Film

Skribent

Katarina Emgård

29 oktober 2020 | 12:00

Halloween-tips! 12 mysrysare du kan se med barnen - film för alla åldrar

Halloween-tider innebär ruggiga myskvällar i soffan med skräckfilm i alla dess former. Söker du efter mysrysare som även barnen kan se, har vi tagit fram tolv familjevänliga alternativ.
När trädkronorna glöder och takpannorna flyger över åsen med stormens kraft finns inget bättre än att få fira mörkrets högtid Halloween, eller Samhain. Dekorera uppfarten med pumpalyktor och damma av spindelnäten i hörnen. Återvända till minnen av en tid då garderoberna beboddes av illvilliga clowner och kloförsedda, japanska spöken inväntade på den perfekta tidpunkten att snitta ens hälsena.

Nu när jag försöker indoktrinera min dotter med mitt Halloweenfirande letar jag också skräckfilmer som passar oss båda. Eftersom hon fortfarande finner Ruskprick och Knorrhane ur "Vi på Saltkråkan" lika obehagliga som valfritt "Hellraiser"-monster är utbudet relativt begränsat. Men här kommer likväl en lista med mysrysliga berättelser för barn i varierande åldrar.

Barntillåtet:
 
 

1. Kvastresan (2012)

 
Från skaparna bakom de populära barnböckerna ”Gruffalon” och ”Lill-Gruffalo” kommer här berättelsen om en häxa med en väldigt hög hatt som flyger i all hast utan rast på en lång kvast med en ovanlig last. En förtrollande gullig saga om vänskap och mod.

Halloweenfaktor: Bubblande häxbrygder och slemmiga paddor
Godis att äta till: Kanderade äpplen
Var: C More, SF Kids
 
 

2. Kikis expressbud (1989)

 
Det är dags för den unga häxan Kiki, 13 år, att flytta hemifrån. Under ett år ska hon lära sig ta hand om sig själv och finna vilken sorts magi som passar henne bäst. Charmig film från Studio Ghibli om vikten av att lita på sin egen förmåga.
 
Halloweenfaktor: Blåsiga kvastresor och talande svarta katter
Godis att äta till: Mardrömmar
Var: Netflix
 
 

3. Hotell Transylvanien (2012)

 
På det 5-stjärniga hotell Transylvanien har bara monster tillåtelse att checka in, men en dag då hotellägaren Dracula bjuder in sina bästa vänner för att fira sin dotters födelsedag dyker plötsligt en människopojke upp. Och snart uppstår tycke mellan de unga tu.
 
Halloweenfaktor: Monsterfest med Frankenstein och Varulven Wayne
Godis att äta till: Trolli draculatänder
Var: HBO, SFAnytime, Viaplay, Netflix
 
 

4. Casper (1995)

 
Spöket som fick mig att sedermera för evigt lida av märkliga förälskelser. Mysig fantasykomedi om en expert på det paranormala som flyttar in i ett hemsökt hus där det bor både vänliga och busiga spöken. Med en ung Christina Ricci i huvudrollen.
 
Halloweenfaktor: ”Ghost”-vibbar för kidsen
Godis att äta till: Hemgjorda isspöken-glassar
Var: iTunes
 
 

5. Monsters, Inc. (2001)

 
Monstren Sulley och Mike jobbar på Monsters, Inc med att skrämma barn om nätterna för att förse Monstropolis med ström. Av misstag släpper Sulley en dag in barnet Bu till deras värld och snart visar det sig att monstren är lika rädda för barn, som barnen är för monster.

Halloweenfaktor: Massor med bedårande, fluffiga monster!
Godis att äta till: Grön Jell-O
Var: SFAnytime, Disney+
 
Från 7 år:
 
 

6. Scooby-Doo möter bröderna Bu (1987)

 
Shaggy ärver en lantegendom som sägs vara hemsökt. Samtidigt som Mysteriegänget får nys om en skatt gömd på tomten försöker spöken skrämma bort dem från fastigheten. Men är byggnaden verkligen hemsökt eller är det bara några som klätt ut sig för att själva få tag i skatten?
 
Halloweenfaktor: Huvudlösa ryttare och talande skelett
Godis att äta till: Sockerkristaller i ljuvliga juvelfärger
Var: SFAnytime
 
 

7. Manolos magiska resa (2014)

 
Manolo slits mellan drömmen om att följa sitt eget hjärta och kraven på att leva upp till sin familjs förväntningar. Ett fantastiskt äventyr i en unik animationsstil med kärleken som förtecken av producenten Guillermo del Toro.
 
Halloweenfaktor: Psykadeliska världar
Godis att äta till: Mexikanska sockerdödskallar
Var: Blockbuster, Viaplay, SFAnytime
 

8. Coco (2017)

 
Den unge Miguels familj har förbjudit all form för musik, men det hindrar inte honom från att älska att uppträda. Passionen för musiken för honom hela vägen till dödsriket i jakt på att finna sin farfarsfar som också är en legendarisk sångare.
 
Halloweenfaktor: Möte med den andra sidan
Godis att äta till: Gitarrtårta med kolaksträngar
Var: Viaplay, SFAnytime
 
 

9. Paranorman (2012)

 
Pojken Norman kan prata med de döda, men den enda som tror på hans förmåga är hans utstötte bäste vän. Men så en dag får han veta att han måste delta i en ritual för att skydda sin by mot en flera hundra år gammal förbannelse.
 
Halloweenfaktor: Zombies och zombies och lite mer zombies
Godis att äta till: Småhjärnor av valnötter doppade i choklad
Var: SFAnytime
 
Från 9 år i vuxet sällskap:
 
 

10. Frankenweenie (2012)

 
Från regissören Tim Burton kommer historien om den unge Victor och hans kärlek till sin älskade hund Sparky. Sparky som en dag blir överkörd av en bil.  Men Victor bestämmer sig snart för att väcka honom till liv igen.            
         
Halloweenfaktor: Frankensteinfeeling med blixtar och dunder
Godis att äta till: Hundkex!
Var: Disney+
 
 

11. Goosebumps (2015)

 
Nyinflyttade Zach förälskar sig i grannflickan Hanna vars pappa är R.L Stine, författaren bakom ”Goosebumps”-serien. Men de monstren han kreerat lever inte bara i hans fantasi, utan de är inlåsta i författarens böcker. Åtminstone tills den dag då Zach råkar släppa ut dem.

Halloweenfaktor: Jätteinsekter och Jack Black
Godis att äta till: Insektsklubbor
Var: Netflix, Blockbuster
 
 

12. Goonies - Dödskallegänget (1985)

 
Mikey och hans vänner finner en dag den ökända piraten One-Eyed Willys skattkarta uppe på vinden. Kartan leder dem genom en maffiarestaurang och snart måste de inte bara passa sig för piratens booby-traps utan också för Mama Fratellis vrede.
 
Halloweenfaktor: Ondskefulla pirater och högljudda mammor
Godis att äta till: Bubbelgum på tub
Var: Blockbuster, Viaplay, SF Anytime
 
Vilka filmer ser ni med barnen till Halloween? Fyll gärna på med egna tips nedan! 
| 29 oktober 2020 12:00 |