Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

26 augusti 2023 | 14:00

Hur lyckas Star Trek få nya generationer på fall? Vi frågade skådespelarna!

MovieZine snackar med huvudrollsinnehavarna Anson Mount och Rebecca Romijn om den andra säsongen av hyllade "Star Trek: Strange New Worlds".
För några månader sedan skrev jag i detalj om hur jag själv halkade in i Star Trek-världen genom "Star Trek: The Next Generation" och Patrick Stewarts roll som Jean-Luc Picard. Något som gjorde mig extra glad över att jag inför den tredje säsongen av hans nya serie fick chansen att byta några snabba ord med honom.
 
Den här gången är det däremot "Star Trek: Strange New Worlds" som står i fokus, vilket utan tvekan är den bästa vägen in i Star Trek-gemenskapen för alla oinvigda. Och under mitt samtal med huvudrollsinnehvarna Anson Mount (Christopher Pike) och Rebecca Romijn (Una Chin-Riley) så försöker vi komma underfund med vad det egentligen är som är "hemligheten" bakom varför Star Trek kan fortsätta leverera några av årets bästa tv-avsnitt - nästan 60 år efter det allra första avsnittet hade premiär:
 
Rebecca Romijn och Anson Mount under samtalet med MovieZine, som ägde rum före Hollywoodstrejkerna. 
 
Jag måste börja med att tacka för den perfekta serien att låta helt nya tittare ge sig in i "Star Trek"-världen. Jag tycker alltid att det har varit lite svårt att säga var man borde börja, men "Star Trek: Strange New Worlds" har verkligen varit det perfekta stället nu på senare år.
 
Rebecca: Vad kul att höra! Det är verkligen ett bra ställe att börja sin resa på ja.
 
Star Trek-fansen är kända för att säga vad man tycker om alla nya adaptioner som görs. Men just "Star Trek: Strange New Worlds" har tagits emot väldigt väl hittills. Hur kändes det för er att kliva ombord på det här projektet?
 
Rebecca: Det känns väldigt skönt att fansen gillat serien.
 
Anson: Det gör det verkligen, vi hade verkligen ingen aning om hur man skulle ta emot serien. Särskilt med tanke på hur vi spelade in den första säsongen under pandemin. Men vi kände nog ändå alltid att vi hade "något speciellt" på gång, som absolut kunde fungera bra. Men vi hade nog aldrig kunnat förvänta oss det här fina mottagandet som vi har fått nu.
 
Rebecca: Nej, verkligen inte. Och vi hade redan börjat spela in den andra säsongen när den första började rullas ut och de första recensionerna släpptes. Så det gjorde det faktiskt möjligt för oss att fira den framgången tillsammans. Det kändes verkligen som att producenterna gav oss en slags frihet att göra nästan precis vad vi ville nu under den andra säsongen, tack vare det stödet vi fick efter den första. 
 
- Särskilt med tanke på att några av grejerna som kanske var lite mer riskfyllda under den första säsongen, var sådant som verkade uppskattas mest. Det gav oss verkligen möjlighet att slå på extra stort under den andra säsongen. 
 

"Ett rättegångsdrama är inte lätt att få till på rätt sätt"

 
Rebecca Romijn i det andra avsnittet i den nya säsongen av "Star Trek: Strange New Worlds". 
 
Skönt att höra! Jag vill också lyfta fram det andra avsnittet av den andra säsongen lite extra, som ett exempel på hur Star Trek verkligen kan kommentera samtiden på ett sätt som få andra serier kan göra lika bra. Hur var det för er att läsa manuset för det avsnittet och sedan spela in det?
 
Rebecca: Det var helt fantastiskt! Star Trek har i grunden alltid delat med sig av den typen av samtidskommentarer eller allegorier. Rättegångsdramat i det andra avsnittet är definitivt ett sådant och det var verkligen en ära att få bli en del av den utsökta samling av andra rättegångsdramer som vi fått se i Star Trek genom åren. 
 
- Det var ett vackert skrivet avsnitt, där upplösningen av det går att tolkas på flera olika sätt beroende på vem som tittar. Där vi lyckas ta upp teman som fördomar och förföljelse, väldigt människobaserade teman. Saker som vi borde ha lämnat bakom oss i en sådan futuristisk och utopisk framtid som Star Trek utspelar sig i, men som ändå är något man fortfarande brottas med där. 
 
Anson: Ett rättegångsdrama är inte lätt att få till på rätt sätt heller. Det är givetvis färre stunts som krävs, vilket underlättar på sitt sätt, men man behöver samtidigt vara väldigt specifik kring hur informationen förmedlas på bästa sätt. Det är inte något vi behöver brottas med på den detaljnivån i varje avsnitt av Star Trek, så även fast jag själv inte var med så mycket i det här avsnittet så tycker jag verkligen att man lyckades få till det på ett väldigt bra sätt. 
 

