CANNES 2016

Skribent

Jonna Vanhatalo

21 juli 2016 | 12:00

Steven Spielberg: ”Vi får aldrig sluta tro på magi”

"SVJ"-aktuelle Steven Spielberg berättar om hur filmen är en kärlekshistoria, och om hans egna speciella vänskap med Mark Rylance.
Steven Spielberg, mannen bakom bland annat ”E.T.”, ”Indiana Jones” och ”Jurassic Park” är tillbaka med ännu ett storslaget fantasiepos som i maj hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes och nu i veckan äntligen når svenska biografer.

Spielberg och några av huvudrollsinnehavarna i filmen var så klart på plats på Rivieran, liksom MovieZine som tillsammans med övrig press mötte sällskapet med applåder efter den fullsatta första visningen.

Du har många mäktiga filmer bakom dig, hur kommer det sig att du fortsätter göra fantastiska verk som nu ”Stora vänliga jätten”?

- Jag gör egentligen som alla andra, letar efter bra berättelser att göra film av. Ibland har du berättelserna rakt framför dig. Som med ”SVJ”. Jag läste boken av Roald Dahl till mina barn och jag började någonstans fundera på hur de upplevde det jag läste. Och ungefär där och då började det.

Du har gjort många seriösa och allvarliga filmer på sistone, men den här andas lite ”E.T.”, berätta om det?

- För mig var det inte att gå tillbaka till det förflutna, utan att gå tillbaka till ett historieberättande som jag älskar. När jag gör filmer baserade på verkliga historier måste jag lägga fantasin åt sidan för att göra verkligheten rättvisa, vilket också absolut tilltalar mig, men med en saga som ”SVJ” kunde jag göra precis vad jag ville. Det fanns inga barriärer för vad som var möjligt och jag verkligen älskar att skapa så. Boken är helt underbar och manuset av min nära vän Melissa Mathison minst lika fantastiskt. Vi hade ett otroligt samarbete och jag är så glad över den här erfarenheten. Du har tidigare sagt att du inget hellre vill än att få berätta en kärlekshistoria. Hur lyckades du denna gång?

- Jag tycker det här är en kärlekshistoria, men såklart en annorlunda sådan. Det handlar om en kärlekshistoria barnet har till sina farföräldrar och vice versa. Det här är nog faktiskt det närmsta jag kommit till att berätta en kärlekshistoria och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med resultatet. (Skratt.)

Hur är din relation med Mark Rylance efter några filmer med honom?

- Jag hade alltid velat jobba med Mark och nu har vi fått möjligheten att jobba ihop på två filmer i rad. Att få följa honom i ”Spionernas bro” och nu ”SVJ” är två av de mest fantastiska ögonblicken i min karriär. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad över att ha fått lära känna Mark och ännu lyckligare är jag över att vi två blivit så bra vänner.- Jag har haft många skådespelare i mina filmer under mina 44 år som regissör men jag har inte låtit många komma nära inpå mitt privata liv. Men Mark har jag en alldeles speciell sorts respekt för och vi har så himla roligt när vi ses. Vänskapen och den professionella relationen vi har idag är otroligt givande och jag är så tacksam över att få uppleva det. 

En sista fråga. Hur kan du fortfarande tro på en magi när världen och alla dess hemskheter ser ut som den gör idag?

- Vi måste alla tro på magi. Ju hemskare världen och verkligheten blir, desto mer magi måste vi tro på. Vår tro ger oss hopp vilket resulterar i bra och hoppfull uppmärksamhet, som världen behöver. Just därför är filmer så viktiga. De visar att det alltid finns anledningar till att kämpa vidare till nästa dag. Hopp är och har alltid varit ledorden för mig både i mitt skapande men också i mitt privata liv. 


Skådespelarna om att jobba med Steven Spielberg


Ruby Barnhill spelar Sofie, flickan som blir vän med jätten:

- Det var helt fantastiskt att bli castad i en sådan här magisk film. Verkligen. Jag har bara gått på teaterlektioner innan egentligen och att nu plötsligt få jobba med Steven är för min del en dröm som blivit sann.

Penelope Wilton som kanske mest är känd från ”Downton Abbey” spelar Drottningen, och berättar att hon först trodde det var ett skämt när de ringde och sa att de ville ha henne som den karaktären. Hon beskriver medverkandet i filmen som ett av de bästa ögonblicken i hennes karriär hittills. 

- Steven är en regissör som vet exakt vad han vill och jag älskade att jobba med honom. Det kändes tryggt och såklart väldigt proffsigt att bli ledsagad av en mästare.

Rebecca Hall spelar Mary:


- ”SVJ” var första boken jag läste helt själv, för mig själv. Sen är ju Stevens filmer de allra första som jag älskade som barn så kombinationen är såklart en otroligt häftig upplevelse.

Mark Rylance som vann en Oscar för Spielbergs ”Spionernas bro” i våras gör rollen som den vänliga jätten. Han berättar hur han tog sig an rollfiguren:

- Steven känner mig och erbjöd mig olika alternativ av agerande som jag testade för att hitta rätt. Han är som Penelope sa väldigt bestämd och vet exakt vad han vill. För mig var det nästan som att vara på teatern. Vi stod och övade mitt bland all rekvisita och scenografi. Det var bara att vidare använda fantasin och leva sig in i den världen när kamerorna var på. Det var såklart väldigt olikt, men samtidigt väldigt likt teaterscenen som jag älskar att agera på.

"SVJ - Stora vänliga jätten" får svensk biopremiär på fredag.
| 21 juli 2016 12:00 |