Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

22 januari 2022 | 15:00

6 nya grymma tv-premiärer hos Apple TV+ under våren 2022

Det råder ingen tvekan om att det kommer dyka upp ett helt gäng spännande storsatsningar från Apple TV+ under våren. Här är titlarna du bör hålla koll på!
Det är inte helt lätt att hålla koll på vilka nya tv-serier man bör hålla utkik efter, särskilt med tanke på hur många olika streamingtjänster det nu finns att leta efter nya titlar i. Lyckligtvis finns det vissa fördelar med livet som tv-redaktör hos MovieZine - och det är att jag ofta har möjligheten att få titta i förväg på vad som är på ingång.
 
Jag har därför satt ihop en lista på ett gäng tv-serier jag redan har fått tjuvkika på... och jag kan mer eller mindre garantera att flera av titlarna här nedan kommer att leta sig in på folks topplistor i slutet av 2022. Med skådespelare som Samuel L. Jackson, Jared Leto, Uma Thurman, Patricia Arquette, Anne Hathaway och Yuh-Jung Youn i huvudrollerna hos Apples uppenbart påkostade satsningar, så råder det nämligen ingen tvekan om att det finns all anledning att hålla ögonen på Apple TV+ i vår. 
 

"Pachinko" - 25 mars

 
 
Den nya sydkoreanska tv-serien är en slags blandning av "Utvandrarna" och "Roots", där vi får följa en sydkoreansk familjs öde över fyra generationer. Handlingen börjar under slutet av 1800-talet, under den japanska ockupationen av Korea och arbetar sig hela vägen fram till året 1989. Yuh-Jung Youn, som vann en Oscar för sin roll i "Minari" i fjol, spelar en av huvudrollerna som den äldre versionen av huvudkaraktären i berättelsens kärna.
 
"Pachinko" utspelar sig i Sydkorea, Japan och USA med skådespelare som Lee Min-ho, Jin Ha, Anna Sawai och många fler. Miniserien kommer att bestå av totalt åtta avsnitt och sägs ha haft en budget i "The Crown"-klass... vilket betyder att det här är en riktigt stor satsning från Apples sida. Vilket definitivt märks när man tittar på en både extremt vackert fotad serie, men även en väldigt intressant berättad historia som ger utrymme för skådespelarna att glänsa ordentligt.
 

"Severance" - 18 februari

 
 
Ben Stillers förra tv-serie var miniserien "Escape at Dannemora" med Benicio Del Toro, Paul Dano och Patricia Arquette i huvudrollerna, en serie som toppade mångas topplistor över årets bästas miniserier det året. Stillers nya miniserie har även den här gången Patricia Arquette i en av huvudrollerna, men den här gången kommer vi att få se henne tillsammans med skådespelare som Adam Scott, John Turturro och Christopher Walken.
 
Handlingen fokuserar på företaget Lumen Industries som utvecklat "Severance"-programmet - för att förhindra att deras anställda har något minne av vad de gör på jobbet, samtidigt som man helt saknar minne av vem man är som privatperson när man väl befinner sig innanför företagets väggar.
 
Redan från trailern går det tydligt att se liknelser med tv-serier som "Maniac" och "Devs", två serier som jag för övrigt verkligen gillade... men "Severance" bjuder faktiskt på en ännu bättre story - där huvudkaraktärerna i princip får spela två olika versioner av sig själva. 
 

"Suspicion" - 4 februari

 
 
Uma Thurman spelar en framgångsrik företagare som leder en PR-byrå, men när hennes son plötsligt kidnappas (och fyra brittiska medborgare pekas ut som de skyldiga) så börjar en katt-och-råtta-lek med FBI och den brittiska underättelsetjänsten NCA på jakten efter sanningen. De fyra utpekade försöker samtidigt desperat bevisa sin oskuld och skyller på att man bara råkat vara på fel plats vid fel tillfälle, men frågan är om det verkligen går att lita på alla fyra?
 
