visa sin film för publik bör man kolla upp festivaler som gör det och kolla vilka som är gratis, vilket de flesta i Sverige är - och sök till dem alla! Sen kan man utforska vilka utländska festivaler som är värt att lägga pengar på.

- Att finansiera sin kortfilm är väldigt kämpigt. En normalstor inspelning, där alla ska få betalt, landar oftast på minst 400 000 kr. Men det finns regionala filmfonder som man kan söka stipendium och samproduktionsstöd från. Men för att komma upp i summorna där alla får betalt behöver man stöd från Svenska filminstitutet, och där är det stor konkurrens. Speciellt i början av din filmkarriär. Förproduktionen blir därför en enda stor jakt efter att få ner priser och få rabatter från exempelvis teknikuthyrare. Men mycket handlar som sagt att skapa ett utbyte i tjänster bland andra filmare.
 
Från kortfilmen "Nadish".
 
Vad är de största utmaningarna med att göra en kortfilm?

- Det är oundvikligt med motgångar under just utvecklingen och förproduktionen, och där får man lära sig att kompromissa. Det är också där minst 70 procent av tiden på filmen läggs. Sen kan det vara stor press under inspelningen, även fast det är väldigt kul. Det är ju där själva materialet till filmen skapas och då är det lätt att ställa för höga krav på sig själv och andra. Men med erfarenhet blir allt lättare, och man kan förutse mer och förbereda sig på rätt sätt.
 

"Låna en kamera och gör något fett!"

 
Vad är dina bästa tips till dem som också vill komma igång med att göra en kortfilm?

- Att det inte behöver vara så komplicerat, varken filmidén eller produktionen. Man måste börja någonstans och det räcker med att låna en kamera en helg och filma sina kompisar för att kunna göra något fett. Och om man vill komma in i filmbranschen borde man försöka hitta ställen där andra filmare hänger, oftast har regionala resurscenter koll på sånt. I Stockholm finns Film Stockholm som arrangerar massa saker, i Göteborg finns FilmCloud som gör samma sak. Sen har de flesta regioner en regional filmfestival varje år där man kan visa sin film, kolla på andras filmer, mingla och känna att man "är en del av branschen".
 
23-åriga Willy Fermelin har följt sin dröm och är verksam som filmregissör i Stockholm.
 
Vilka sorters filmer ser du själv upp till och får inspiration av?

- Det går väldigt mycket i cykler för mig. Just nu kollar jag på mestadels dokumentärer, även fast jag bara gör fiktionsfilm. Men jag inspireras mest av andra kortfilmer. Det är ju ändå det formatet jag själv håller på med!
 
Vad är då det bästa med att jobba med film enligt dig?

- Av vara med och bygga upp något från en liten idé man har i huvudet till en film på stora duken. Att träffa och jobba med så många olika människor och att ha en anledning att åka bort på semester haha, eftersom det är så mycket festivaler året om!
 
| 13 maj 2023 20:00 |