Intervju

Skribent

Mats Karlsson

19 oktober 2012 | 20:01

Ulf Malmros: "Mammas pojkar" är en snäll bror till "Smala Sussie"

MovieZine fick en exklusiv intervju med mannen som sannerligen vet hur man får svenskarna att skratta.

Ulf Malmros har mycket på sitt samvete, filmiskt sett. Alltifrån "Ha ett underbart liv" till "Tjenare Kungen", "Smala Sussie" och senast "Bröllopsfotografen". I år tänker Malmros få oss svenskar att sätta julmaten i halsen när vi går och ser "Mammas pojkar" på självaste juldagen.

Exklusivt för MovieZine berättar Malmros om vad vi har att se fram emot.

Hur skulle du beskriva "Mammas pojkar"?

- "Mammas pojkar" är en renodlad komedi och en hyllning till de som går upp till 168 procent i sitt intresse. I det här fallet handlar det om två hårdrockande bröder som vill ordna ett hårdrocks-konvent i sin lilla by. Men det är också en film om föräldrar som curlar sina barn. Brödernas mamma är präst i byn och rejält överbeskyddande. Hon syr heavy metal-gardiner till sina söner och lämnar dom inte i fred en sekund. 

Om vi ser till dina tidigare filmer, vilken av dem liknar den mest? Eller rentav en blandning av flera filmer?

- För min del känns "Mammas pojkar" som en snäll bror till "Smala Sussie" och kanske tremänning med "Bröllopsfotografen".     

Hannes Holm har sagt till mig att ni gärna retas lite med varandra, genom att bland annat skicka sms till varandra. Nu går ni upp samtidigt med era filmer. Betyder det att du och Hannes kommer att vara bittra konkurrenter?

- Om Hannes och jag tävlar om biopubliken i jul så kan jag inte tänka mig en bättre motståndare. Jag kommer självklart att hata honom fram till nyår om han får bättre siffror än mig. Som tur är åker jag till USA över jul och nyår och tänker inte kolla sms och mail. Så om han vill vara elak får han ringa. 

Varför ska man välja din film framför "Sune i Grekland"?

- Disney som distribuerar min film påstår att vi inte har samma målgrupp, så det är väl halva lösningen på problemet. Diplomaten i mig uppmanar folk att se båda filmerna, men väljer de bara en - så får det bli "Mammas pojkar". Den är ju så sinnesjukt rolig. "Sune" är bara otroligt rolig. Viss skillnad. 

Berätta lite om musiken i filmen. Vem har komponerat musiken och hur har du tänkt där?

- Först var det tänkt att Iron Maiden skulle stå för musiken, men deras management är ingen lek. Det var så mycket som skulle godkännas. Risken var att filmen inte skulle bli min. Så lösningen blev att skapa ett eget fiktivt band som bröderna dyrkar i filmen. Lättare sagt än gjort. Man som tur är finns Jimmy Lagnefors och Mats Levén. Jimmy har gjort musik till flera av mina tidigare filmer och Mats gjorde jag en rockvideo till när han var sångare i hårdrocksbandet Swedish Erotica. De har skrivit riktigt bra låtar till vårt påhittade band Ludor. Det blev så lyckat att det blir ett soundtrack så småningom. 

Ska hårdrocksmusiken vara en hyllning eller retas du med hårdrocken?

- Hårdrocken i "Mammas pojkar" är gjord på fullaste allvar. Det enda är väl texterna, som kanske driver lite med klichéerna. Du vet, undergångsromantiken och det. 

Varför dessa sköna frisyrer? Det är ju en del kända namn som nästan döljs i frisyrerna?

- Till att börja med så har ju Björn Starrin inget hår alls, och Johan Östling är korthårig. Så det fick bli peruker. Tunnhåriga hårdrockare som vägrar ge upp sina frisyrer är väl ganska vanligt förekommande på till exempel Sweden Rock, så vi valde att hålla oss till verkligheten.  

Är trailern beskrivande för filmen? Det man får ut av trailern så verkar det vara en simpel och rak story? Misstänker att du har överraskningar på lut som inte avslöjas i trailern.

- Trailerklippningen är så jäkla svår varje gång. Det är knepigt att förmedla budskap och stämningar på ett bra sätt. Men trailern till "Mammas pojkar" speglar filmen på ett bra sätt. Visst, det är en enkel och rak historia, men karaktärerna är självklart fördjupade och genomgår flera olika stadier.  

Förutom de vi ser i trailern, vilka andra skådisar kommer vi att få se?

- Tuva Novotny finns knappt med i trailern, men hennes karaktär blir en stor överraskning i filmen. Vi har medvetet valt att gömma undan henne lite vid lanseringen.

Filmen flyttades fram ända till juldagen, om jag inte missminner mig låg den i augusti innan flytten. Är det ett försök att fånga julpubliken eller vad fick er att göra en sådan flytt?

- Det var Disney som ville ge "Mammas pojkar" en juldagspremiär, och SF var genast med på det. Det är ingen självklarhet att det blir storpublik bara för det, men möjligheterna blir självklart större. "Mammas pojkar" har väl de rätta förutsättningarna antar jag - sommar och bred komedi.

Filmen hette "Bröderna Hårdrock" förut, men den fick en ny titel strax innan flytten. Varför?  Är titelbytet för att du vill påtala att mamma i filmen har större fokus än vad man kanske först trodde. Måste erkänna att jag gillade förra titeln bättre, även om jag absolut inte avskyr "Mammas pojkar".

- Det finns ju två verkliga bröder som blev kallade "Bröderna Hårdrock" efter ett inslag i ett TV-program för femton år sedan. De spelar i black metal-bandet Nifelheim och var inte alls glada i att vi lånade "deras" namn. Det kan jag förstå, så jag ville byta titel på filmen. "Mammas pojkar" handlar ju inte om de verkliga bröderna. På sätt och vis stämmer "Mammas pojkar" bättre eftersom hårdrocken inte är det bärande i storyn. Det är brödernas relation till sin krävande mamma som är grundpelaren.  

Blir "Flickan från Mars" med Micke Nyqvist nästa eller blir den omtalade science fiction-filmen nästa projekt? Om SFI vägrar ge produktionsbidrag så lovar jag att bidra med 10 kr!

- Åh tack! Då har vi en kaffe klar till inspelningen. "Flickan från Mars" heter numera "Min så kallade pappa". Den ska spelas in under nästa år och blir en helt ny genre för mig. Pitchen låter så här: "När den självupptagne Martin drabbas av en stroke och inte längre minns vem han är, så skapar dottern den pappa hon alltid saknat". Just nu letar vi efter en lucka i Micke Nyqvist amerikanska karriär. Jag har ett par Sci-Fi/fantasy-projekt i pipen, men de är oerhört svåra att finansiera i ett så litet land. Vi är tydligen en rationellt folk och ogillar om det svävar iväg för mycket. Det är synd. Men skam den som ger sig.

"Mammas pojkar" får biopremiär 25 december.

| 19 oktober 2012 20:01 |