Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

23 januari 2022 | 09:00

Dave Franco: "Min karaktär är så löjlig och vidrig..."

MovieZine snackar med Dave Franco om att spela "The Afterparty"-karaktären alla tycks ha ett motiv till att vilja döda.
Filmskaparna Phil Lord och Chris Miller, som bland annat ligger bakom filmerna "Spider-Man: Into the Spiderverse" och "Lego-filmen", kommer inom kort att släppa sin nya komediserie "The Afterparty" hos Apple TV+. En klassisk whodunnit-berättelse berättad på ett ambitiöst och originellt sätt, där varje avsnitt berättas ur en av de misstänktas perspektiv och i samband med det även helt ändrar genre.
 
 
Under seriens totalt åtta avsnitt under den första säsongen hinner vi exempelvis bjudas på allt från romantisk komedi, action, musikal, thriller till tecknat. Men det slutar alltid med att karaktären Xavior på något sätt faller mot sin död, från balkongen i hans svindyra hus. I nyckelrollen hittar vi Dave Franco ("The Disaster Artist", "Bad Neighbours"), som berättar om sin medverkan i serien för MovieZine.
 

"Det finns verkligen inga gränser som han inte kan tänka sig att gå rakt över"

 
Dave Franco som Xavior i "The Afterparty".  
 
Du spelar den hatade karaktären som alla har någon specifik anledning att vilja se död, vilket innebär att du nu har fått spela ett as över åtta olika typer av genrer. Jag kan tänka mig att det måste ha varit både roligt och befriande att få spela en sådan karaktär... så, hur tog du dig an Xaviors inre as?
 
- Haha! Det är en mycket fin observation från din sida där. Och ja, du har helt rätt! Det var faktiskt riktigt roligt. Du vet, min karaktär är så löjlig och vidrig... för det finns verkligen inga gränser som han inte kan tänka sig att gå rakt över. Men det gav mig samtidigt en slags frihet att omfamna galenskapen, vilket var riktigt roligt att få göra. Hur galna mina repliker än må ha varit att säga, så ville jag däremot samtidigt alltid leverera dem på ett seriöst sätt. För att förhoppningsvis få honom att kännas lite mer verklig, istället för att spela över och bara göra honom fullständigt galen. 
 
Alla skådespelarna i "The Afterparty" har själva arbetat som manusförfattare eller filmskapare på andra produktioner tidigare. Var ni tvugna att hålla er till det som stod i manus eller blev det mycket improviserande under inspelningen också?
 
- Manusen var ju redan så bra! Men Chris Miller [skaparen, som även regisserade alla avsnitt] gav oss också väldigt mycket frihet att improvisera och använda oss av våra egna idéer. Jag kan visserligen bara tala för mig själv, men det fanns helt klart flera dagar när jag satt och skrev ned mina egna förslag och frågade om jag kunde få testa att säga eller göra något på ett annat sätt. Han var alltid öppen för att låta oss testa allt vi kom på själva, åtminstone en gång. Som någon som gillar att skriva själv, så var det här verkligen ett helt perfekt arbetsklimat för mig att få frodas i. 
 

"En massa tjejer som dansar i bakgrunden"

 
 
Med tanke på att du spelar dödsoffret och berättelsen berättas genom de misstänktas perspektiv så missar vi ju din egen karaktärs genrefilm under säsongen, vilken genre tror du hade passat in bäst på Xavier?
 
- Oh, det är riktigt bra fråga faktiskt. Kanske en enda lång musikvideo, för det är ju inte samma sak som ett musikalavsnitt. 30 minuter med strålkastarljus vart jag än går och en massa tjejer som dansar i bakgrunden, haha. Det hade nog passat riktigt bra för min karaktär... 
 
Hur skulle din egna film ha sett ut då?
 
- Har du sett det första avsnittet av den nya "Euphoria"-säsongen? Mitt liv är vad som är det exakt motsatta till det, haha. Det är kanske inte så intressant att titta på, men jag har det fint i min avsevärt lugnare tillvaro.
 
 
De tre första avsnitten av "The Afterparty" släpps på Apple TV+ den 28 januari. Därefter släpps ett nytt avsnitt varje fredag, den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt. I samband med premiären släpper vi även vårt längre snack med seriens skapare Phil Lord och Chris Miller, så håll utkik!
 

Läs också: 6 nya grymma tv-premiärer hos Apple TV+ under våren 2022

 
Kommer du att ge "The Afterparty" en chans? Vilken är din favoritroll med Dave Franco? Kommentera gärna nedan!
 
Watch on Apple TV
| 23 januari 2022 09:00 |