Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

5 augusti 2022 | 13:00

Whoopi Goldberg gör animerade filmer för barnbarnsbarnens skull

MovieZine snackar med EGOT-vinnaren Whoopi Goldberg om den animerade och barnbarnsbarn-vänliga långfilmen "Tur" samt nya "En värsting till syster 3".
Whoopi Goldberg har en lång karriär som skådespelare bakom sig, med roller i allt från "En värsting till syster"-filmerna, "Ghost", "Purpurfärgen", "Star Trek: Generations" och "Lejonkungen". Hon är dessutom en av bara 17 personer att lyckas med bedriften att kunna kalla sig för EGOT-vinnare, efter att ha knipit ett gäng Emmys, en Grammy, en Oscar (för birollen i "Ghost") och en Tony. På senare tid är hon däremot kanske mest känd som en av programledarna för tv-programmet "The View" i USA. 
 
Nu är hon aktuell med den nya animerade långfilmen "Tur" hos Apple TV+, en film som på många sätt kombinerar "Insidan ut" och "Monsters Inc." - fast med tur och otur som sitt centrala tema. Inför premiären fick MovieZine chansen att prata lite med Whoopi om den nya filmen och hur det egentligen går med produktionen av den där efterlängtade tredje "En värsting till syster"-filmen.
 
Vi passar för övrigt även på att avslöja för en positivt chockad Whoopi, att "Sister Act" kallas för "En värsting till syster" här i Sverige, vilket vi redan skrivit en egen artikel om. Här nedan hittar du däremot hela vårt snack med henne.
 
Large baf646ba8103854efc9caa7e9ba8338e luck photo 0006
Whoopi Goldberg vid sidan om sin karaktär Kaptenen i "Tur". 
 
Jag har givetvis sett "Tur" inför vårt samtal - och jag gillade verkligen sensmoralen i filmen. Hur vi alla kan hitta något gott i ögonblick som för stundens kanske känns mer oturliga. Vad var det som lockade med det här projektet för dig?
 
- Det var någon som frågade om jag ville vara med, haha. Det var vad som fick mig att vilja vara med. 
 
Något säger mig att du får en hel del frågor om att vara med i olika saker, men att det inte alltid leder till ett ja. Vad gjorde att det här blev just en av grejerna du valde att hoppa på?
 
- Jag önskar att jag kunde säga att det var sant. Men jag får faktiskt inte så många frågor alls, vad det nu än beror på. Jag har ju ett annat dagjobb också, så det gör det lite svårt ibland att komma ifrån och göra andra saker. Men sanningen är att jag älskar animering, så när någon frågar mig om jag är intresserad av att vara med i något animerat - så försöker jag alltid att tacka ja. Eftersom jag vet att det är lättare för mig att göra, jag behöver inte få håret eller sminkning fixat utan det är bara min röst som krävs... och jag verkar vara helt okej på att snacka, så därför försöker jag alltid att tacka ja.
 
"Tur" kommer att släppas globalt genom Apple TV+, du har genom åren gjort mängder av animerade projekt. Jag är exempelvis givetvis själv ett fan av "Lejonkungen" från 1994. Kan du se någon skillnad i hur den här typen av röstroller har förändrats genom åren sedan dess, eller är det fortfarande mer eller mindre fortfarande samma gamla visa?
 
- Jag tror nog att det är mer eller mindre samma gamla visa. Projekten i sig är ju däremot alltid väldigt olika från varandra, så man får fortfarande ha väldigt roligt varje gång. För min del har det också handlat mycket om att jag ville att mina barnbarn skulle kunna se på i alla fall några av mina filmer, för det har kanske inte varit helt lämpligt att låta dem titta på mina tidigare filmer. Men när jag gör de animerade grejerna, så blir det lite lättare.
 
- Nu har jag till och med ett barnbarnsbarn, som precis har börjat inse att jag är Whoopi Goldberg [Whoopi heter egentligen Caryn Elaine Johnson]. Hon brukar berätta det för mig ganska ofta. "Du är Whoopi Goldberg!". Och hon säger att hon brukar berätta det för sina vänner, att hon känner Whoopi Goldberg. Så jag brukar fråga henne om det ens är någon som bryr sig, vilket hon påstår att dem gör. Hon är åtta år nu, haha. 
 
Jag förstår precis. Min äldsta son är nio år nu, så han kommer nog att börja upptäcka dina grejer snart också.
 
- Haha, ja!
 
Large baf646ba8103854efc9caa7e9ba8338e sisteract
Whoopi Goldberg i "En värsting till syster".
 
Jag vet inte om du är medveten om det här, men "Sister Act" heter "En värsting till syster" i Sverige... om man skulle översätta det tillbaka till engelska.
 
Whoopi: Hahaha!
 
Av någon anledning valde man att ge filmen en annan titel här. Och nu undrar jag givetvis om den tredje filmen någonsin kommer att släppas? Så vi får se the badass back in action!
 
Whoopi: Vi hoppas det! Den ligger i pipelinen, vi borde dra igång inspelningarna nästa år. Tidigt nästa år. Kommer den heta "Badass Nun" hos er då? 
 
Nej, men nästan. "A Badass as Sister"!
 
Whoopi: Jag älskar det! Jag måste nog skaffa mig en t-shirt med trycket "Badass Sister" på, bara därför. Jag älskar det, vi får ta ett nytt trevligt snack när den filmen kommer ut också. 
 
 
"Tur" finns nu tillgänglig att streama hos Apple TV+. "En värsting till syster 3" börjar alltså förhoppningsvis att spelas in nästa år, så vi kanske kan hoppas på en premiär under 2024. Under helgen släpper vi även våra snack med Jane Fonda och Simon Pegg som lånar ut sina röster till andra karaktärer i "Tur".
 

ANNONS: Prova på Apple TV+ gratis i 7 dagar

 
Vilken är din favoritroll med Whoopi Goldberg? Kommentera gärna nedan!
| 5 augusti 2022 13:00 |