Utöver Thurman i en av nyckelrollerna så dyker även Noah Emmerich ("The Americans"), Kunal Nayyar ("The Big Bang Theory"), Georgina Campbell, Elyes Gabel, Elizabeth Henstridge och Tom Rhys-Harries upp under den första säsongen. Till en början var jag lite osäker på om "Suspicion" bara skulle hålla sig inom ramarna för vad en serie om konspirationer/kidnappningar och liknande brukar göra, men blev verkligen positivt överraskad över hur serien utvecklas ju längre in i handlingen vi kommer.
 

"The Afterparty" - 28 januari

 
 
Chris Miller och Phil Lord, som även ligger bakom filmer som "Spider-Man: Into the Spiderverse", "Lego-filmen", "Det regnar köttbullar" och "21 Jump Street", har skapat den nya komediserien "The Afterparty" - ett mordmysterium som utspelar sig på efterfesten av en high school-återträff. Under varje avsnitt får vi se hur en av de misstänkta berättar sin version av kvällens händelser för polisutredaren (spelad av Tiffany Haddish) och under varje ny historia så ändrar serien sin genre.
 
Vi får med andra ord romantisk komedi, action, thriller, musikal och animerat - allt i samma Lord & Miller-anda. I några av rollerna ser vi skådespelare som Dave Franco, Sam Richardson, Ben Schwartz, Ike Barinholtz, Ilana Glazer, Jamie Demetriou och Zoë Chao.
 
Jag gillade verkligen "Only Murders in the Building" hos Disney+ i fjol och även om det är en lite annorlunda känsla i "The Afterparty", så skulle jag nog ändå säga att det här är en serie som lever upp till samma typ av underhållning. I samband med premiären kommer vi även att släppa mitt snack med Lord och Miller, där filmskaparna berättar mer om hur man lyckats skapa den nya serien.
 

"The Last Days of Ptolemy Grey" - 11 mars

 
 
Älskade du "The Father" med Anthony Hopkins i fjol? I mars kommer vi nämligen att få följa Samuel L. Jackson i rollen som en ensam och senildement 91-årig gubbe. När den enda ur hans familj som fortfarande bryr sig om att hälsa på honom plötsligt försvinner, korsas hans liv lyckligtvis med den föräldralösa tonåringen Robyn (Dominique Fishback) - vilket blir början på en spännande och förvirrande resa genom både det förflutna, framtiden och vår nutid. 
 
Serien är baserad på boken med samma namn och kommer att bestå av totalt sex avsnitt. Med tanke på att Hopkins knep en Oscar för sin roll, så återstår det nu att se om Jackson kniper en Emmy för sitt skådespel. En premiär i mitten av mars innebär nämligen att serien kommer att bli klar precis lagom tills det är dags för Emmynomineringarna att dra igång. För egen del så skulle jag nog vilja påstå att "The Last Days of Ptolemy Grey" är en av karriärens absolut bästa insatser från Jackson, så jag skulle inte bli ett dugg förvånad om han står där med en statyett i handen under hösten.
 

"WeCrashed" - 18 mars

 
 
Jared Leto och Anne Hathaway spelar det verkliga paret Adam och Rebekah Neumann, som byggde upp företaget det globala företaget och varumärket WeWork till ett värde av 47 miljarder dollar - och som efter bara ett år tappade hela 40 miljarder dollar av sitt värde. Men vad var det egentligen som hände? I "WeCrashed" får vi se både hur företaget först byggdes upp från noll, till hur drömmen sedan kom att raseras. Serien är skapad av Lee Eisenberg ("The Office") som även ligger bakom Apple Original-serien "Little America".
 
 
Nu sade jag ju visserligen precis att jag inte skulle bli ett dugg förvånad om Jackson knep en Emmy för sitt skådespel senare i år... men sanningen är faktiskt att Leto mycket väl skulle kunna stå nominerad i samma kategori. I vanlig ordning är karln sminkad och förvandlad till någon som knappt går att känna igen och med Hathaway som sparringpartner så lyfts skådespelet till väldigt intressanta nivåer.
 

Läs också: De 60 hetaste nya tv-serierna med premiär under 2022

 
Vilka av Apples kommande originalserier ser du mest fram emot att få ge en chans i vår? Kommentera gärna nedan!
| 22 januari 2022 15:00 |