Vad är hemligheten till Star Treks framgångar genom åren?

 
Anson Mount i den andra säsongen av "Star Trek: Strange New Worlds". 
 
Star Trek är ett av väldigt få "universum" som har lyckats hålla sig vid liv under ett helt gäng årtionden nu - och som fortfarande verkar starkare än någonsin. Vad tror ni det beror på? Vad är det liksom som är hemligheten och gör att nya generationer hittar hit och sugs in i just "Star Trek" fortfarande?
 
Anson: Det är det allra bästa med Star Trek. Både jag och Rebecca upptäckte Star Trek när vi var i sjuårsåldern, båda våra mammor introducerade oss till den världen. Jag har med andra ord varit ett livslångt fan, så när jag träffar Star Trek-fans där hela familjer fallit för det här universumet tillsammans så betyder det verkligen allt för mig. 
 
Rebecca: Jag tror att det är en bra ingång för många samtal. Star Trek har alltid varit en franchise som håller upp en spegel mot vårt samhälle och låter våra tittare diskutera olika teman tillsammans, med en genensam utgångspunkt. Det är nog en del av det som gjort att Star Trek har fungerat under en såhär lång tid. 
 

"De här äldre Star Trek-skådespelarna har tagit oss nya under sina vingar"

 
Den tredje säsongen av "Star Trek: Picard" inkluderade ett helt gäng Star Trek-veteraner. 
 
Inte för att förringa vårt trevliga samtal ett dugg här. Men när jag själv fick chansen att snacka lite med Sir Patrick Stewart om hans roll som Jean-Luc Picard, så var det ju lite som att prata med en barndomsidol. Men med tanke på att ni själva började som fans och nu klivit in som en del av den här världen, har ni varit med om några liknande möten med era egna Star Trek-idoler från förr?
 
Anson: Absolut, det är helt galet. Den första gången jag sprang på Brent Spiner [som spelade Data i "Star Trek: The Next Generation"] så klev han ut ur en bil bakom ett kasino i Las Vegas när jag bara råkade stå där. Och han ropade "Anson!", vilket var en så konstig men fantastisk upplevelse för mig. Eftersom jag hade växt upp med att titta på honom. 
 
- En annan grej med just vår serie är ju förmånen att få stöta ihop med Jonathan Frakes [spelade Riker i "Star Trek: The Next Generation"] titt som tätt. 
 
Rebecca: Verkligen, att få ha Jonathan Frakes som en återkommande regissör under inspelningarna av "Star Trek: Strange New Worlds" har varit otroligt hjälpsamt. Särskilt med tanke på att han spelade Number One i sin serie och jag gör det nu i vår. Han förstår den här världen så otroligt väl och är en väldigt lugnande kraft för oss alla under inspelningarna. Det är superhärligt hur de här äldre Star Trek-skådespelarna har tagit oss nya under sina vingar.
 
Originalserien "Star Trek" (1966), med en ung William Shatner sittandes i mitten.
 
Anson: Jag höll faktiskt på att spela in öppningsmonologen till säsongen när jag insåg att precis samtidigt så befann sig William Shatner [som spelade Captain Kirk i den allra första "Star Trek"-serien] i omloppsbana runt Jorden på riktigt. Så nästa gång jag stötte på honom så berättade jag det för honom och förväntade mig kanske något litet skratt från hans sida.
 
- Men han kollade bara rakt på mig, väldigt allvarligt, innan han sade "vet du vad, jag tror aldrig att jag verkligen lyckades med dem där monologerna. Jag tror inte att jag någonsin fick till dem på helt rätt sätt".
 
Rebecca: [brister ut i skratt]
 
Anson: Och jag utbrast bara något i stil med "skämtar du med mig eller?". Men han var helt seriös och sade att det var därför han tvingade producenterna att låta honom spela in det på nytt till varje ny film. För han kände sig inte helt säker på att han hade fått till öppningen på rätt sätt. Så, jag kände ju genast att den där enorma pressen jag känt av att försöka leva upp till hans öppningsmonologer kunde slappnas av en smula nu i alla fall. 
 
Haha, ja. Nu återstår det väl bara att se om du befinner dig i omloppsbana själv om några år när någon annan yngre förmåga kliver in och tar din plats för nästa generation.
 
Anson: Haha, jag tror knappast det du.  
 
 
Hela den första och andra säsongen av "Star Trek: Strange New Worlds" finns nu tillgängliga hos SkyShowtime. 
 

Läs också: Du har väl inte missat Mikael Persbrandt i en av årets bästa sci-fi-serier?

 
Har du hunnit ge "Star Trek: Strange New Worlds" en chans ännu? Kommentra gärna nedan!
| 26 augusti 2023 14:00 |